Terveiset Keniasta!

0
Silja Kosonen

Teksti Aiulis Tiensuu

Silja Kosonen , Suomi, Raisio ja Someron Esa, piti ennakkosuosikin asemansa ja otti aiemmin voittamansa nuorten moukarin Euroopan mestaruuden jatkoksi myös maailmanmestaruuden. Kenian Nairobissa lähes 2000 metrin korkeudessa käydyt kilpailut sujuivat Kososelta karsinnasta alkaen helposti ja finaalissa MM-kulta heltisi ylivoimaisesti yli neljän ja puolen metrin erolla hopeamitalistiin.

– Oikeastaan ensimmäisen kerran urallani pystyin oikeasti nauttimaan tekemisestä tuollaisessa kilpailussa. Oli tosi rento olo. Tiesin, että osaan heittää ja ensimmäinen heitto meni vielä heti yli 70 metriä, Kosonen kertoi.

Perjantaisen päivällä siirtyneen karsintakilpailun ensimmäisellään tuloksella 68,46 selvittänyt Kosonen avasi lauantaisen finaalikilpailun rennon varmasti tuloksella 70,53. Seuraavaan heittoonsa Silja lisäsi vähän tehoja ja näin syntyi kultamitali- ja uusi MM-kisaennätystulos 71,64, joka toi Kososelle helpottuneen hymyn, sillä hän tiesi, että se riittäisi jo voittoon. Kolme seuraavaa heittoa jäivät vähän vaisuimmiksi, mutta viimeisellään mestari veti vielä toiseksi parhaan tuloksensa 70,63.

Kilpailun mitalistit olivat maailmantilaston kolme parasta ja samassa järjestyksessä kuin runsasta kuukautta aiemmin Tallinnan EM-kisassa, mutta Kosonen oli nyt vieläkin ylivoimaisempi. Toiseksi tullut Ranskan Rose Loga sai parhaallaan 67,11 ja kolmanneksi heittänyt Valko-Venäjän Mariola Bykel 65,20.

Seuraavatkin heittäjät olivat Siljalle EM-kilpailuista tai jo kahden vuoden takaisista Euroopan nuorten olympiapäiviltä tuttuja heittäjiä. Neljäs oli Islannin Elísabet Rut Rúnarsdóttir 63,81, viides Kyproksen Valentina Savva 62,18 ja kuudes Italian Rachele Mori 61,94.

Suomen toinen edustaja Aada Koppeli , joka heitti karsintakilpailun kuudenneksi 18 sentillä yli 60 metrin karsintarajan, jäi finaalissa kymmenenneksi tuloksella 56,81.

Kiirettä on pitänyt ja pitää jatkossakin

– Ehdin siinä Tokion jälkeen olla pikkaisen aikaa kotona, mutta tähän pitää totuttua. Tällaista se tulee olemaan muinakin vuosina. Vähän pelkäsin, kun karsinta- ja finaalikisat olivat peräkkäisinä päivinä, että onko sitä ihan puhki. Mutta oli hyvä fiilis ja jalat toimivat hyvin, Kosonen sanoi.

Kosonen edusti Suomea jo kesäkuussa Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa Romaniassa ja on nyt runsaan kuukauden aikana ollut ensin Tallinnan EM-kisoissa, sitten Tokion olympiakisoissa, joissa jo oli lähellä finaalipaikkaa, ja tuon raskaan reissun jälkeen Kenian MM-kisoissa.

– Jännä reissuhan tämä on ollut. Nairobi on kiinnostava paikka ja kaikki on ollut hyvin järjestetty, reissaamaan jo tottunut Kosonen sanoi, vaikka koronarajoitusten vuoksi nähtävyyksiin ei ole matkoillaan paljon päässyt tutustumaan.

Ensi viikonloppuna ovat vuorossa vielä Kalevan Kisat, joissa Jani Pihkasen valmentama Kosonen puolustaa mestaruuttaan, sekä viikko sen jälkeen Ruotsi-maaottelu Tukholmassa, jossa on puolustettavana myös vuoden takainen voitto. Kososen kausi on mennyt tähän saakka täysin kaikkien tavoitteiden mukaan.

Ensi kaudella Kososella pääosassa tulevat olemaan aikuisten arvokisat, sillä ikäluokassaan ei ole nuorten arvokisoja. EM-kisat järjestetään Saksan Münchenissä ja MM-kisat Oregonissa USA:ssa. Lisäksi Kososelle tämän kauden meriiteillä tullee tarjolle muitakin kansainvälisiä kilpailuja.

Suomen nuoret saavuttivat Kenian Nairobissa käydyissä MM-kisoissa kaikkien aikojen parhaan menestyksensä, yhteensä neljä kultaa ja yhden hopean. Kisojen mitalitaulukossa Suomi oli parhaana eurooppalaisena maana toisena kahdeksan kultamitalia saavuttaneen isäntämaa Kenian jälkeen.
Ensimmäisen MM-mitalin seuralleen Someron Esalle voittaneen Silja Kososen kultamitalin lisäksi Suomelle kultaa toivat Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen 400 metrin aidoissa, Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen 7-ottelussa ja Kaustisen Pohjanveikkojen Janne Läspä keihäässä.
Hopeaa Suomelle toi Laihian Lujan Juho Alasaari seiväshypyssä.