Ulko-ovi käy teknisessä

0
Jari Kauppi tuli Somerolle tilakeskuksen päälliköksi syyskuussa 2015. Silloin rakennettiin terveyskeskuksen uutta keittiötä.

Henkilöstövajaus johtaa töiden priorisointeihin

Perjantaina 13. päivä lähtee nuorempi rakennusmestari Ville Vehmas kaupungin teknisestä toimesta. Hän aloitti Somerolla lokakuussa 2020.

Jo seuraavana tiistaina 17.8. lähtee tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi Tammelan tekniseksi johtajaksi. Hän aloitti Somerolla 2015.

Teknisen lautakunnan väistyvä puheenjohtaja Juha Salo toteaa lähtöjen olevan iskuja työyhteisöön. Isoja projekteja, suurimpana uusi Tervaskanto, on alkutekijöissään.

– Työorganisaatio tulee väkisin jollakin tapaa halvaantumaan, kun hyvä mies lähtee. Edellytykset uusien löytämiseen ovat heikot. Niin paljon kysyntää rakennuspuolen työntekijöistä on kasvukeskuksissa ja muuallakin, Salo huomauttaa.

Tekninen johtaja ja esimies Marko Mäkinen arvioi tulevan henkilöstövajauksen johtavan töiden priorisointeihin. Korvaavien työntekijöiden saamisen haasteellisuuden hän myöntää.

Tulijoita ei ole liikaa, mikään ei tapahdu äkkiä.

– Se on varmaan haastavaa. Tässä kohtaa ei siitä sen enempää osaa sanoa. Sitä on pohdittu, että jotakin jää tekemättä. Ja jotakin tehdään. Mutta se tehdään, mikä priorisoinnissa katsotaan tärkeimpänä.

– Katsotaan miten asiat etenevät. Vaikutukset ovat aika isoja, kun kaksi henkilöä kolmesta lähtee pois.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen näkee virkojen täytön helppousasteen selviävän hakuprosessin aikana. Hän myöntää, että paikkoja on korkeasuhdanteessa auki muuallakin.

– Meillä alkaa palvelutalon rakentaminen ja meneillään on monta muutakin hanketta. Kaikkea sitä, mitkä liittyvät kiinteistökantaan sekä yhtiöissä että kaupungin puolella. Tietysti se vaikuttaa oleellisesti, kun tällaisia avainhenkilövaihdoksia tulee.

Suikkasenkin mukaan uusien värväämisessä kuluu useita kuukausia, että uusi henkilö on riviin saatu.

– Aina se on niin, ettei kaupungilla voi olla hallintopuolella mitään henkilöstöresurssia. Että yhtäkkiä omasta rivistä löytyisi joku tilalle, joka homman pystyisi hoitamaan niin, ettei sillä olisi mitään vaikutusta muuhun toimintaan. Henkilöstö on tiukasti mitoitettu.

Suikkanen muistuttaa, että työtä tehdään kaiken aikaa työntekijöiden eteen. Mitään akuuttia ongelmaa ei ole, mutta näihin on kuitenkin varauduttava.

– Mistään erityisestä työhyvinvointiongelmasta ei käsittääkseni ole ollut kyse.

Kaupunginhallitus on kirjannut tuoreimpana tavoitteenaan ”Kuntaorganisaation uudistamisen työhyvinvointia sekä innostavaa ja kehitysmyönteistä työyhteisökulttuuria tukevaksi”. Tavoite ei ole toteutunut.

”Henkilöstön työhyvinvoinnin johtamiseen ja osaamisen monipuoliseen hyödyntämiseen” on varattu 10 000 euroa. Lisäksi ”KVTES:n tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmän päivittämiseen” on varattu 20 000 euroa. Tavoitteet eivät vielä ole toteutuneet.