Vuonna 2011: Hattukilpa saa ideanikkarin pään höyryämään

0
Aikuisten sarjan voiton nappasi Laila Salonen hatulla, jossa esille tulivat eri vuodenajat.

Somero-lehti 26.7.2011

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Anne Pälikkö etsi kilpailuhattunsa materiaalit läheltä ja omasta ammatistaan. Hän aukaisi keittiön laatikot ja sieltä löytyi paljon pientä tilpehööriä, jota käyttää. Hatussa komeilee muun muassa kuorimaveitsi, pullonaukaisija, pikkuhaarukoita, pursottimen osia ja pullasuti. Työkaverilta, joka toimii siivousalalla, hän sai siivouslaikan. Siitä tuli hatun lieri. Hatun kuvun hän virkkasi. `Tupsuna´ on lavuaarin tulppa.

Anne Pälikkö avasi keittiönlaatikon ja löysi sieltä materiaalia hattuunsa.

– On hauskaa keksiä, mitä tällä kertaa laittaisi hattuun piristykseksi, kertoo Pälikkö, jolla on tilillään voitto käpyhatulla. Somerniemen kesätorin hattupäivän kisan tuomari Harry Nurmi valitsi Anne Pälikön keittiövälinehatun tämänvuotisen kilvan perintöprinsessaksi eli toiseksi parhaaksi luomukseksi. Tuomari oli haltioitunut siitä, että hatussa oli korkinavaaja.
Kisan voitti Laila Salosen hattu, josta löytyi niin joulua, pääsiäistä kuin juhannustakin.

Aikuisten sarjan voiton nappasi Laila Salonen hatulla, jossa esille tulivat eri vuodenajat.

Salonen oli kerännyt siihen tavaroita eri vuodenajoilta. Siellä oli joulunpunaista palloineen, pääsiäisenkeltaista, kesän vehreyttä ja syksyn ruskaa. Olkihatun hän on aikoinaan ostanut kirpputorilta. Se on odottanut eteisen seinällä päähän laittamista.
– Tämähän on kauhea kiva ja kevyt. Kyllä tätä voisi näin hellepäivinä muutenkin käyttää, mietti voittaja Laila Salonen Lahdesta. Hän oli kesätorilla myymässä vihannesleikkureita.

Ritva Lautiala sanoo, ettei ole hattuihminen, mutta teemaan pukeutuminen kiinnostaa.

Pertteliläinen Ritva Lautiala ei koe olevansa yhtään kilpailuhenkinen eikä oikeastaan hattuihminenkään. Sen sijaan hän pitää teemojen ja vuodenaikojen mukaan pukeutumisesta ja kodin sisustamisesta.
– Kun kuulin tästä tapahtumasta, niin ajattelin tulla katsomaan. Minulla oli hattu valmiina, joten laitoin sen päähäni. Pidän hedelmistä ja ajattelin, että laitanpa hattuun eksoottisia hedelmiä koristeeksi. Muovisiahan ne ovat, kertoo Lautiala.

Hattupäivän kisaan osallistui parisenkymmentä ihmistä erilaisine päähineineen. Lasten kisan kolme osanottajaa ovat Harry Nurmen haastateltavina.

Serkukset Monica Mustamo ja Laura Laine ovat osallistuneet useana vuotena kesätorin hattukilpaan. Monica Mustamo on voittanut heinähatullaan ja Laura Laine tuohisella luomuksellaan. Tämänvuotisissa kilpailuissa tyttöjen hattujen teemana olivat sienet. Mustamon hattu oli kärpässieni ja Laineen kantarelli.
Kummankin hatun oli tehnyt tyttöjen mamma, Irmeli Mustamo. Hän on väsännyt lastenlastensa aiempienkin vuosien hattupäivien päänkoristukset, sillä uuden ideoiminen innostaa häntä. Kärpässienessä oli käytetty materiaalina Minni Hiiren hame ja noita-akan hattu. Kantarellin hän oli tehnyt kreppipaperista. Kantarellipäähine voitti lastensarjan.

Maikku Eskelisen hattu oli dramaattinen. Siellä istui Espanjasta hankittu koristelintukin.

Vantaalainen Maikku Eskelinen oli ensimmäistä kertaa mukana hattukilvassa. Viime vuonna hänen oli tarkoitus osallistua, mutta myöhästyi kilvasta. Nyt hän tuli Nummi-Pusulan mökiltä paikalle.
Tumma dramaattinen hattu oli kuin jonkin näytelmän roolista. Siellä nökötti myös musta lintu, jonka Eskelinen oli hankkinut Espanjasta.
– Tietyn aikakauden, teeman tai roolin mukaan on kiva pukeutua. Jossain juhlissa on tällaisia teemoja ollutkin, kertoo Eskelinen.