Liipolan kausi täyttyi seitsemänkymppisistä

0
Henri Liipola

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Esan moukarinheittäjä Henri Liipola päätti pitkän kilpailukautensa Someron urheilukentällä käytyyn Säästöpankin syysheitot -kilpailuun.

Liipola, 27, kruunasi ennätyksellisen tasaisen kautensa 18. peräkkäisen seitsemänkymmenen metrin ylityksen tuottaneeseen kilpailuun. Tämä oli ensimmäinen kausi Liipolan uralla, kun kyseinen rajapyykki ylittyi hänen kaikissa kilpailuissaan.

Someron sunnuntain kisassa Liipolan miesten sarjan voittotulos oli 71,38. Koskelais-tamperelaisen moukarimörssärin neljä viimeistä heittoa kantoivat päälle 70 metrin.

– Harjoitusten perusteella odottelin vähän parempaa, mutta hyvä kun seitsemänkymppinen sentään ylittyi, Liipola kommentoi kauden viimeistä voittotulostaan.

Aiempina vuosina ja vielä päättyneen kaudenkin alkupuolella Liipolalla on ollut ajoittain vaikeuksia saada heittonsa pysymään sektorirajojen sisällä. Somerolla, kuten useimmissa muissakaan loppukauden kisoissa, tätä ongelmaa ei ole enää näkynyt.

– En tiedä, mistä syystä heitot alkoivat asettumaan paremmin sektoriin. Mitään erikoisia temppuja en asian korjaamiseksi tehnyt.

”Tiedän, että pystyn paljon parempaan”

Oikea suunta ja tasainen suoritusvarmuus ovat siis heittoihin löytyneet, mutta jotakin jäi vielä puuttumaan.

– Mittaa olisi pitänyt heittoihin tulla paljon enemmän. Tämä vain on sellainen laji, jossa tuloksen tekeminen on hyvin pienistä asioista kiinni. Tiedän, että pystyn paljon parempaan, kun kaikki palaset heitoissa alkavat osua kohdalleen, Liipola sanoi.

Kun henkilökohtainen ennätys ei ole kohentunut kolmeen vuoteen, monen urheilijan itseluottamus voisi olla koetuksella. Mutta ei Liipolan.

– Harjoituksissa olen heittänyt koko ajan niin paljon pidemmälle, että tiedän ominaisuuksieni riittävän paljon nykyistä (75,47) ennätystäni pidempiin kaariin. Eivät kilpailusuoritukset niin paljon poikkea harjoituksista, etten uskoisi uuden tason löytyvän ennen pitkää kilpailuheittoihinkin.

– Pienestä se on kiinni ja ensi kesänä on taas uusi mahdollisuus, Liipola katsoi toiveikkaasti tulevaisuuteen.

Max Lampisen kausi jatkuu vielä

Lokakuussa 17 vuotta täyttävä Esan suurlupaus Max Lampinen heitti alle 17-vuotiaiden sarjan välinettä, eli viiden kilon painoista moukaria. Se on tällä kaudella lentänyt mäntsäläläisen käsistä parhaimmillaan päälle 80 metriin (80,18) ja ikäluokan Suomen ennätykseen.

Someron syysheitoissakin kahdeksankymppinen oli Lampisen tähtäimessä, mutta pisin kaari jäi tällä kertaa lukemiin 78,19 metriä.

– Kun ei tule ennätystä, niin ei voi koskaan olla tyytyväinen, määrätietoisesti kohti kansainvälistä huippua etenevä nuori esalainen virkkoi vakaaseen tapaansa.

Lampinen aikoo kilpailla vielä pari viikkoa, todennäköisesti kertaalleen sekä viisi- että kuusikiloisilla nuorten moukareilla ja kerran myös miesten välineellä, jolla Lampinen on jo tällä kaudella tehnyt ikäisekseen hurjan henkilökohtaisen ennätyksen, 64,92 metriä.

Kilpailukauden ja pienen hengähdystauon jälkeen Max ja valmentaja-isänsä Tero Lampinen suuntaavat katseensa kohti ensi kautta.

– Toiveissa on, että pääsisimme talvikauden aikana harjoitusleirille ulkomaille. Kilpailukauden päätähtäin on asetettu Kolumbiassa käytäviin alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin. Jos kaikki sujuu harjoituskauden aikana suunnitelmien mukaan, miesten moukarilla tavoitteen voi jo asettaa seitsemäänkymmeneen metriin, Lampiset valottivat lähitulevaisuuden suunnitelmiaan.