
Teksti ja kuvat Emmi Kasurinen
Someron Hevosharrastekeskuksella on menossa vikellysharjoitukset. Lajia kisoja varten treenaava Team Melba vastailee samalla kysymyksiin.
Miten laji löytyi?
– Ratsastuksen kautta.
– Mun kaveri harrasti ratsastusta, niin en halunnut tehdä samaa kuin hän, siksi aloitin vikellyksen.
Mitä laji vaatii niin hevoselta kuin ihmiseltä?
– Hevosen tulisi olla rauhallinen, kärsivällinen sekä kunnioittava. Meiltä itseltämme vaaditaan notkeutta, kärsivällisyyttä, tasapainoa sekä voimaa.
Oppilaiden mukaan lajissa peruskunto riittää, mutta aikasempi liikunta, esimerkiksi voimistelu, on aina plussaa. Vikellyksessä vaaditaan paljon eri ominaisuuksia: lihaskuntoa, tasapainoa, tekniikkaa, voimaa ja notkeutta. Ja luottamusta hevoseen.
Lämmittely on kaiken a ja o.
Tavoitteet ja unelmat?
– Päästä kisaamaan jollekin tasolle ja päästä sijoille. Kuuluisammat ja isommat kisat eivät vielä houkuta.
Team Melbaan kuuluvat joukkueenjohtaja/juoksuttaja Silja Ahonen Ypäjän Ratsastajista, Veera Palomäki ja Emma Lemberg Someron Ratsastajista, Anette Nieminen Ypäjän Ratsastajista sekä Mikaela Sinda ja Peppi Rasi Vaulting Club Finlandista Urjalasta.
Vikellyshevosena toimii Someron Hevosharrastekeskuksen opetus- ja vikellyshevonen Melba.
Someron Hevosharrastekeskuksessa voi harrastaa vikellystä kuka tahansa. Tunteja pidetään kahdesti viikossa.
Vikellyksen opettaja Silja Ahonen kertoo, että hän aloitti opettamaan lajia vuonna 2013.
– Vikelsin itse aktiivisesti maajoukkueessa. Tallilla jossa kävin, ei ollut omaa vikellysjoukkuetta. Silloin päätin perustaa oman joukkueen.
Ahosen mukaan vikellys sopii kaikille iästä ja tasosta riippumatta, oli tavoitteena harrastus tai kilpaileminen.
– Vikellys kehittää erilaisia taitoja, mutta vartalonhallinta, koordinaatisto, notkeus, tasapaino, rohkeus ja hyvä lihaskunto ovat lajissa tärkeitä.
Vikellyksessä voi edetä jopa MM-tasolle asti, mutta olympialaji se ei vielä ole.
Harrastuksen suosio on kasvussa Suomessa.
– Harrastuspaikat lisääntyvät pikkuhiljaa, riippuen kuitenkin siitä, missä päin Suomea ollaan. Lähimmät Someron lisäksi ovat Loimaalla ja Hämeenlinnassa. Pääkaupunkiseudulla mahdollisuuksia on enemmän.
– Harrastuspaikalle ei ole vaatimuksia, mutta vikellykseen koulutettu hevonen pitää olla.
Liikkeiden treenaamiseen tarvitaan myös niin kutsuttu pukki.
– Keinotekoisen pukin voi tehdä itsekin kahdesta tynnyristä. Talvisin maneesista on hyötyä, kertoo Ahonen.
Vikellys
– akrobatiaa ja voimistelua liikkuvan hevosen selässä
-hevonen kulkee 15 metrisellä ympyrällä, jonka keskellä juoksuttaja ohjaa hevosta ääniavuin, juoksutusraipalla ja juoksutusliinalla
– hevosella on vikellysvyö, jossa on tukevat kahvat ja jalkalenkit, ja alla on pehmustettu patja
– vikeltäjät hyppäävät joko vauhdissa tai puntaten hevosen selkään ja suorittavat liikkeessä erilaisia voimisteluliikkeitä
– sopii harrastukseksi kaikille, eikä vaadi ratsastustaustaa
– kehittää tasapainoa, koordinaatiokykyä sekä kehonhallintaa
– kilpaillaan eri luokissa ja taustalle valitaan itse instrumentaalimusiikki
– arvostelulaji, jossa arvostellaan pistein muun muassa suorituksen puhtaus, liikkeiden vaikeustaso ja ohjelman sommittelu sekä hevosen suoritus
– kilpailuissa käytetään upeita voimisteluasuja
– yksinvikellyksessä kilpailusuoritus koostuu arvosteltavista perusliikkeistä, teknisestä ohjelmasta ja vapaaohjelmasta, areenalla saa olla vain vikeltäjä, juoksuttaja ja hevonen
– Pas-de-deux eli kaksinvikellyksessä kaksi vikeltäjää esittää vapaaohjelman, jonka kesto on kaksi minuuttia. (arvostellaan kuten yksinvikellyskin)
– joukkuevikellyksessä luokka koostuu perusliikkeistä ja vapaaohjelmasta, jossa selässä saa olla maksimissaan kolme vikeltäjää (kestää neljä minuuttia)
– Vikellys on akrobatiaa ja voimistelua liikkuvan hevosen selässä. Hevonen kulkee 15 metrisellä ympyrällä, jonka keskellä on juoksuttaja. Juoksuttaja ohjaa hevosta ääniavuin, juoksutusraipalla ja juoksutusliinalla.
– Hevosella on vikellysvyö, jossa on tukevat kahvat ja jalkalenkit, jotka helpottavat vikeltäjää liikkeiden suorittamisessa. Vyön alla on pehmustettu patja.
– Vikeltäjät hyppäävät joko vauhdissa tai puntaten hevosen selkään ja suorittavat liikkeessä erilaisia voimisteluliikkeitä.
– Vikellys sopii kaikille harrastukseksi, eikä siinä vaadita ratsastustaustaa. Laji kehittää tasapainoa, koordinaatiokykyä sekä kehonhallintaa.
– Hevosen selässä opetellaan liikkumaan pehmeästi ja kevyesti. Alastulot tehdään myös joustavasti.
– Ennen selkään nousua venytellään ja lämmitetään lihakset hyvin.
– Vikellyksessä kilpaillaan eri luokissa ja taustalle valitaan itse instrumentaalimusiikki. Vikellys on arvostelulaji, jossa arvostellaan pistein muun muassa suorituksen puhtaus, liikkeiden vaikeustaso ja ohjelman sommittelu. Myös hevosen suoritus arvostellaan.
– Kilpailijan asun täytyy olla turvallinen. Asussa ei saa olla mitään mistä voisi jäädä kiinni hevosen varusteisiin. Kilpailuissa nähdäänkin mitä upeampia voimisteluasuja.
– Yksinvikellyksessä kilpailusuoritus koostuu arvosteltavista perusliikkeistä, teknisestä ohjelmasta ja vapaaohjelmasta. Areenalla saa olla vain vikeltäjä, juoksuttaja ja hevonen.
– Pas-de-deux eli kaksinvikellyksessä kaksi vikeltäjää esittää vapaaohjelman, jonka kesto on kaksi minuuttia. Luokka arvostellaan kuten yksinvikellyskin.
– Joukkuevikellyksessä luokka koostuu perusliikkeistä ja vapaaohjelmasta. Osallistujat esittävät ensin perusliikkeet ja sen jälkeen vapaaohjelman, jossa selässä saa olla maksimissaan kolme vikeltäjää. Vapaaohjelma kestää neljä minuuttia.