Pitkän miehen lyhyt kotivisiitti – Aaro Nikula ponkaisi lentopallon perässä kiireellä maailmalle

0
Kotikonnut Ihamäessä ovat jääneet taakse. Portugali

Viikko sitten maanantaina kello 17 juna saapui Turusta Saloon. Ulko-ovelta kurottautui nuori mies, jolle juuri mikään ovi ei riitä. Oli aiemmin pelannut Gdanskissa, jossa otteluja seurasi 11 000 fania. Oli välissä käväissyt Somerolla ja taas Turkuun.

Hän on yksi Veljeksistä, miesten lentopallon maajoukkuepelaaja. Veljesten pelit EM-kisoissa keräsivät hurjia katsojalukuja.

Yksin Suomen ja Alankomaiden ottelu sai 863 000 katsojaa, ja oli sen viikon suurin lukema TV2:lla.

Maajoukkuehakkurina Aaro Nikula niittää olemuksellaan huomiota. Sen varmistaa miehen 212 senttimetrin pituus. Lukemalla Nikula on Suomen kaikkien aikojen pisin maajoukkuepelaaja.

Pituudesta on hyötyä. Isku-ulottuvuus huitelee 360 sentissä. Miesten verkon korkeus on 243, joten Nikulan käsi iskee 1,17 metriä verkkonauhaa korkeammalta! Pallo paukahtaa jyrkässä kulmassa kohti vastapuolen permantoa.

Jo syntymäpituus oli 57 senttiä. Selvää on, että Aaro Nikula oli vuosia Someron pisin.

Tyttöystävä jäi Turkuun. Jo seuraavana aamuna tiistaina kello 6.30 lentokone nousisi ilmaan Helsinki-Vantaalta.

Pitkällä miehellä oli lyhyt kotivisiitti Ihamäessä. Tyttöystävä tulisi Lissaboniin perässä, toiveiden mukaan visiitille syyslomalla. Taikka etäopiskelemaan, kurssien puitteissa.

Aaro Nikula siirtyi VaLePan paidasta ammattilaiseksi, Portugalin pääsarjaa pelaavaan Benficaan. Suomessakin VaLePan toiminta oli ollut jo varsin ammattimaista.

Benfican koti ja harjoittelukeskus on urheilukeskittymä Lissabonin suurkaupungissa. Metropolialueella on 2,8 miljoonaa ihmistä.

Se on komea loikka pienen maaseutukaupungin pojalle. Someron Voiman kasvatin oli hyvä lähteä. Takana on loistava kausi Mestaruusliigassa, täydennystä seurasi peleistä Veljeksissä. VaLePassa Nikula ehti ottaa kaksi Suomen mestaruutta sekä kolme Suomen Cupia.

Benfican isoon harjoittelukeskukseen kuuluu jalkapalloseura SL Benfica, käsipalloa, futsalia, koripalloa, maahockeytä ynnä muuta.

Jopa kilpakalastus löytyy! Hiottuun ja isoon organisaatioon on urheilijoiden mukava nojata valmentautuessaan.

22-vuotias Nikula sanailee Puolan olleen EM:ssä aikamoinen isäntä. Paljon saumaa ei jäänyt. Pronssiottelussa sunnuntaina Puola voitti Serbian 3–0. Puola oli hallitseva maailmanmestari ja yksi voittajasuosikeista, joten mikä tahansa porukka ei Veljeksiä tiputtanut.

Puola oli ollut fyysisesti kova vastus ja pääsi lyömään Suomen torjunnan päältä. Fyysisyyden kasvattamiseen tähtää myös Nikula. Sitä tarvitaan maailmalla, kun pelkkä pituus ei riitä.

– Mun kohdalla ollaan siinä vielä aikalailla lapsenkengissä. Aika paljon pitää vielä fysiikkaa parantaa, jos haluaa päästä huipulle. Koko ajan on kuitenkin menty eteenpäin, voimaa on tullut lisää, Nikula tyypittelee vaatimattomasti mutta kunnianhimoisesti.

Aaro Nikula ehti vielä hetkeksi istatahtamaan kotona keittiön pöydän ja äidin tekemän omenapiirakan ääreen.

Fyysisyydellä saa kyvyn hypätä korkeammalta ja lyödä yhä kovempaa.

– Se ei ole kaikki, tarvitaan myös tekniikkaa. Pitkälle pääsee sillä, että hyppää korkealle, kovaa ja taakse.

Iskuista vastustaja noukkii osan. Hakkurin iskujen määrä riippuu päivästä, miten paljon passeja saa. Tavoitteena on lyödä täydellä voimalla aina. Huonossa paikassa pitää kikkailla.

– Kyllä sä normipelissä jotakin 25–30 kertaa lyöt. Jos tapat joka pallon, saat tietenkin vähemmän passeja. Jos tapat sen 50 prossaa, se on 15–20 pistettä.

Vastassa on torjunta, jonka liikkeet ja määrä pitää nähdä. Torjunnan tarkka sijainti on vaikeampi pala. Aika paljon lyödään ylä- ja sivukäsiä.

Odotukset Portugalista ovat johonkin pisteeseen asti selvillä. Aaro Nikula on seurannut joukkeen edesottamuksia, ja jutellut valmentajien ja managerien kanssa.

– Ei voi tarkalleen tietää, mitä on tulossa. Mutta seura on hyvä. Odotukset ovat, että että asiat ovat oikein hyvin ja hallussa.

Pääraha koko Benficalle tulee jalkapallosta, josta sitä saadaan siirrettyä muihin lajeihin. Raha liikkuu, kun 60 000 katsojan stadion täyttyy joukkueen pelatessa Mestarien liigaa.

Nikula myöntää, että kaikkea tätä on upeaa päästä seuraamaan. On kiinni ”isommassa”, tekemässä yhtenä osana isompaa juttua.

– Varmasti löytyy ”stäffiä”. Fasiliteetit pitäisi olla aika lailla kohdillaan treenata, harjoitella ja pelata.

Portugalin sarjassa on 15 joukkuetta. Pelejä kertyy viikoittain 1–3. On europelejä ja normipelejä. Kausi alkaa lokakuun alkupuolella.

Suomen maajoukkueessa Nikula on saanut hyvää treeniä. Valmentaja Joel Banks saa arvosanaksi miellyttävä ja mukava kaveri.

– Hän sai Tampereella meistä ihan hyvin irti sen minkä sai. Me pelattiin odotuksiin nähden ihan hyvin. Ja Banks oli peleissä mukana tunteella.

Veljekset-nimi joukkueelle tuli kesällä, EM-kisoja varten.

– Se tuli brändäämään lentopalloa. Oli mietitty asiaa pitkään. Kaikilla joukkueilla on erilaisia nimiä ja brändejä – Huuhkajia, Susijengejä ja Helmareita – ja tietysti niitä tutuimpia Leijonia.

– Idea oli lähtenyt siitä, että lentopallossa on seitsemän pelaajaa ja on myös Seitsemän veljestä. Nykyään maajoukkueella pitää olla tietty brändi, mistä puhutaan ja millä tavaraa myydään. Liitto tai joku mainosfirma on miettinyt sen hyvin.

Tulevassa seurassa on neljä, viisi Portugalin maajoukkuepelaajaa.

– Se on aika paljon. Sitten on brasilialaisia pelaajia, jotka pelaavat Brasilian junnumaajoukkueessa. Kyllä siellä ihan hyvä nippu pitäisi olla.

Aaro Nikula pääsee hyvään seuraan ja hyvään porukkaan, josta voi olla kiitollinen ja tyytyväinen.

– Se on hyvä ensiaskel lähteä. Portugalin sarja ei kuitenkaan ole niin kova, se on juuri sopiva.

Tavoite on päästä pelaamaan mahdollisimman paljon. Benficassa, kuten maajoukkueessakin, Nikula lähtee haastamaan jo vanhempaa hakkuria (Urpo Sivula on 33-vuotias).

– Siinä vaiheessa kun Benfican vanha hakkuri (39) ei jaksa, nuorempi hakkuri pääsee häntä haastamaan ja pelaamaan. Vaikka vanha hakkuri olisi tosi kovassa tikissä, hän ei pääse kaikkiin peleihin. Odotan, että pääsen kuitenkin aika hyvin pelaamaan.