Elisa Kotikoskesta paimennuksen Suomen mestari

0
Voitto kotiin. Elisa Kotikoski sai tavoittelemansa Suomen mestaruuden.

Teksti Anne Konsti, kuvat Seija Vahtera

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY:n Somerolla järjestämien vuoden 2021 paimennuksen Suomen mestaruuskilpailujen sankareiksi nousivat kotikentällään haastavissa tuuliolosuhteissa Elisa Kotikoski ja nuori bordercollieuros Jack.

Somerolainen Kotikoski on kärkkynyt titteliä vuosikausia. SM-kullan kimallusta lisää, että Elisa Kotikoski kilpaili omalla kasvatillaan Jackillä. Vasta 3-vuotias Jack on varsin nuori Suomen mestariksi. Koirassa näkyy hyvä perimä, huolellinen kasvatus, koulutus ja laaja työkokemus. Yhteistyön pohjana on koiran ja ohjaajan sopivuus toistensa työpariksi.

Viime vuoden Suomen mestari, lietolainen Anja Lehtiö taipui tiukan taiston jälkeen niukasti kakkos- ja kolmossijalle koirillaan BB Coel ja Kemi Rhemy.

Jack ajaa SM-finaalin lampaat Elisa Kotikoskelle häkkiin.

Kilpailu järjestettiin 38. kerran. Kisan isäntinä toimivat lampurit Elisa ja Kari Kotikoski, jotka järjestivät Suomen mestaruuskisat kolmatta kertaa. He kuuluvat kotimaisen paimennuksen kärkikaartiin, ja ovat kilpailleet maajoukkuetasolla vuosia ja osallistuneet kansainvälisiin suurkilpailuihin niin Manner-Euroopassa kuin Brittein saarilla.

Kotikoskilla on turkislammaskatras ja lisäksi he auttavat koirineen tarvittaessa suurella texel-tilalla, jonka nuoret uuhet toimivat tämän vuoden SM-kilpailuiden kisalampaina.

Tämänkertaiseen SM-kisaan osallistui 27 koiraa ja ohjaajaa. Kilpailu on yksilökilpailu, mutta myös yksi kolmesta karsintakilpailusta maajoukkuepaikkaa varten ensi vuoden EM-kilpailuihin. Kahden karsintapäivän yhteispistemäärältään 15 parasta jatkoivat perjantain ja lauantain karsinnoista sunnuntain SM-finaaliin.

Vaikeusastetta kisaan antaneet suuri pelto ja arvonsa tunteneet texel-rotuiset uuhidaamit karsivat jyvät akanoista.

Kisatuomariksi oli kutsuttu tanskalainen Annette Melhede, joka on itsekin paimenkoirakilpailija ja -aktiivi.

Kilpailun 170 texel-uuhta tunsivat oman arvonsa, mutta oikein kohdeltuna olivat koirakoille armollisia.

Paimenkoirakilpailujen karsintapäivinä kullakin kilpailijalla on radalla aina kerrallaan viisi lammasta, jotka koirakko vie radan lävitse etukäteen sovitun reitin mukaisesti.

Finaalipäivänä kilpailtiin vaikeutetulla kansainvälisen tason tuplahaku- ja suurijakoradalla, jossa ensin haetaan 10 lammasta (etäisyys noin 450 metriä), jätetään ne odottamaan ja käännetään koira hakemaan toiset 10 lammasta eri kohdasta. Nämä kaksi 10 uuhen laumaa yhdistetään ja ajetaan kaksien porttien lävitse jakorinkiin ajomatkan ollessa noin 400 metriä.

Jakoringissä 20:sta uuhesta sortteerataan erilleen viisi uuhta, jotka radan päätteeksi laitetaan häkkiin. Vasta jakoringissä ohjaaja voi lähteä tolpalta koiran avuksi. Tähän asti rataa koira toimii kauko-ohjauksella.

Aikaa radan suorittamiseen on annettu noin puoli tuntia. Radan suoritus on todellinen taidonnäyte ja koiran, lampaiden ja ohjaajan yhteispelin tulos.

Paimennuksen SM-finaalin tulokset: 1) Elisa Kotikoski, Somero, Jack, 153 pistettä, 2) Anja Lehtiö, Lieto, BB Coel 146 p, 3) Anja Lehtiö, Lieto, Kemi Rhemy, 139 p, 4) Leo Santeri Käyhkö, Kitee, BB Zac, 139 p, 5) Jani Hurme, Oulu, Päättymätön Loiste, 133 p, 6) Anja Lehtiö, Lieto, Kemi Kesha, 118 p. Maksimipisteet ovat 170 pistettä.