Uusi valtuusto koolla: Taloudessa luvassa hyvää

0
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajistolla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksissa, ilman äänestysoikeutta.

Uuden kaupunginvaltuuston ensimmäiseen kokoukseen saapui 35 valtuutettua tai varavaltuutettua.

Jälkimmäisten osuus oli suuri. Seitsemälle varahenkilölle oli käynyt kutsu, ehkä koronatilanteen sanelemana.

Kokous järjestettiin koronan aiheuttamien rajoitusten lievenemisten jälkeen pitkästä aikaa valtuustosalissa. Paikalla olleet viranhaltijat ja valtuutetut olivat varustautuneet kasvosuojilla, yhtä lukuun ottamatta.

Pitkäikäisin valtuutettu Heikki Tuomisto (kesk.) avasi kokouksen. Puheenjohtajiston toimikaudeksi päätettiin kaksi vuotta.

– Näen edessäni reipasta porukkaa, jonka luotan tekevän hyviä päätöksiä seuraavat neljä vuotta, Heikki Tuomisto lausui tuoreelle valtuustolle.

Puheenjohtajaksi jatkoon valittu Jani Kurvinen (kesk.) valoi luottamusta työn parantumiselle.

– Uskon, että se hyvä henki, joka meillä täällä Someron kaupunginvaltuustossa on ollut, jatkuu. Ja ainahan on vielä parannettavaakin. Näytetään tässä ensimmäisessä kokouksessakin, että lähdemme Someron tulevaisuutta vain edistämään ja parantamaan, kuuluivat Kurvisen aloitussanat.

Nopeasti sujuneiden luottamushenkilöpaikkajakojen jälkeen uusi valtuusto sai tiedokseen puolivuotisraportin kaupungin talousarvion ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta.

Kysymykset avasi perussuomalaisten Harri Känkänen , joka tiedusteli tytäryhtiö Someron Vesihuollon vuodenvaihteen lupauksesta pitää tiedotus- / keskustelutilaisuus tekemisistään.

Vesiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Mäki-Teeri (kok.) vastasi, että asiasta on keskusteltu.

– On todettu, että aika hankala on koronan aikana pitää mitään tilaisuuksia. Yritetään mahdollisimman pian. Se on tarpeellinen ja tarkoitus pitää, Mäki-Teeri lupasi.

Mäki-Teeri jatkoi perään kysymyksellä kokoomuksen valtuustoaloitteen kohtalosta. Se koski lukion kehittämistä ja oli vuodelta 2017.

– Odotamme jonkunmoista vastausta. Uusia oppilaita on enää 34. Jotain pitäisi tehdä. Ehkä liikunta- tai kulttuuripainotteista lukiota voisi harkita, Mäki-Teeri totesi, huomauttaen, että olisi kiva saada kysymykseen jokin vastaus.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm myönsi kysymyksen olevan ihan aiheellinen.

– Kuten tiedetään, viimeiset puolitoista vuotta on painittu koronan kanssa. Se on vaikuttanut meidän lukion toimintaan todella merkittävästi, päivittäin. Isommat asiat ja linjaukset jäävät sen asian jalkoihin.

– Tälle syksylle meillä on yhdessä lukion rehtorin ja henkilöstön kanssa – jossa kehittämisasiantuntija on mukana – lukion markkinointi yhtenä puolikkaan veson aiheena.

Asiat ovat siis sivistysjohtajan mukaan tulossa syksyllä tapetille.

– Toki silloin, kun näitä asioita suunniteltiin, näytti että koronatilanne on menossa parempaan suuntaan. Valitettavasti, yritys on kyllä kova, mutta tilanne ei ihan ollut meidän toivoma. Parhaamme yritämme päästä tämän asian kanssa eteenpäin, Mäkelä-Rönnholm pyöritteli.

Valtuutettu Riita Lehtinen (sd.) nousi kysymään, mikä on Mäkelä-Rönnholmin käyttämä termi ”veso” suomeksi.

– Se on virkaehtosopimuksen mukainen koulutus. Eli opettajille on niin sanottuja veso-koulutuksia vuosittain, kolme päivää. Markkinointi on siellä aiheena, Mäkelä-Rönnholm vastaili.

Valtuuston talousarvion puolivuotiskatsauksessa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen näki tilanteen suhteellisen hyvänä. Somero on pääsemässä suhteellisen hyvään taloudelliseen lopputulokseen tänäkin vuonna.

– Pari viime vuotta ovat olleet vähän erikoisia monella tavalla. Miinusta ei tehtäisi, ainakaan kovin paljoa. Erikoissairaanhoidon käyttö on ollut ennakkolaskutusta pienempää. Sellainen oikaisee hyvään suuntaan tilannettamme.

– Väestönkehitys on muuton osalta myös selkeästi parempaan suuntaan verrattuna viime vuoteen vastaavaan aikaan. Viime vuonna saatiin kohtalaisesti muuttovoittoa, mutta tänä vuonna on menty vielä mukavampaan suuntaan, Suikkanen mainitsi.

Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän tekemä valtuustoaloite viime marraskuulta koki hyväksynnän. Valtuusto hyväksyi 20 000 euron lisämäärärahan sosiaalisen luoton käyttöpääomaksi. Lisämääräraha katetaan kaupungin kassavaroista.

——————————–

Valtuuston luottamushenkilövalinnat – suluissa varahenkilöt

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto

puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.), 1. varapuheenjohtaja Riitta Ryhtä (kesk.), 2. varapuheenjohtaja Ismo Valve (sd.), 3. varapuheenjohtaja Martina Ramsay (kok.)

Kaupunginhallitus (9 jäsentä) ja puheenjohtajisto

puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.), (varalla Kati Fonsell-Laurila kok.); 1. varapuheenjohtaja Tero Pirttilä (kesk.), (Kari Ahlbom kesk.); 2. varapuheenjohtaja Taina Ruuhilehto (sd.), (Riina Lehtinen); Jaana Kyyrä (kesk.), (Minna Nikkanen kesk.), Riitta Lehtinen (sd.), (Antti Kotti); Matias Mäkinen (ps.), (Kirsti Kurki ps.); Janne Nurmi (ps.), (Harri Känkänen); Henry Seppälä (kok.), (Markku Mäki-Teeri kok.) ja Mikko Virtanen (kesk.), (Mikko Älli kesk.)

Suhteellisten vaalien vaalilautakunta (5 jäsentä)

puheenjohtaja Riitta Ryhtä (kesk.), (varalla Mikko Virtanen kesk.); varapuheenjohtaja Markku Mäki-Teeri (kok.), (Kati Fonsell-Laurila kok.); Reima Anolin (kd.), (Heikki Lehtinen vas.); Raila Hakamäki (sd.), (Riitta Lehtinen sd.) ja Pertti Kujala (ps.), (Heidi Bergström vihr.)

Perusturvalautakunta (11 jäsentä)

puheenjohtaja Mirja Rouhiainen (kesk.), (varalla Matias Roto kesk.); varapuheenjohtaja Minna Kotti (sd.), (Sanna-Mari Rajala sd.); Kari Ahlbom (kesk.), (Jarkko Järvinen kesk.); Kirsti Kurki (ps.), (Anitta Vuorensyrjä ps.); Elli Kurkikangas (vas.), (Christer Friskopf sd.); Tuomo Kurkikangas (kok.), (Ilkka Suominen kok.); Jaakko Mäkinen (kok.), (Laura Nuotio kok.); Kai Ramula (kesk.), (Outi Laine (kesk.); Anne Teräväinen (kok.), (Leena Laurén kok.); Marianne Vaha (kesk.), (Eevi Haho kesk.); Ismo Valve (sd.) ja (Musi Nezamdoust sd.)

Sivistyslautakunta (11 jäsentä)

puheenjohtaja Antti Kotti (sd.), (varalla Pekka Leppälä sd.); varapuheenjohtaja Minna Nikkanen (kesk.), (Jarno Lehtimäki kesk.); Reima Anolin (kd.), (Maija Heinonen kd.); Kati Fonsell-Laurila (kok.), (Martina Ramsay kok.); Raila Hakamäki (sd.), (Janna Tyni sd.); Petteri Hyytiäinen (kesk.), (Heini Sjöman kesk.); Sini Kylämäki (ps.), (Ahmed Erdogan ps.); Riina Lehtinen (sd.), (Taina Ruuhilehto sd.); Jani Norrby (kok.), (Olli Salomäenpää kok.); Irina Ojala-Sirro (kesk.), (Jere Lehtimäki kesk.); Juha Salo (kesk.), (Maija Tuomola kesk.)

Tekninen lautakunta (9 jäsentä)

puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.), (varalle Jesse Olander ps.); varapuheenjohtaja Mikko Älli (kesk.), (Jarkko Järvinen kesk.); Antti Hakala (kesk.), (Outi Laine kesk.); Heikki Lehtinen (vas.), (Jukka Lehtilä vas.); Kalle Malin (kok.), (Tuomo Kurkikangas kok.); Laura Nuotio (kok.), (Anne Teräväinen kok.); Leena Pyykkö (sd.), (Sanna-Maria Rajala sd.); Sari Salokoski (ps.), (Kirsti Kurki ps.); Maria Tapio (kesk.), (Visa Moisander kesk.)

Ympäristölautakunta (9 jäsentä)

puheenjohtaja Hannu Kesäniemi (kesk.), (varalle Antti Hakala kesk.); varapuheenjohtaja Totti Nuoritalo (kok.), (Henri Nevalainen kok.); Heidi Bergström (vihr.), (Päivi Eronen vihr.); Eevi Haho (kesk.), (Heini Sjöman kesk.); Outi Laine (kesk.), (Irina Ojala-Sirro kesk.); Mikko Lemberg (sd.), (Christer Friskopf sd.); Visa Moisander (kesk.), (Petteri Hyytiäinen kesk.); Sanna-Maria Rajala (sd.), (Raila Hakamäki sd.); Jaakko Salo (ps.), (Mika Känkänen ps.)

Tarkastuslautakunta (5 jäsentä)

puheenjohtaja Pertti Kujala (ps.), (varajäsen Vesa Aarnisaari ps.); varapuheenjohtaja Heikki Tuomisto (kesk.), (Matias Roto kesk.); Hannu Rauhala (kok.), (Jaakko Mäkinen kok.); Janna Tyni (sd.), (Sonja Tähtinen sd.) ja Maria Virkki (kesk.), (Outi Kolattu-Tolvi kesk.)

Keskusvaalilautakunta (5 jäsentä)

puheenjohtaja Inkeri Majuri (kesk.), varapuheenjohtaja Markku Manni (kok.), Larissa Evstifeeva-Auraniemi (ps.), Eero Kulmala (kd.), Arto Sintonen (sd.). Sekä lautakunnalle 8 varajäsentä: Linnea Koskinen, Päivi Eronen, Lasse Nivalinna, Eeva Yli-Rekola, Leena Pyykkö, Heikki Kärri, Oiva Nieminen, Aarne Vesterinen

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamies (1 jäsen)

Jarno Lehtimäki (kesk.)

Kiinteistötoimitusten uskotut miehet (6 henkilöä)

Raila Hakamäki (sd.), Outi Laine (kesk.), Mikko Lemberg (sd.), Oiva Nieminen (ps.), Laura Nuotio (kok.), Heikki Tuomisto (kesk.)

Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuusto (2 henkilöä)

Olli Salomäenpää (kok.), (varalla Jani Norrby kok.); Marianne Vaha (kesk.), (Irina Ojala-Sirro kesk.)

Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuusto (4 jäsentä)

Kati Fonsell-Laurila (kok.), (varalla Martina Ramsay kok.); Raila Hakamäki (sd.), (Riina Lehtinen sd.); Teuvo Kuu-Karkku (ps.), (Tapio Vihersola ps.); Juha Salo (kesk.), (Matias Roto kesk.)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto (3 jäsentä)

Kari Ahlbom (kesk.), (varalla Tero Pirttilä kesk.); Raila Hakamäki (sd.), (Ismo Valve sd.); Laura Nuotio (kok.), (Sini Kylämäki kok.)

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän valtuusto (2 jäsentä)

Jaakko Mäkinen (kok.), (varalla Mika Känkänen ps.); Mirja Rouhiainen (kesk.), (Eevi Haho kesk.)

Varsinais-Suomen Liiton edustajainkokous (2 edustajaa)

Riitta Lehtinen (sd.), (varalla Taina Ruuhilehto sd.); Tero Pirttilä (kesk.),(Jani Kurvinen kesk.)

Lounais-Suomen poliisin neuvottelukunta (1 jäsen)

Raila Hakamäki (sd.), (varalla Kalle Malin kok.)

Forssan Seudun Hyvinvointikuntayhtymän tarkastuslautakunta (1 jäsen)

Riitta Lehtinen (sd.) (varalla Ismo Valve sd.)

—————————

Valtuuston kokousaikataulu vuodelle 2021

4. lokakuuta, 8. marraskuuta ja 20. joulukuuta