Onko kuorolaulajista pulaa?

0
Metka Kööri on pitänyt useita konsertteja. Olli Salomäenpääkin on jakanut heille ohjeita. Hän on eturivissä toinen vasemmalta.

– Laulajista on ainainen puute kuoroissa. Ei Suomessa taida olla sellaista kuoroa, jossa ei näin olisi. Muutamaan huipputeamiin saattaa olla tungosta, kertoo kuoronjohtaja Olli Salomäenpää.

Hän ohjaa Someron Naiskuoroa ja Mieslaulajia, sekä aloittelee naisten kirkollista lauluryhmää. Naiskuorossa on parisenkymmentä laulajaa ja miehissä kymmenkunta.

– Olisi hyvä, että kuoroon olisi tulollaan pari uutta laulajaa, kun aloitellaan kautta. Kuoron tulevaisuuden kannalta olisi saatava joukkoon uusia kasvoja, pohtii Salomäenpää.

Hän sanoo, että takana olevan aikojen, jolloin Suomen joka niemestä ja notkosta kuului kuorolaulantaa.

– Valitettavasti jokamiehen ja -naisen harrastuksena kuoro on taakse jäänyttä elämää.

Somerolaisella Metka Köörillä on haku päällä erityisesti mieslaulajista.

– Kuoro kaipaa toki lisää laulajia, mutta määrä ei korvaa laatua. Jokainen kuorolainen tuo oman persoonansa mukaan ja lisää kuoron monipuolisuutta, toteaa 10-vuotiaan kuoron puheenjohtaja Pia Tuomonen.

Hän kertoo Metka Köörin toimivan monella tasolla.

– Kuoron periaatteisiin kuuluvat koulutukset ja itsensä kehittäminen, joihin osallistuja sitoutuu. Itsensä kehittäminen kuorolaisena saa kuoron soimaan ja kuulostamaan aina paremmalta. Kuoron hyväksi tehdään varainhankintaa. Jokaisen kuorolaisen panos konserttijärjestelyissä on tärkeä. Meillä on vapaa-ajan aktiviteetteja, esimerkiksi teatterireissuja ja illanistujaisia. Tällä porukalla meno on aina hauskaa, lupaa Tuomonen.

Kanttori Salomäenpää kuvaa kuorolaulamista monipuoliseksi harrastukseksi.

– Laulaminen tekee hyvää keholle ja mielelle. Se on sosiaalinen juttu. Kuoro on tasa-arvoistava joukko. Titteleillä ei saisi olla merkitystä. Kuoro on parhaimmillaan yhteisö, joka kantaa elämän eri käännekohdissa.

– Kuoro on väylä tutustua uusiin ihmisiin ja luoda kontakteja, vaikkapa uudelle paikkakunnalle muuttaessa.

Salomäenpää kehottaa rohkeasti ottamaan yhteyttä kuoronjohtajaan, joka kuuntelee äänen ja osoittaa paikan kuorossa. Metka Köörissä ensimmäinen yhteydenotto on kuoron sihteeriin Minna Filppuun, joka ohjaa kuoronjohtaja Annika Kuntsin luo.

– Laulaminen on sisäsyntyinen ominaisuus. Laulamaan kyvyttömiä on ääreisvähän, joten ei pidä olla huolissaan, ettei kelpaa. Tervetuloa mukaan, toivottaa Salomäenpää.