Kati Knuutila tuli Somerolle äitiyslomansijaiseksi ProAgria Länsi-Suomeen kesän korvalla toukokuun lopussa. Kasvinviljelyneuvojana hän auttaa EU-tukihakemusten täyttämisessä, Visujen eli viljelysuunnitelmien teossa, ynnä on mukana erilaisissa hankkeissa.
Niin sanotut toiselta ”periytyneet” hankkeet työn vakinaiselta tekijältä liittyvät luomuun.
Somerolta kotoisin oleva Kati Knuutila lähti lukion jälkeen Helsingin yliopistoon opiskelemaan maatalous- ja metsätieteitä. Opinnot päättyivät 2017.
Työelämänsä Knuutila aloitti opintojensa aikana koetoiminnan parissa Yaralla ja Bernerillä. Opintojensa jälkeen hän jatkoi yliopistolla apurahatutkijana.
Työ oli ”juurevaa”.
– Tutkin nurmikasvien juuria, pääasiassa timotein, yhteistyössä Yaran kanssa.
Timotein juuria Knuutila kuvailee ”ei niin kovin syviksi, mutta ihan hyviksi”. Juuret liittyvät viljelyssä esimerkiksi poudankestävyyteen.
– Enemmän leveät kuin syvät. Eri kasveilla on erilaisia juuria. Pohjoismaissa yleisimmät timotei- ja englanninraiheinä eivät ole kaikkein syväjuurisempia. Jos viljelijä haluaa syväjuurisia hänen pitää valita esimerkiksi jotain ruokonataa tai koiranheinää – taikka muita kasveja.
– Mutta timotei talvehtii hyvin.
Juurien tutkiminen jatkuu edelleen.
– Käyn yliopistolla vieläkin aiheen parissa, mutta eniten teen sitä enää etätöinä. Työ on pääasiassa kirjoittamista. Fyysiset tutkimukset on aika lailla tehty.
– Ehkä vuoden sisällä työ voisi olla valmis – toivotaan, Kati Knuutila arvioi varovasti.
Uudella tutkimusaiheella ei ole kiirettä.
– Ehkä nyt katson, mitä ProAgrialla on tarjota ja antaa.
Työ ProAgrialla poikkeaa tutkijan työstä.
– Luultavasti se on suurin ero, että tämä on viljelijä- ja asiakaslähtöisempää – läheisempää. Työ yliopistolla on hyvin pitkälti teoreettista, oltiin sisällä omassa asiassa ja aiheessa. Täällä on laajempi yhteisö ja toimintaympäristö.
Tutkijayhteisö timotein juurten kimpussa oli pienempi. Mahtui lähes yhden käden sormiin.
– Meitä oli siellä hyvin pieni porukka. Tämä projekti on ollut pääasiassa minun, jossa minulla on ollut ohjaajia ja joitakin avustajia. Nyt on ihan kiva, kun ihmisiä on enemmän.
Tähän mennessä Kati Knuutilan koko heinäkuu ProAgriassa kului siemenviljelytarkastuksilla Loimaalla ja Salossa – mutta ei Somerolla. Tänä vuonna hukkakauraa ei viljelytarkastuksissa löytynyt paljoa. Työtä tehdään pareina tai ryhmissä. Tarkastuskierrosten jälkeen alkoivat syksyn tukiasiat.
– Jossakin kohtaa tulee taas viljelysuunnitelmia ja niiden jälkeen kevään tukiasioita. Taustalla ovat koko ajan vielä erilaiset hankkeet.
Toimistolla menee pääosa ajasta. Tarkastusmatkat Salon ja Loimaan äärinurkkiin vievät kuitenkin aikaa.
ProAgria Lännen työntekijöitä Someron toimistossa on Knuutilan lisäksi hänen esihenkilönsä, palvelupäällikkö Satu Näykki. Lisäksi samoissa tiloissa on ProAgria Etelä-Suomen työntekijöitä.
Kati Knuutila on jälleen somerolainen, kävi vain muutaman vuoden verran asumassa Helsingissä.
– Tulin takaisin 2017. Kotitilan sukupolvenvaihdosasiat eivät ole ajankohtaisia vielä, mutta jossain lähivuosina. Tytär on nyt kaksivuotias. Asumme somerolaisittain maalla keskustassa. Eli tuossa ihan keskustan liepeillä, lähellä kotitilaa.