Esalaiset löivät ruotsalaiset

0
Suomen erinomaisesti menestyneet moukarijoukkueet: Krista Tervo (vas.), Silja Kosonen ja Suvi Koskinen sekä Tuomas Seppänen, Henri Liipola ja Aaron Kangas.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esan urheilijat esiintyivät maaottelussa Ruotsia vastaan erinomaisesti. Silja Kosonen otti naisten moukarissa toisen perättäisen Ruotsi-otteluvoittonsa. Henri Liipola ja Teemu Holttinen olivat lajeissaan toisena häviämättä yhdellekään ruotsalaiselle.

Krista Tervo avasi kisan ottamalla kisan puoliväliin kestäneen johtopaikan tuloksella 69,92. Kososen ensimmäinen heitto epäonnistui, mutta toisella syntyi helponnäköisesti 69,26. Vähän tehoja lisää ja kolmannella 70,70 kantaneella heitolla Kosonen nousi kärkeen ja se riitti lopulta myös voittoon, sillä Tervon viidettä 69,49 kantanutta heittoa lukuun ottamatta se ei ollut enää uhattuna.

– Jännitti vähän oma kunto, että alanko väsyä jo liikaa. Ensimmäisen heiton jälkeen alkoi kulkemaan aika hyvin. Yli 70 metriä tässä kohtaa kautta, joten on pakko olla tyytyväinen, Kosonen huokaisi.

Kososen ruuhkavuosi on ollut menestyksekäs. Se alkoi jo talvella Suomen ennätyksellä, jatkui sitten ylioppilaskirjoitusten ja valmistumisen jälkeen nuorten maailmanennätyksellä, nuorten Euroopan mestaruudella, olympiakisojen karsinnan 14. sijalla, nuorten maailmanmestaruudella ja nyt Ruotsi-ottelun voitolla. Ennen maaottelua ehtivät alkaa myös kieliopinnot Turun Yliopistossa.

– Kaikkein merkittävintä uran kannalta oli olympiakisoihin mukaan pääsy, mutta koko kausi on ollut yhtä tavoitteiden ja unelmien täyttymystä.

Ruotsin paras moukarinainen oli Grete Ahlberg, 66,83. Suomen Suvi Koskinen oli neljäs tuloksella 66,09. Pisteet Suomelle 15–7. Ruotsi kuitenkin voitti naisten maaottelun Suomen hyvästä toisen päivän kiristä huolimatta 16 pisteellä.

Maaotteluvoittaja Silja Kosonen Tukholman olympiastadionin heittoringissä. Kuva SUL / Anssi Mäkinen

Miehillä Kalevan Kisojen toisinto

Miesten moukarissa suomalaiset aloittivat myös heti alussa keskinäisen voittotaistelunsa, kuten viikko sitten Kalevan Kisoissa. Aaron Kangas meni johtoon 70,92 tuloksellaan. Toisella kierroksella 68,70 tuloksella aloittanut Henri Liipola otti johtopaikan lukemin 70,99, jonka perään Tuomas Seppänen heitti kärkeen tuloksella 72,19. Kolmannella kierroksella Kangas vetäisi 73,71, joka säilyi voittotuloksena loppuun saakka.

Liipola nousi neljännellään, 72,30, toiseksi, paransi sitä sitten viidennellä 72,43 ja viimeisellään 73,18. Liipola oli toisena kuten vuosi sittenkin, jolloin tuloksensa oli 73,42. Liipola on voittanut Tukholmassa aiemmin kahdesti, mutta selvästi näitä heikommilla tuloksilla.

Ruotsin Ragnar Carlsson nousi viidennellä kierroksella kolmanneksi tuloksella 72,36, jolla kiilasi niukasti neljänneksi tulleen Tuomas Seppäsen ohi. Miesten moukarissa pisteet Suomelle 15–7.

Esan ja Suomen parhaiden moukarinheittäjien kausi jatkuu ensi lauantaina Rovaniemellä ja vajaan kahden viikon päästä Somerolla.

Suomen kolmoisvoiton ottanut seiväsmiehistö Mikko Paavola, Urho Kujanpää ja Tommi Holttinen.

Seiväsmiehille kolmoisvoitto

Suomen seiväsmiehet ottivat koko joukkueen ainoan kolmoisvoiton. Sen teki mahdolliseksi Ruotsin olympiavoittaja Armand Duplantiksen jääminen pois maaottelusta.

Paras ruotsalainen Robin Johansson jäi viiteen metriin, josta Suomen Urho Kujanpää aloitti. Tommi Holttinen tuli mukaan 512:sta ja Mikko Paavola 522:sta. Holttinen pudotti kerran Kujanpään ensimmäisellään ylittämästä 532:sta, mutta meni toisellaan yli. Paavola ylitti ensimmäisellään 540 ja siirtyi johtoon. Holttinen jätti sen väliin ylittäen 545 ensimmäisellään ja nousi vuorostaan johtoon Paavolan jättäessä nyt väliin. Kujanpää yritti kerran 540:stä, 545:stä ja 550:stä, mutta tuloksetta ja oli näin kolmas.

Paavola ylitti 550 toisellaan ottaen jälleen kärkipaikan. Holttinen yritti seuraavaksi 555:stä, mutta ei saanut pyörivässä tuulessa enää kunnon hyppyjä siitä. Hankalaa tuulta myös manannut Paavola sen sijaan kaunisti voittonsa ylittämällä vielä kolmannellaan 560. Näin Kalevan Kisojen voimasuhteet säilyivät myös seipäässä.

– Mahdollisuuksia olisi ollut parempaan, mutta ei tällä kertaa, totesi uransa parasta maaottelusijoitustaan sivunnut Holttinen.

Tuo aiempi tuli kolme vuotta sitten pohjoismaisesta hallimaaottelusta Uppsalasta juuri tuloksella 555. Holttisen ja Paavolan kausi jatkuu vajaan kahden viikon päästä Kenian Nairobissa.

Suomen miehet ottivat täydet 16 pistettä Ruotsin kuutta vastaan. Suomen miehet hävisivät koko maaottelun pistein 230–201.

Max Lampinen otti ensimmäisessä maaottelussaan kaksi voittoa. Kuva SUL /
Anssi Mäkinen.

 

Max Lampiselle kaksi voittoa

Ensimmäisen kerran Suomen edustusasun päälleen pukemaan päässyt Max Lampinen näytti, miten edustustehtävät hoidetaan. Tuloksena oli nuorten Ruotsi-ottelusta kaksi arvokasta voittoa ja samalla kaksoisvoittoa, jossa ruotsalaiset jätettiin peränpitäjiksi.

Lampinen voitti sivulajinsa kiekonheiton jännittävien vaiheiden jälkeen tuloksella 52,46. Hän otti heti ensimmäisellä johtopaikan tuloksella 50,40. Kolmannella kierroksella Suomen toinen edustaja Kosti Saine heitti johtoon 51,29, mutta Lampinen vastasi heti 51,32. Viidennellä Saine siirtyi uudelleen johtoon 52,40, mutta Lampisen viimeinen heitto 52,46 toi hänelle ensimmäisen maaotteluvoiton.

Parhaan ruotsalaisen Adam Hellbomin heitto maan olympiamenestyslajissa kantoi 50,13 ja toinen ruotsalainen jäi hänestä vajaat kolme metriä. Täydet pisteet Suomelle 8–3.

Moukarikisassa Lampinen oli murskaavan ylivoimainen. Hän aloitti heittämällä 75,37 ja paransi toisellaan vajaan parin metrin päähän Suomen ennätyksestään. Voittotulos 78,19 on uusi maaotteluennätys.

Suomi sai tässäkin kaksoisvoiton, sillä Simo Piirainen heitti toiseksi jääden vajaan 16 metrin päähän Lampisesta, tulos 62,39. Ruotsin molemmat edustajat heittivät hieman yli 55 metriä.

– Vähän olen pettynyt. Oma ennätys oli tavoitteena. Mutta oli niin hidas rinki, ettei pyöriminen ollut tarpeeksi sulavaa. Lopputulos oli ihan ok ja toki voitto oli tärkein. Oli mahtavaa päästä vihdoin edustamaan Suomea, Lampinen sanoi.

Suomen 8–3 voitosta huolimatta poikien maaottelussa Ruotsi oli parempi pistein 108–101, mutta Suomen tytöt voittivat oman ottelunsa 110–102.