Elämän halu

0

Matkani on ollut pitkä ja olen kiertänyt niin monet mutkat.

Lapsuuteni alkoi lasikulhossa. Minua on seurannut jo syntymästäni kuoleman viiva.

Mutta yhä uudelleen olen nostanut jalkani, eri mittaiset, alkanut puhua, kun lapsen on pitänytkin, lukemaan aloin nelivuotiaana. Kynään tartuin ennen kouluikää.

Lapsuuteni sairauksista tartuin elämän haluun.

Ja aikojen kuluessa kuoleminen on ollut liikaa läsnä elämässäni.

Olen ollut kuin sitkeä kissa. Pörhentäen olen kulkenut, sitoutuen. Tärkeintä on ollut päätös elää.

Vuosi 2011 käänsi elämäni sivut. Jouduin vakavaan onnettomuuteen. Kuukausien ajan vietin neljässä sairaalassa. Mutta kaikkien ihmeeksi vakavasta tilastani huolimatta tartuin runsain käsin elämän haluun.

Päätin jälleen elää. Päätin nostaa itseni. Tartuin olemassaolooni vahvoin jaloin, jotka menetin onnettomuudessa. Tartuin mielessäni yhä uuteen.

Opin syvän merkityksen. Opin itseni suuren arvon. Minua ei hylätty. Ystävät loivat minulle tuokioita, joiden varassa elämän haluni kasvoi. Puolisoni seisoi päivittäin rinnallani. Nauroin, odotin aina hänen nenäänsä!

Kuukaudet ovat liikkuneet. Kävelyni kulkee kuntoutuksen avulla. Ajatukseni ovat löytäneet uuden ulottuvuuden. Turhuus on häipynyt. Tavara ei merkitse minulle enää. Otan hiljaa jokaisen päivän. Tunteeni vierivät, mutta jo on auennut rauha. Vuosi toi minulle tärkeimmän, tärkeintä on päätös elää.

Elämän tahdolla kulkeminen aukaisee ovet. Elämän tahdolla voi sammuttaa mielen levottomuuden. Elämän tahdolla on vain suuri tie nousta.

Jos masennus hipoo sielua tai hiljaisuus kytee silmissäsi, tartu elämän tahtoon.

Minulle sattui onnettomuus, uskomaton. Putosin kerroksen verran portaita. Sattui pahasti päähän, kooman läpikäyden mieleni jyvät sekoittuivat. Kallonmurtuma, aivoverenvuoro, toinen vuoto. Selvisin, kun päähäni laitettiin suntti-laite. Tulin itsekseni.

Nyt kuljen ylpeänä, kaikki arvot kämmenissäni. Kuljen tervein jaloin, kuulen lämpimät sanat. Olen läsnä. Elämän tahtoni muodostaa taloni, sen ovesta astun ja löydän ihanan maailman.

Laila Nielsen

filosofian maisteri, vapaa taiteilija