Väri-ilottelu vie mielikuvitusmaailmoihin

0
Antti Vuori: Cirkus.

Kirjaston Parvigallerian ovat täyttäneet Antti Vuoren Elämän värit.
Antti Vuori (1935–2014) oli suomalainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja graafikko, joka tunnetaan erityisesti surrealistina ja fantasiataiteilijana joka käytti teoksissaan voimakkaita värejä.
Vuoren teoksissa on myös rutkasti huumoria ja koomisuutta. Ennen kaikkea hän on koloristi ja mielikuvitusmaalari, mikä on kirjaston näyttelyssäkin nopeasti havaittavissa.
Näyttelyn teoksissa on käytetty öljy-, akryyli- ja guassavärejä. Mukana on myös pari numeroitua vedosta sekä veistoksia niklastusta teräksestä ja mosaiikista.
Parvigallerian näyttelyn on koonnut Somerolla peri vuotta sitten muuttanut Riitta Matikainen.
– Nämä teokset ovat kaksospoikieni taidekokoelmasta, jonka he perivät isoisältään eli Antti Vuorelta, kertoo Matikainen.
Matikainen huolehtii ulkomailla asuvien poikiensa kokoelmasta, joka on pääosin ollut varastoituna. Sopivan näyttelytilan löydyttyä hän päätti tuoda osan teoksista nyt somerolaisten katseltaviksi.
Vuoren ura alkoi nuorena, sillä hän voitti vain 12-vuotiaana Suomen oppikoulujen ja seminaarin välisen piirustus- ja maalauskilpailun. Sen jälkeen opettaja Eva Brummer lähetti voitokkaan oppilaansa akvarelleja Chicagon lastentaiteen museoon.
Someron näyttelyssä Vuorella on esillä yksi nuoruuden työ, Asetelma, jonka hän maalasi 1947 eli 11-vuotiaana.
Esillä näyttelyssä on myös Antti Vuor≈en isän, uusklassikko Ilmari Vuoren kaksi teosta. Myös hänen äitinsä oli taiteellinen, tekstiili- ja muotisuunnittelija Kerttu Vuori (os. Johnsson).
Antti Vuori opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1953−1958 sekä Erkki Koposen että Sam Vannin oppilaana. Ennen ryhtymistään vapaaksi taiteilijaksi 1965 hän työskenteli seitsemän vuotta mainostoimistojen palveluksessa.
Vuorella oli uransa aikana kymmeniä omia näyttelyitä ja hän on osallistunut pariinsataan yhteisnäyttelyyn kotimaassa ja ulkomailla.

Antti Vuori: Elämän Värit -näyttely Someron kaupunginkirjaston Parvigalleriassa 31.8. saakka