Kaksi koronarokotetta saaneiden tulee malttaa odotella testaamiseen lähtöä

0
Koronahoitaja Minna Pentti kertoo syksyn flunssaoireiden lisänneen koroantesteihin hakeutumista.

Syksyn flunssa-aalto on kasvattanut koronatesteihin hakeutumista, ruuhkauttanut ja tukkinut koronahoitajan sekä terveyskeskuksen puhelinvastaanottoa. Ihmiset haluavat poissulkea nopeasti koronatartunnan mahdollisuuden.

Somerolla koronatestejä on tehty loppukesästä ja alkusyksystä kaksi kertaa enemmän kuin kesäkuukausina. Testien päivätahti on ollut 40. Ruuhkautuminen ei koske pelkästään testaamista, vaan näkyy myös hoitajien, jäljittäjien ja puhelinkeskuksen työn lisääntymisenä.

– Jos on saanut jo kaksi rokotetta, sekä viimeisestä rokotuksesta on yli viikko, niin näiden henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, jos heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita, esimerkiksi nuhaa, yskää ja pientä lämpöä. He voivat odotella rauhassa kotona ennen kuin varaavat aikaa koronatesteihin, ohjeistaa koronahoitaja Minna Pentti Someron terveyskeskuksesta.

Toivottavaa on, että tuplarokotetut odottelisivat muutaman päivän kotioloissa ja seuraisivat tilannetta. Kuuntelisivat kehoaan, onko kyse esimerkiksi syysflunssasta ja hoitaisivat kotikonstein itsensä kuntoon. Ovat pois töistä, koulusta ja päiväkodista sekä pysyttelevät ja sairastavat kotona muutaman päivän. Sekä välttävät muutenkin kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lieventyneet.

– Jos oireet pahenevat; yskä äityy pahaksi, kuume nousee ja tulee huonovointisuutta, niin sitten on varattava aika lääkärille tai koronanäytteenottoon, jatkaa Pentti.

Myös alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisten testitulos on negatiivinen, suosituksen mukaan lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan.

– Oireisten nuorten ja aikuisten pitää kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Koronahoitaja toivoo joustoa myös työantajilta, että työntekijä voi omalla ilmoituksella sairastaa muutaman päivän.

– Koronatestien näytteenottopaikasta ei saa sairauslomalappuja. Se pitää pyytää puhelimitse terveyskeskuksesta sairaanhoitajalta. Sairauslomalapun voi hakea vastaanotosta. Se voidaan lähettää postitse tai muulla tavalla sovitusti, mutta nuokin vaihtoehdot lisäävät näin korona-aikana hoitajien työtaakkaa, jatkaa Minna Pentti.

Kaksi kertaa koronarokotetuista poikkeuksena ovat sosiaali- ja terveydenhuollon alalla työskentelevät. Heidän pitää hakeutua koronatestiin myös lievempien oireiden vuoksi.

Suositus ei koske myöskään oireisia henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle. Heidät testataan edelleen matalalla kynnyksellä.

– Ja tietysti ne oirehtivat nuoret ja aikuiset tilaavat testiajan heti, joita on rokotettu vasta kerran koronaa vastaan tai ei vielä lainkaan.

Someron ohjeistus noudattelee THL:n ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivitettyjä ohjeistuksia ja rajoitusten vähittäistä purkamista.

– Kaksi kertaa koronarokotuksen saaneilla on hyvä suoja vakavaa tautia vastaan. He voivat kyllä sairastua koronaan, mutta oireet ovat olleet lieviä, sanoo hoitaja Pentti.

Hän muistuttaa rokotuksen tärkeydestä. Kun joukossa on muutama rokottamaton, niin virus elää paremmin ja levittäytyy.

– Rokotukset suojaavat vakavilta tautimuodoilta. Laaja rokotuskattavuus tuo meille laumasuojaa virusta vastaan. Elämä helpottuu, esimerkiksi työssään matkustamaan joutuvien rajan ylittäminen. Kaksi kertaa rokotuksen saaneita ei aseteta karanteenin eikä heiltä vaadita koronatestejä rajalla.