Badding sai muistolaatan

0
Laatanpaljastusta saapui seuraamaan paljon väkeä.

Teksti Eija Komu, kuvat Petteri Pelkki

Rauli Badding Somerjoki (1947–1987) asui viimeisen elinvuotensa Helsingin Alppiharjussa Aleksis Kiven katu 12:ssa. Tuossa pienessä yksiössä hän myös menehtyi.

11.9. asuintalon seinään asennettiin Baddingin muistolaatta, jota koristaa taiteilija Tiina Eräpuun profiilikuva mikrofonia pitelevästä Baddingista. Se kuvaa myös taiteilijan henkistä olemusta.

Hankkeen takana olivat perinteisen tanssimusiikin vaalimisyhdistys Virtapiiri ry, Kallion kävelyfestivaali ja Asunto Oy Harjusivu. Rahoitus saatiin lahjoituksista ja Badding-aiheisten korttien myyntituotosta.

– Tilaisuuden avasi Virtapiiri ry:n puheenjohtaja Merja Hållfast, joka toimi myös spiikkerinä. Hän haastatteli tuottaja Atte Blomia , toimittaja-kirjailija Maarit Niiniluotoa ja Baddingin sielunveljeä Rafe Tanskasta. Kallion kävelyfestivaalin aktivisti Juhani Styrman piti esityksen Baddingista, kertoo Virtapiiri ry:n sihteeri, toimittaja Petteri Pelkki puhelimitse.

Katri Somerjoki lauloi Mä haluan sun, Paratiisin, Yö kanssas sun, Valot, Kaikki hyvin, maman ja Ikkunaprinsessan Stefano Hirvosen säestyksellä. Osallistujia oli noin 140, ja he olivat ikäskaalaltaan 20–90-vuotiaita.

– Badding nousi taas puheenaiheeksi. Tapahtuma mainittiin tuoreeltaan Iskelmäradiossa, ja paikallinen Lähiradio nauhoitti tapahtuman ja ajaa sen osittain ulos.

Nokialainen Ritva Lehtonen oli Baddingin sydänystävä vuodesta 1982 aina tämän kuolemaan asti. Hän oli läsnä muistolaatan paljastamistilaisuudessa.

– Se oli oikein rento ulkoilmatapahtuma, ei mitään jäykkää pönötystä. En vieraillut tuossa asunnossa, mutta myöhemmin kävin Kari Somerjoen kanssa viereisessä Baddingin kantapaikassa, silloisessa Baari Bertinassa, kertoo Ritva Lehtonen.

– Badding tiesi oman arvonsa ja sen, että hänen paikkansa tulee olemaan vahvasti musiikin historiassa, vaikka hän olikin kova jännittämään. Hän saattoi soittaa aamulla ja kertoa jännittävänsä kovin saman illan keikkaa. Välillä hän halusi lähteä karkuun ja häntä jouduttiin maanittelemaan keikoille. Lavalla hän kuitenkin käänsi tämän tunteen voitokseen.