Veera Kuulan novellista tehdään äänikirja

0
Veera Kuula menestyi yliopisto-opiskelijoille ja lukiolaisille suunnatussa kirjoituskilpailussa.

Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä

18-vuotias Veera Kuula on tehnyt äänikirjoja tuottavan VoiceBooksin kanssa kustannussopimuksen novellistaan Takaisin kotiin. Kustannusyhtiö järjesti yhteistyössä Näkövammaliiton kanssa novellikilpailun. Siihen saivat ottaa osaa sekä lukiolaiset että yliopisto-opiskelijat, jotka kilpailivat omissa sarjoissaan.

– Novellini on nuorten aikuisten kirjallisuutta. Kirjoitan paljon tunteiden, kuvailun ja muistojen kautta. Kuvaan koristeellisesti ja abstraktimmin kohdat, missä voin palata henkilön ajatuksiin. On tuskallista kirjoittaa vaikkapa, että henkilö menee kauppaan tai keittiöön, koska se on liian tavallista, Veera Kuula kertoo.

Someron lukion äidinkielen opettaja Minna Salo kertoi novellikilpailusta äidinkielen tunnilla.

– Osallistuin, koska ajattelin ettei minulla ole mitään hävittävääkään. Rakastan kirjoittamista ja kirjoitan paljon vapaa-aikanani.

Novellin piti olla ääneen luettuna 20–25-minuutin pituinen. Aihe oli vapaa.

– Yksi ajatus, mistä olin puhunut äitini kanssa, oli jäänyt itämään, ja lähdin kirjoittamaan siitä. Enimmäkseen vain istuin koneen ääressä ja kirjoitin, ja sitten muokkasin tekstiä.

– En suunnittele tai tee henkilö- ja juonikaavioita, vaan tekstiä tulee, kun istun alas ja pääsen flow-tilaan. Jos kaipaan kirjoittamisen aikana apua tai palautetta, kotijoukot auttavat minua mielellään, Kuula kuvailee.

Kun novelli oli valmis, hän lähetti sen opettajalleen. Minna Salo lähetti kolme parasta novellia eteenpäin, mutta siinä vaiheessa Veera Kuula ei tiennyt, oliko hänen novellinsa yksi kilpailuun päässeistä. Hän odotti tuloksia jo touko-kesäkuun vaihteessa, mutta kun niitä ei kuulunut, asia alkoi unohtua.

– Heinäkuussa sain sähköpostilla tiedon ja onnittelut kustannussopimuksesta. Se oli aika uskomatonta, sillä olin jo unohtanut koko asian. Allekirjoitin sopimuksen ja laitoin heille kyselyn, miten äänikirjan teko etenee.

– Nyt novellia luetaan parhaillaan, mutta en tiedä tarkalleen, milloin se julkaistaan. VoiceBooks lähettää sen Kirjavälitys Oy:n kautta suurimmille äänikirjapalveluille, kuten Storyteliin ja BookBeatiin, eli mahdollisimman laajalti äänikirjapalveluihin, Veera Kuula kertoo.

Kustannussopimuksen yksi ehto oli, ettei kirjoittaja saa julkaista etukäteen novellistaan mitään. Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan äänikirjan ilmestymistä – ja sen jälkeen mahdollisia uusia novelleja ja pidempiäkin tekstejä.

Veera Kuula harrastaa muun muassa muotokuvien tekoa.

Taiteellisia lahjoja riittää

Veera Kuula harrastaa piirtämistä ja maalaamista sekä kirjoittamista ja lukemista. Kuula muutti Okkerin alueelta omaan asuntoon Someron keskustaan täytettyään 18 vuotta.

– Halusin rauhaa luovuudelle ja opiskelulle. Samalla sain myös pehmeän laskun omilleni muuttamisesta ja omillani asumisesta, ennen kuin tulee aika muuttaa Somerolta kokonaan muualle, hän kertoo.

Taiteellisesti lahjakkaan nuoren tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät. Hän suunnittelee hakevansa Turun Taideakatemiaan tai Turun yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta. Yksi vaihtoehdoista on myös Helsingin Kuvataideakatemia, joskin Turku kaupunkina viehättää häntä Helsinkiä enemmän.

– Haluan luovalle alalle. Jos pääsen opiskelemaan, voin valmistua kuvataiteilijaksi tai graafikoksi ja mennä esimerkiksi mainostoimistoon töihin. Toisaalta rakastan taidetta niin paljon, että mietin, haluanko tehdä sitä työkseni, tulisiko siitä sitten pakkopullaa.

– Jätän myös sattumalle tilaa, en halua luoda liian tiukkoja rajoja. Olen haaveillut myös kirjailijan urasta.

Kuvataiteen saralla Veera Kuulasta kaikkein ominta on hiilimuotokuvien tekeminen. Hiilen lisäksi rakkaita välineitä ovat myös lyijy- ja pastellikynät sekä puuvärit.

Maalaamisen hän on aloittanut vasta vähän aikaa sitten tottuakseen siihenkin ja saadakseen sen hallintaan.

– Olen tehnyt myös tilaustöitä, mutta harvakseltaan.

– Sopiva alusta taiteeni esiin tuomiselle on yhä vähän etsinnässä. Instagram se ei ainakaan ollut. Tällä hetkellä töitäni voi löytää Pinterestistä ja sitä kautta lisäksi omilta kotisivuiltani. Myös ravintola Keppana Kellarissa Tammelassa on nähtävillä ja ostettavissa pieni valikoima printtejä töistäni.

12 vuotta taidekoulussa

Veera Kuula kertoo lukevansa paljon. Hänen suosikkejaan ovat Tolkienin teokset sekä Sarah J. Maasin ja Stephen Kingin kirjat.

– Jos en lukisi, tuskin kirjoittamisenikaan olisi samanlaista kuin nyt. Olen myös kuunnellut muutamia äänikirjoja, ja tykkään siitä konseptista. Yksi kuuntelemani äänikirja on ylitse muiden. Se on scifi trilleri Musta tähti. Yleensä en lue scifiä, mutta tässä oli aivan oma tunnelmansa. Kuuntelin sen useita kertoja.

– Olen aina ollut luova ja taiteellinen. Opin lukemaan nuorena, ja kuulemma nukuinkin kirjojen kanssa. Siitä asti, kun opin pitämään kynästä kiinni, olen piirtänyt. Olemme pohtineet vanhempieni kanssa, mistä luovuuteni kumpuaa, sillä he eivät ole juurikaan taiteellisia.

– Koska piirsin jo pienenä paljon, äiti laittoi minut Somero-opiston taiteen perusopetukseen. Aloitin siellä kuusivuotiaana, ja nyt 12 vuoden jälkeen valmistuin sieltä tänä keväänä.

– Opettajani Anne Turkulainen on ollut mahtava, ja paras mahdollinen tuki tähänastisen taiteellisen matkani ylä- ja alamäissä, Veera Kuula kiittää.