Rakennustavaran toimitusajat pidentyneet ja hinnat nousseet rajusti

0
Joni Tamminen mittaa, onko tapettia hankittu tarpeeksi makuuhuoneen seinään. Remontoitavana on rintamiestalo, joka käydään läpi melko perusteellisesti. Rakennuspalvelu J. Tamminen pyrkii saamaan työt päätökseen syksyn aikana.

Rakentaja Joni Tammisella on kirkkaana mielessään koronakevät 2020.

– Puhelin soi julmetusti. Hommia peruuntui tai siirrettiin. Ajattelin, että pitääkö minun ensimmäistä kertaa lomauttaa työntekijöitä. Sitten tilauksia alkoi tulla. Olisi pitänyt olla yhtä aikaa monessa paikassa. Lisäsin väkeä, kertoo Joni Tamminen puolentoista vuoden takaisesta ajasta.

Tänä kesänä hänellä on ollut työntekijöitä parhaimmillaan 11. Nyt yritys työllistää 9 henkeä, joista palkkalistoilla on viisi ja loput toiminimellä.

Rakennuspalvelu J. Tammisella on riittänyt rakentamista Somerolla yrityksen kahdeksan toimintavuoden aikana.

– Olemme pyörineet Somerolla ja lähitienoilla. Olemme onnellisessa asemassa, että työt on saatu täältä; ei ole tarvinnut ajaa niiden perässä pitkien matkojen päähän, kertoo yrittäjä Joni Tamminen.

Hän sanoo, että korona-aika on tuonut muutoksia ennen kaikkea aikatauluihin, kun hommia on peruuntunut, siirtynyt ja sitten tullut taas lisää. Nyt töitä tulee tasaisena virtana.

– Meillä on ollut hyvin töitä ennenkin. Korona-aika toi lisää setvimistä, töiden aikatauluttamista ja rakennustavaran etsimistä, jatkaa Tamminen.

– Kaikkea tavaraa ei saa. Pieniin remonttikohteisiin materiaalipula ei niinkään vaikuta, mutta korostuu uudiskohteissa, joihin tarvitaan enemmän tavaraa. Esimerkiksi jos tarvitsee katelevyä isomman määrän, niin sitä on luvattu vasta ensi vuodeksi. Pelti on myös kortilla, kertoo Tamminen.

Rakennustavaran hinnat ovat nousseet rajusti, ja etenkin puutavarassa. Sitä myötä kokonaiskustannukset kasvavat melkoisesti uudiskohteissa, joihin tarvitaan paljon puuta.

– Puutavarassa laudasta ja lankusta joutuu pulittamaan jossain tapauksissa jopa kaksi kertaa enemmän kuin ennen kevättä 2020. Mutta kun on huoneet kesken, niin pakko on tehdä ja maksaa.

– Hinnan laskeminen, arvio kustannuksista ja aikatauluista on tosi hankalaa antaa asiakkaalle, kun tavaraa on vähän eikä tavarantoimittajakaan tiedä, milloin tavaraa mahdollisesti saa. Itsestä riippumattomia muuttuvia tekijöitä on niin paljon.