Iso viidenkympin merkintä tulee Jokioistentielle – Vähempi välkyntä valvontakameroissa jo riittäisi

0
Autoilijat olivat maksaneet viime kevääseen mennessä Someron keskustan kamerakuvista jo

Rinnakkaistien kameratolpat ovat mojova sakkojen ja liikennevirhemaksujen kerääjä valtiolle. Joensuuntien ja Tehdastien risteyksen kohdalla oleva tolppa kerää Forssan ja Jokioisten suunnasta maksuja, jotka pitelevät kärkisijoja jopa koko Suomessa. Se on ollut valtakunnallinen sakkorysä.

Elo–joulukuun aikana viime vuonna Someron neljän kameratolpan salamavalo räpsähti 1 949 kertaa liikennevirhemaksun merkiksi. Se tarkoitti keskimäärin 13 ylinopeutta rinnakkaistiellä joka päivä.

Liikennevirhemaksun suuruus on 100–200 euroa. Voidaan laskea, että autoilijat olivat maksaneet viime kevääseen mennessä Someron keskustan kamerakuvista jo 194 000–389 000 euroa valtiolle.

Autoilijat eivät joko huomaa nopeuden alenemisesta kertovaa taajamaliikennemerkkiä, tai eivät tunne sen merkitystä.

Somero-lehti uutisoi maaliskuussa Ely-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klangin lupauksen, että ajoradalle Forssan suunnasta tulisi maalata iso viidenkympin nopeusrajoitusmerkintä. Klang arvioi, että toteutus olisi voinut olla jo tänä keväänä.

Myös Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen huomautti keväällä Somero-lehdessä, että Jokioistentien suoralla on kovin vähän merkkejä siitä, että ollaan tulossa taajamaan.

Teollisuushallit on ripoteltu kauas tiestä pitkin peltoa. Taajamamerkin lisäksi autoilija saa vain heikon signaalin siitä, että nopeutta pitäisi alentaa.

– Tiemerkintäohjeen mukaiset nopeusrajoitusnumerot asvaltissa auttaisivat. Silloin autoilija huomaisi taajamaan tulonsa helpommin, Valtonen totesi tuolloin.

Someron viranhaltijat ovat kesän aikana aktiivisesti lähestyneet Ely-keskusta maalausmerkinnän saamiseksi. Nyt alkaa tapahtua.

– Ely-keskuksesta on luvattu, että maalaukset laitetaan tielle vielä tänä syksynä. Heidän pitäisi maalata tiehen 50 km/h -merkintä.

Kamerat tulivat rinnakkaistielle kesällä 2020, tolpat olivat pystyssä jo kameroita ennen.