Kestävät arvot vallalla sisustuksessakin

0
Ruokailutilaan teetetty, metallia ja puuta yhdistävä ruokapöytä, on saanut seurakseen puiset tuolit. Sävymaailma on tällä hetkellä suosittu luonnollisen pehmeä.

Somerolainen sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila kertoo sisustuksessakin näkyvän ekologisuuden ja kestävät arvot, kierrättäminen ja luonnonmateriaalit.

– Vallalla on tietynlainen sallivuus. Kodit saavat näyttää asujiltaan. Elämän kerroksellisuus saa näkyä. Tavaraa hankitaan kirpputoreilta ja etsitään vinteiltä huonekaluja ja muita sisustuselementtejä, Lundiat ja Alvar Aallot kelpaavat käytettynäkin, sanoo Sulander-Hovila.

Sisustusmateriaalien halutaan olevan ekologisesti kestäviä, kuten aitoja kivipintoja ja paljon puuta.

Somerolaisen sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovilan yritys on Kotja Design.

Jo jonkin aikaa pinnalla ollut luonnollisuus jatkaa voittokulkuaan. Huonekaluissa, maaleissa, kankaissa, kaakeleissa, lattia- ja kaapinovivärityksissä on murrettuja sävyjä. Suositaan beigeä ja greigeä eli harmaan ja beigen välimuotoa. Harmaa säilyy rinnalla, mutta kokovalkoisuus on unohdettu. Takana ovat ajat, jolloin ei nähty muuta kuin valkoinen-harmaa-musta -yhdistelmiä.

– Erilaiset vihreät, kuten salvia (vaalean vihreä) ja metsän vihreä sekä rinnalla ruosteenpunaiset ja oranssinruskeat ovat pinnalla.

Samaiset luonnonläheiset värit olivat vallalla Ruotsissa kolmisen vuotta sitten. Nyt siellä sisustukseen tekee tuloaan liila, peilipinnat, neonvalot ja loisteputket.

Huonekasveilla tuodaan vehreyttä ja luontoa sisälle. Samalla niillä saadaan pehmeyttä, runsautta ja katseenvangitsijoita sisustukseen.

Trendikasvina on ollut pitkään peikonlehti, nyt haluttuja ovat aloeverat, kaktukset ja kilpipiileat (japanilainen rahapuu).

Huoneen katseenvangitsijoina ovat myös keramiikka ja saviastiat. Savinen kukkapurkki on kuin taideteos, johon katse osuu.

Verhot, ja etenkin hotellimaiset verhot tekevät tuloaan sisustukseen. Katosta lattiaan asti ulottuvaa verhoa ja runsautta, jota saadaan esimerkiksi käyttämällä poimunauhoja.

Johanna Sulander-Hovila kertoo, että materiaaleissa haetaan ekologisuuden lisäksi, kestävyyttä, helppohoitoisuutta ja puhdistettavuutta.

2020-luvun sisustuksessa on vaikutteita useammilta vuosikymmeniltä. Väreissä palataan häivähdyksin 1970-luvulle, muodoissa 1950-luvulle.

– Nyt haetaan pyöreitä ja pehmeitä muotoja, jotka kutsuvat luokseen. Pörröisiä sohvatyynyjä, pehmeitä sohvatäytteitä ja niin edelleen.

Valaisimissa on tarjolla monenlaista muotoa.

– Led-tekniikka tekee sen, että kaikki on mahdollista. Epäsuoraa valoa tuodaan ledeillä. Jos halutaan esitellä jokin kodin kauneus, niin siihen kohdistetaan valaistusta.

Sisustussuunnittelijalla on riittänyt töitä kuluvan puolentoista vuoden aikana.

– Moni on sanonut vuosia miettineensä remonttia, mutta nyt se sitten on päätetty tehdä. Rahaa on säästynyt, kun perheet eivät ole päässeet korona-aikana matkustelemaan, arvelee Sulander-Hovila, jonka yritys on nimeltään Kotja Design.

Perhe on ollut kotioloissa koolla yhtä aikaa, kun on tehty töitä ja opiskeltu etänä. Väkeä ja ääntä on riittänyt. On huomattu, että työ ja opiskelu vaativat rauhaa ja yksityisyyttä. Haaveillaan, että keittiö olisikin erikseen. Olisi mukava, jos se olisi rauhoitettu pelkästään ruoanlaitolle ja ruokailulle.

– Nyt ei niinkään enää haluta tehdä keittiötä, olohuonetta ja ruokailutilaa yhdeksi ja samaksi avaraksi tilaksi, vaan kaivataan yksityisyyttä. Nyt jaotellaan tiloja esimerkiksi sermein, vaikkapa alkovi olohuoneesta, jotta saadaan työ- ja opiskelurauhaa.