Verenluovutus huomenna seurakutakeskuksessa

0
Lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun aineistopankki. Kuvaaja Jari Härkönen

Kesän aikana on ollut ajoittain haastavaa löytää riittävästi verenluovuttajia. Syynä ovat muun muassa pitkään jatkuneet helteet ja koronaepidemia. Verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin kaikista veriryhmistä joka arkipäivä, sillä verivalmisteet säilyvät vain rajallisen ajan.
– Toistaiseksi verenluovuttajia on riittänyt ja potilaat ovat saaneet tarvitsemansa verivalmisteet. Ei voi muuta kuin kiittää aktiivisia verenluovuttajia, jotka ovat auttaneet helteistä ja epidemiatilanteesta huolimatta. Nämä ihmiset ovat hengenpelastajia, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen sanoo.
Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovutusta riittävän verivalmistemäärän saamiseksi.
– Ensimmäistä kertaa voi luovuttaa 18–59 -vuotiaana. Jokainen ensimmäistä luovutusta pohtiva voi testata soveltuvuutensa verenluovuttajaksi nettiosoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi, Toiviainen kannustaa.
Veripalvelulla on koko koronavirusepidemian ajan ollut vahvat varotoimet, jotta luovutukseen voi tulla turvallisin mielin. Verenluovutukseen tulee varata aika. Koronavirusrokote ei estä verenluovutusta.

Verenluovutus tänään kello 13.30–18 Someron seurakuntakeskuksessa