Minkä neuvon antaisit?

0
Jody Mérelle

Kävin viikonloppuna Cardiffissa Walesissa auttamassa poikani Cameron muutossa kämpästä toiseen. Hän aloittaa siellä kuun lopussa toista vuotta yliopistossa. Ilahduin siitä, miten paljon hänellä oli kirjoja. Olen aina yrittänyt saada lapseni lukemaan. Ainakin hänelle on innostus syttynyt.

Hänen kirjansa pistivät minut kuitenkin miettimään, miten vähän olen itse lukenut lähiaikoina. Vaikka rakastan lukemista, aina löytyy joku painava syy sille, miksi ei juuri nyt ole aikaa.

Kun palasin kotiin, katsoin isoa kasaa lukemattomia kirjoja ja ajattelin, että nyt olisi korkea aikaa löytää aikaa lukemiseen. Ensimmäinen kirja, jonka otin käteeni, oli nimeltään If I could tell you just one thing. Kirjailija on Richard Reed ja ajatus sen takana on hyvin yksinkertainen. Hän on haastatellut yli 60 ihmistä, jotka ovat menestyneet jollain tavalla elämässä. Kirjassa on muun muassa presidenttejä, näyttelijöitä, taitelijoita ja yrittäjiä, ja jokaiselta on kysytty sama kysymys: Sen perusteella mitä olet elämässä kokenut ja oppinut, ja sen perusteella mitä nyt tiedät, mikä olisi yksi neuvo jonka haluaisit antaa eteenpäin?

Kirjailija selittää johdannossa, että useamman kertaa hänen omassa elämässään jokin pieni yksinkertainen neuvo on muuttanut hänen elämänsä, joten hän päätti aina kysyä ihmisiltä, mikä neuvo heillä olisi. En ole vielä ehtinyt lukea koko kirjaa, mutta tykkäsin kovasti ideasta. Se pisti minut miettimään, mikä olisi oma vastaukseni samaan kysymykseen.

Voisit itsekin kokeilla miettiä, mikä olisi oma neuvosi – ei ole ihan helppoa sitä hetkessä keksiä!

Kysyin Cameronilta, mikä olisi hänen vastauksensa kysymykseen. Hän vastasi, että hänen mielestään on tärkeä keskittyä elämässä siihen mikä menee hyvin, eikä ajatella liikaa mitä tulevaisuudessa voisi mahdollisesti tapahtua.

Tyttäreni Minttu, 10, vastasi ”muista että tärkein asia maailmassa on perhe”. Mieheni Jukka , joka on taistellut syöpää vastaan (ja voittanut) sanoi, että hänen neuvonsa olisi muistaa, että kaikki vaikeudet on voitettavissa.

Tämä yksi kysymys johti mielenkiintoiseen keskusteluun. Saimme kaikki enemmän ymmärrystä siitä, mikä olisi toisille oikeasti elämässä tärkeää.

Loppujen lopuksi oma vastaukseni kysymykseen perustui keskusteluihin monien asiakkaiden kanssa. Hyvin usein ihmiset kertovat, että he eivät voi hyvin, mutta eivät osaa sanoa mistä tämä johtuu, eivätkä mitä he oikeasti elämässä haluavat. Joten itse vastaisin näin:

On normaalia elämässä, että ihmisten prioriteetit ja unelmat vaihtuvat ja kehittyvät. Muista siis aina kysyä itseltäsi, mitkä ovat sinun omat henkilökohtaiset prioriteettisi – ja mitkä ovat sinun unelmasi. Äläkä lakkaa uskomasta, että ne on saavutettavissa. Ja muista matkalla kohdella muita ihmisiä kiltisti, koska ikinä ei tiedä, mitä he käyvät läpi.

Jos sinulla on aikaa tänä viikonloppuna, yritä sinäkin miettiä, mikä sinun yksi tärkeä neuvosi muille olisi. Aiheesta voi syntyä kiinnostava keskustelu ja saattaa olla, että myös huomaat, mikä sinulle on oikeasti elämässä tärkeää.

Jody Merelle
terapeutti