ARA toppuuttelee CLT-rakentamista

0
Hoivakoti "Uusi Tervaskanto" tulee aikaan korvaamaan kuvassa olevan vanhan Tervaskannon.

Hintalappu on ponnahtanut rakentamisen yleisen kustannustason kohoamisen takia 15 prosenttia, jo yli 8,7 miljoonaan euroon

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA ei ole tällä viikolla saapuneen tiedon mukaan kieltämässä Somerolta puisen CLT-rakenteisen hoivakodin avustusta.

Hieman rajoitusta roikkuu kuitenkin ilmassa, sillä sanamuotona ARA mainitsee, ettei se suosittele hoivakotia CLT-rakenteisena.

Tekninen johtaja Marko Mäkinen ei pelkästään tämän tiedon varassa voi kommentoida, kuinka mahdollisen avustuksen kanssa on käymässä.

– Vien ensi viikon tiistaina tekniseen lautakuntaan esityksen ja ehdotuksen, millä tavalla asiassa edetään.

Keskiviikkona Mäkinen sai ARA:lta myös ehdollisen varauksen hoivakotihanketta varten. ARA on laatinut varauksen Someron talvella tekemän hakemuksen ja 8 miljoonan euron mukaisesti.

– Kustannusarvio tulee kuitenkin muuttumaan ja nousemaan jonkun verran. Suurin tekijä nousulle on rakentamiskustannusten yleisessä kohoamisessa. Kustannustaso on noussut puolessa vuodessa 15 prosenttia indeksistä, Marko Mäkinen selvittää.

Nousu ei ole vähäinen. Kahdeksasta miljoonasta raha on iso, yli 750 000 euroa.

– Sain kustannusarvion, jossa tällä hetkellä pyöritään karkeasti 8,75 miljoonassa eurossa.

Jos summaan ynnätään päälle terveyskeskuksen ja hoivakodin välinen yhdyskäytävä, kustannusten kokonaisarvio nousee vielä 390 000 eurolla.

– Jos siis sellainen yhdyskäytävä halutaan tehdä. Mutta ARA ei ole oikein pitänyt siitä ajatuksesta.

Rakentaminen on kallistunut voimakkaasti. Marko Mäkinen huomauttaa, että jotkut rakennustuotteet ovat nousseet jopa 400 prosenttia.

– Kaikki tarvikkeet eivät ole nousseet niin paljon, mutta 15 prosenttia keskimäärin. Sen verran indeksi on muuttunut.

Paloviranomaisten suhtautuminen CLT-rakentamiseen on ollut Mäkisen mukaan hieman sekavaa.

– He eivät ota selkeää kantaa. Palomääräykset elävät tällä hetkellä jonkinlaista murrosvaihdetta. CLT:kin on vielä niin uutta, ei ole tullut oikein mitään selkeää kantaa asiaan.

Huolestuttavana Mäkinen pitää sitä, että jos hoivakotia lähdettään tekemään CLT-rakenteisena, paloviranomaiset ottavat siihen kantaa vasta rakennuslupavaiheessa.

– Silloin se on meillä jo pitkälle suunniteltu. Siihen saattaa tulla muutoksia paljonkin, jolloin joudutaan taas tekemään muutoksia suunnitelmiin. Se on asian ikävä puoli.

Paloviranomaisilla saattaa olla myös vaatimuksia siitä, paljonko hoivakodin puupinnasta pitää paloturvallisuuden vuoksi peittää kipsilevyllä.

– Se on paljon mahdollista, että tällaisiakin vaatimuksia sieltä saattaa tulla. Silloin puu kyllä menettää merkityksensä, jos se Gyprocilla vuorataan.

Teknisen lautakunta tulee puimaan ja käsittelemään ensi tiistaina, millä tavalla hoivakotihankkeessa mennään eteenpäin.