Niilo Talonen otteli voiton ja kaksi toista sijaa

0
Niilo Talonen nappasi kaksi kultaa ja Paavo Virkki kaksi hopeaa piirinmestaruuskisoista.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esan Niilo Talonen kamppaili hurjasti Laitilan syysottelukisojen kärkisijoista. Nyt hän otteli kolmiottelussa toiseksi sekä saavutti saman sijan sunnuntaina pm-otteluna käydyssä neliottelussa. Molempien päivien lajeista kootussa kuusiottelussa Talonen oli selkeä voittaja.
Ensimmäisen päivän 3-ottelussa Niilo Talonen teki omat ennätyksensä kaikissa lajeissa, 60 metrillä 9,01, pituudessa 443 ja kuulassa 7,55, joten myös yhteispisteissä syntyi ennätys 1062 pistettä. Pituus- ja ottelutulos ovat myös uusia Esan ennätyksiä ja ottelutulos Suomen tämän vuoden tilaston kuudenneksi paras. Laitilan Jyskeen Noel Raiskinmäki oli kolmiottelun paras 1131 pisteellä.
Toisen päivän 4-ottelu oli samalla myös pm-kisalaji. Talonen aloitti aitomalla 60 metriä omaan ja Esan ennätysaikaan 10,76, korkeuden 129 jäi omasta ennätyksestä 10 senttiä, mutta keihäässä syntyi taas oma ennätys 25,70.
Ennen viimeistä lajia, 800 metriä Turun Urheiluliiton Eeli Heiska johti ottelua seitsemällä pisteellä, joten Talosen olisi pitänyt voittaa hänet juoksussa vajaalla sekunnilla. Piirinmestaruudesta käytiin tasaväkinen taistelu, jossa Talonen juoksi 800 metriä hurjaan Suomen tilaston kolmanneksi parhaaseen aikaan 2.39,02. Mutta Heiska jäi vain 0,42 sekuntia, kun eroa olisi pitänyt olla tuplaten. Näin Heiskalle kultaa pistein 1391 ja Taloselle hopeaa Suomen tilaston viidenneksi yltävin pistein 1387.
Niilo Talonen keräsi 6-ottelussa kuitenkin voittopisteet 1975, kun toiseksi tullut Salon Vilppaan Akseli Änäkkälä sai 1826 pistettä. Otteluun laskettiin kaikki muut edellä mainitut kahden päivän lajit paitsi aitajuoksu.

Paavo Virkki mukana jo 7. kerran

12-vuotias Paavo Virkki oli mukana Laitilan syysotteluissa nyt jo seitsemännen kerran peräkkäin. Virkki joutui kisaamaan vuotta vanhempien P13-sarjassa, sillä 12-vuotiaille ei ollut omaa sarjaa. Toisen päivän pm-kisana käydyssä 5-ottelussa Virkki oli piirin kuudenneksi paras ja oman ikäisissään toisena Esan ennätyspistein 1373. Avoimessa 10-ottelussa Virkki oli 2735:llä pisteellä seitsemäs (12-vuotiaista kolmas).
Virkin 5-ottelu pistepotti koostui 60 metrin aitojen 13,74, pituuden 404, keihään 25,43, kiekon 19,80 ja 800 metrin 2.38,25 tuloksista, joista kaksi viimeistä kirjattiin omaksi ennätykseksi.
Ensimmäisen päivän lajeissa hänen tuloksensa olivat 60 metriä 9,18, korkeus 131, kuula 6,79, seiväs 180 ja 200 metriä 31,59. Näistä juoksut ja kuula olivat omia ennätyksiä.
Kymmenottelu on maailman huipullakin laji, jossa onnistumiset ja epäonnistumiset seuraavat toistaan ja joskus huiputkin voivat jäädä jossakin lajissa ilman tulosta. Paavo Virkiltä tämä oli kunniakkaasti läpiviety ensimmäinen 10-ottelu, jossa puolessa lajeista tuli oma ennätys.