Korona-ajan puhdetyö

0

Someron seurakunnan entinen diakonissa ja pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä Anja Känkänen päätti koronasulun aikana käyttää ajan hyödykseen ja nypläsi Siikjärven leirikeskuksen salin alttarille alttariliinan.
Ajatus alttariliinan nypläämisestä oli elänyt jo pitkään, sillä hänen työaikanaan pitämillä veteraanien leireillä alttarin virkaa toimitti tavallinen pöytä, joka oli verhottu vihreällä kankaalla. Nyt koronasulkujen aikaan nypläystyö tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun päivät piti viettää kotona.
Nypläyksessä malli eli mynsteri, kiinnitetään nypläystyynyn rullaan ja siihen nuppineuloilla kiinnitetään nypyläparit, joihin lanka on puolattu. Nypylöitä töissä voi olla kymmeniä. Työ ei ole mitään kiireisen ihmisen hosumista, jokainen piste eli lyönti kiinnitetään nuppineulalla mynsteriin.
Tätä työtä Anja kertoo tehneensä ajatuksella ja rauhallisesti. Siikjärven salin alttariliinan reunaa kiertääkin taidokas ristiaiheinen pitsi. Alttariliina ja sen pitsi ovat puhdasta pellavaa. Pitsin malli on ollut Anja Känkäsellä käytössä jo pidempään, esimerkiksi seurakuntakeskuksen kokoushuoneen ison valokuvasuurennoksen edessä on toinen saman aiheinen liina. Mallin hän muistaa saaneensa Pirjo Poutalalta Someron kansalaisopiston nypläyskurssilla.
Anja Känkänen aloitti nypläämisen viisikymmentäluvulla kurssikaverinsa innoittamana. Ensimmäisen oman nypläystyynyn hänelle valmisti veljensä Kalle Pirttilä ja siinä on vuosiluku 1957.
Välillä perhe ja työ veivät suuremman huomion ja nypläystyyny oli pitkään vintillä, mutta Känkäsen muutettua keskustaan nypläys on jälleen palannut mieluisiin käsitöihin. Hän kaipaa nypläyspiiriä, yhdessä mallien ratkominen on oiva tapa tälle käsityölle.
Alttariliina otettiin käyttöön veteraanien virkistyspäivänä 8. syyskuuta.
– Kiitos Anjalle lahjoituksesta ja Jumalan siunausta, todetaan seurakunnasta.

Anja Känkänen teki Siikjärven leirintäkeskukseen alttariliinan.