Perustetaanko VeriRyhmä!

0
Lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun aineistopankki. Kuvaaja Jari Härkönen

Kaikki on hauskempaa porukalla kuin yksin. Niin verenluovutuskin. Veripalvelu haastaakin nyt keräämään oman verenluovutusporukan työ-, harrastus-, perhe- tai vaikka kaveripiiristä ja rekisteröidä sen osoitteessa www.veripalvelu.fi/ryhmät.
VeriRyhmiä eli luovutusporukoita on Suomessa jo yli 3600. Joukossa on voimaa, sillä yksi luovutus auttaa kolmea potilasta ja viisi jopa viittätoista. Eli mitä suuremman ryhmän luovuttajat keräävät, sitä useampi potilas saa avun.
Ensiluovuttajille teetetyn kyselyn mukaan ystävän kannustus tai luovutusporukka nostaa todennäköisyyttä ryhtyä verenluovuttajaksi. Uusia verenluovuttajia tarvitaan joka vuosi yli 20 000.
Somerolla on seuraavan kerran mahdollista luovuttaa verta lokakuun 5. päivä. Ilmoittautuminen on tehtävä kaksi viikkoa aikaisemmin, eli nyt on hyvin aikaa porukankin perustamiselle. Syyskuussa luovuttamassa voi käydä esimerkiksi 24.9. Salossa ja 28.9. Forssassa.
Virtuaalisena ”hengenpelastajajoukkueena” voi toimia fyysistä etäisyyttä noudattaen: jokainen voi käydä luovutuksessa itselle sopivaan aikaan, sopivassa paikassa ja kerätä silti pisteitä yhteiseen luovutuspottiin. Toki yhdessäkin saa tulla. Porkkanana Veripalvelulla on nyt ryhmille suunnattu arvonta.
VeriRyhmiä palkitaan vuosittain myös kunniakirjoilla. Vähintään 10 luovutuksesta vuoden aikana saa peruskunniakirjan, 20 luovutuksesta hopeisen, 30 luovutuksesta kultaisen ja 50 luovutuksesta platinaisen kunniakirjan.