Korkein oikeus hylkäsi Milla Arosen murhanneen Jyri Niemisen valituksen

0

Korkein oikeus hylkäsi kesäkuussa 2019 Milla Arosen murhanneen Jyri Kristian Niemisen valituslupahakemuksen eli Turun hovioikeuden tuomitsema elinkautinen vankeusrangaistus pysyy voimassa.

Viime heinäkuussa Turun hovioikeus tuomitsi Niemisen, 26, elinkautiseen vankeuteen entisen tyttöystävänsä Milla Arosen murhasta ja muista rikoksista. Syytetty määrättiin korvaamaan Arosen läheisille 30 000 euroa henkisistä kärsimyksistä. Hovioikeuden mukaan vuonna 2019 tehty teko on kokonaisuudessaan törkeä.
Aiemmin Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteen murhasta ja tuomitsi miehen kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja hautarauhan rikkomisesta.
Turun hovioikeuden mukaan kyseessä oli kuitenkin johdonmukainen ja suunnitelmallinen henkirikos, jonka mies oli tehnyt saadakseen taloudellista hyötyä. Tuomitun älylaitteista löytyi useita erilaisiin pikavippeihin liittyviä viestejä, joten hovioikeuden mukaan miehen on täytynyt pitää ex-kumppaninsa tappamista yhtenä vaihtoehtona taloutensa kartuttamiseen.
Ensimmäisen epäonnistuneen lainanhaun jälkeen mies hakeutui entisen tyttöystävänsä kanssa syrjäiselle metsäalueelle. Hän käytti hyväkseen heidän välistä aiempaa seurustelusuhdetta.
Hovioikeus katsoo päätöksessään, että mies oli tappanut entisen tyttöystävänsä, kun oli saanut haluamansa tiedot. Mies sai haltuunsa Arosen verkkopankkitunnukset ja pankkikortin sekä matkapuhelimen. Näillä välineillä hän lähetti lainahakemuksia Arosen nimissä. Ensimmäisiä lainahakemuksia lähetettiin jo tekoa seuranneen aamuyön tunteina. Hakemuksia tehtiin ainakin 57 400 euron edestä.
Syytetty myönsi käräjäoikeudessa lyöneensä Arosta kerran nyrkillä ja aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Hän sanoi menettäneensä itsehillintänsä, mutta ei toiminut suunnitelmallisesti. Hovioikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että kuolema olisi aiheutettu pikaistuksissa.
Hovioikeuden mukaan Nieminen oli myös pyrkinyt peittelemään osallisuuttaan tapaukseen sekä johtanut poliisia harhaan kertomalla Arosen olleen itsetuhoinen. Hän oli myös aiemmin kiistänyt olleensa tämän kanssa tekemisissä katoamisviikonloppuna.
Myös ruumiin hävittäminen tukee hovioikeuden mukaan sitä, että kysymys ei ollut äkkipikaisuuksissa aiheutetusta kuolemasta. Koska ruumista ei ole löytynyt, ei  henkirikoksen tekotapaa ole voitu selvittää.
Vuonna 2019 kadonnutta uhria ei ole löydetty laajoista etsinnöistä huolimatta. Hovioikeus toteaa, ettei varteenotettavia epäilyjä jää, vaikka tekotapa on jäänyt selvittämättä.
Hovioikeuden mukaan Nieminen on myös hävittänyt Milla Arosen omaisuutta teon jälkeen. Hän on pessyt käytössään olevan Volvon sekä myynyt sen yhdeksän päivää teon jälkeen.
Milla Aronen katosi kotoaan Somerolta kesän alussa vuonna 2019. Katoamispäiväksi on merkitty 8.6. Noihin aikoihin hän suoritti varusmiespalvelusta Porin Prikaatissa.
Heinäkuussa etsintä muuttui henkirikostutkinnaksi.
Elokuussa Arosen entinen poikaystävä vangittiin. Joulukuussa hän tunnusti aiheuttaneensa Arosen kuoleman ja hävittäneensä ruumiin yleisroskikseen muoveihin käärittynä. Roskis sijaitsi tuomitun lähisukulaisten pihalla. Uhrin ruumista on etsitty tuloksetta.
Turun hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Vaikka Arosen ruumista ei ole löydetty, Hovioikeus katsoi, että kun näyttöä arvioidaan kokonaisuudella, ei jää varteenotettavaa epäilyä siitä, etteikö vastaaja olisi tappanut uhrinsa ennalta tekemänsä suunnitelman perusteella.Nieminen vaati korkeimmalta oikeudelta, että syyte murhasta hylätään ja asia jää käräjäoikeuden päätöksen varaan.

KKO päätti, että asiassa ei ole syytä myöntää valituslupahakemusta.