Paimennuksen SM-kilpailut Somerolla

0
Kari Kotikoski ja Sammy-koira

Viime viikonloppuna järjestettiin Kennelliiton paimennuksen SM-kisat Salossa ja tulevana viikonloppuna pidetään Suomen Paimenkoirayhdistyksen eli SPKY:n paimennuksen Suomen mestaruuskilpailut Somerolla.

Kisan isäntinä toimivat Elisa ja Kari Kotikoski .

– Yleisö on paikalle tervetullutta! Tapahtuma on ulkoilmatilaisuus, jossa nähdään Suomen parhaimpien paimenkoirien ja heidän ohjaajiensa taidokasta eläintenkäsittelyä ja yhteistyötä, sanoo SPKY:n puheenjohtaja Kari Kotikoski.

Kilpailukeskuksena toimii Toukolan maamiesseurantalo Terttilässä.

SM-kisaan osallistuu 35 koiraa ja ohjaajaa. Kilpailu on yksilökilpailu, mutta samalla myös karsintakisa maajoukkuepaikkaa varten ensi vuoden EM-kilpailuihin.

Kilpailujen kahtena ensimmäisenä päivänä karsitaan 15 parasta koirakkoa finaaliin, joka käydään sunnuntaina.

Kotikosket ovat varsin tottuneita järjestämään paimennuskilpailuja, sillä he järjestävät vuosittain 2–3 paimennuskilpailua. 2011 heillä järjestettiin jopa Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, mikä oli ensimmäinen kerta Suomessa.

Suomen mestaruuskisat pidetään nyt 38. kertaa, ja Somerolla kolmatta kertaa.

Kotikosket kuuluvat itsekin kotimaisen paimennuksen kärkikaartiin. He ovat kilpailleet maajoukkuetasolla vuosikausia ja osallistuneet varsin menestyksekkäästi kansainvälisiin suurkilpailuihin niin Manner-Euroopassa kuin Brittein saarilla.

Koirat ovat myös oleellinen osa heidän työ- ja harrastuselämäänsä, sillä heillä on turkislammaskatras.

Kotikosket jakavat hankkimaansa osaamista kouluttaen muita niin kursseilla kuin treenipäivinä.

Jalostusurosten lisäksi he myös kasvattavat harvakseltaan työkoirapentueita.

Suomessa paimennuksen huipulla kilpailee ja katsomossa vaikuttaa paljon maanviljelijöitä ja karjatilallisia. Toisin kuin paimennuksen synnyinmaassa Brittein saarilla, täällä Pohjoismaissa koiria käytetään myös paljon nautatiloilla. Lisäksi kisaajissa on ammattilampureita ja jonkin verran alan harrastajia.

Paimennusta ja toimivaa paimenkoiraa käyttävä harraste- ja ammattikunta muodostaa tiiviin verkoston.

Paimenkoiraa käyttävät tilat ovat Suomessa ja Pohjoismaissa muutenkin edelläkävijöitä, joiden eläinten- ja tilanpito on innovatiivista ja tavoitteellista. Tilan potentiaalit maisemanhoidossa, eläinten ulkoilutuksessa ja tehokkaassa laidunnuksessa pyritään järjestämään mahdollisimman hyvin.

Paimenkoira on väline tasokkaampaan eläintuotantoon ja kilpailut yksi tapa testata ohjaajien osaamisen tasoa sekä etsiä sopivimpia koiria paimentavien työkoirien jalostuspopulaatioon.

Kilpailussa tarvitaan noin 170 nuorta texel-uuhta.

– Kilpailujärjestäjän vaikea tehtävä onkin pyrkiä kokoamaan kilpailuja varten sellainen eläinkatras, joka on mahdollisimman tasalaatuinen. Tärkeää on, että eri kilpailijoille osuvat eläinryhmät eivät paljoa eroaisi toisistaan. Eläinten valinta ja sortteeraus viekin järjestäjiltä eniten aikaa ennen kisapäiviä, kertoo SPKY:n hallituksen jäsen Anne Konsti .

Kullakin kilpailijalla on radalla kerrallaan viisi lammasta, jotka koirakko vie radan lävitse etukäteen sovitun reitin mukaisesti.

Tuomarina kisoissa toimii tanskalainen Annette Melhede , joka on useammankin kerran edustanut Tanskaa maajoukkueessa niin MM- kuin EM-kisoissakin.