SoVo Futsal on jo liigakonkari

0
Tommy Lundberg (oik.) hioo SoVon maalivahtikolmikon, eli Joel Salosen (vas.), Nevzat Mustafan ja Niko Rikkilän taitoja entistä paremmiksi.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Futsalin liigakausi käynnistyy Somerolla tulevana sunnuntaina. Yhdennentoista pääsarjakautensa aloittava Someron Voima Futsal on neljänneksi pisimpään yhtäjaksoisesti liigatasolla esiintynyt seura.
Vain sunnuntain avausvastustaja, espoolainen Golden Futsal Team, hallitsevana Suomen mestarina kauteen lähtevä jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo sekä taas kerran nimeään muokannut Vieska Futsal (aiemmin Sievi FS) ovat pitäneet liigapaikastaan kiinni somerolaisia kauemmin.
SoVo Futsalin valmistautuminen uuteen pelikauteen on sujunut onnahdellen. Yhteisharjoitusten piti käynnistyä elokuun alussa ja pelituntumaa oli tarkoitus hankkia vähintään yhdestä harjoitusottelusta.
– Useampi pelaaja joukkueestamme joutui kuitenkin elokuun alkupuolella koronakaranteeniin, mikä viivästytti harjoittelun aloittamista viikoilla.
– Nyt takana on muutamat yhteistreenit ja pelituntumaa ei lainkaan, niin että aikamoiselta takamatkalta kilpailijoihin nähden me joudumme kauteen lähtemään, SoVo Futsalissa sekä managerin että valmentajan tehtäviä hoitava Jarkko Ihalainen harmittelee.

Päämääränä pudotuspelit

Näistä lähtökohdista johtuen Ihalainen toppuuttelee kannattajia odottelemasta suosikkijoukkueeltaan ihmetekoja vielä alkukaudesta.
– Kauden edetessä tahti tulee aivan varmasti paranemaan. Runkosarjan sijoituksella ei ole kauhean suurta merkitystä. Pääasia on, että saamme sen verran pisteitä kasaan, että olemme kahdeksan parhaan joukossa ja mukana pudotuspeleissä. Niissä voi tapahtua taas aivan mitä tahansa, kuten aiemmilla kausillakin on nähty, Ihalainen muistuttaa.
Samaan hengenvetoon manageri-valmentaja myöntää, että alkavalla kaudella pudotuspelipaikka on kovemman työn takana kuin koskaan aiemmin:
– Monet seurat ovat tehneet tähän kauteen kovia satsauksia, niin että sarjassa on vähintään kymmenen sellaista joukkuetta, jotka onnistuessaan voivat päästä mukaan playoffeihin.
Runkosarjan kovimmiksi joukkueiksi Ihalainen povaa KaDya, FC Kemiä, Akaa Futsalia ja GFT:tä.
– Niiden perässä tulee todella tasainen nippu, jossa meidän lisäksemme paikkaa kahdeksan parhaan joukkoon tavoittelevat ainakin Tornio, Mad Max, Vieska ja Riemu.

Tulokas Karaqa – hiomaton timantti

SoVo lähtee kauteen pitkälti samalla pelaajistolla, jolla se viime keväänä päätyi seitsemänneksi. Kolme nuorta pelaajaa lähti opintojen perässä muihin maisemiin ja täysin uutena tuttavuutena Somerolla esittäytyy 23-vuotias kosovolaistaustainen Rinor Karaqa .
– Rinor on pelannut jalkapalloa samassa joukkueessa Arber Istrefin kanssa ja tehnyt tähän kesän aikana taidoillaan vaikutuksen. Minäkin vakuutuin nuoren kaverin potentiaalista heti hänen ensimmäisissä treeneissään meillä. Rinor on teknisesti taitava, nopea ja hyvin laukova pelaaja, todellinen ”hiomaton timantti” liigaparketeille! Ihalainen hehkuttaa.
Alkukaudella rivistöstä puuttuvat aiemmilla kausilla somerolaisille tutuiksi tulleet Gezim Voca, Valdrin Rashica ja Valmir Seferi . Heidän kuntoutuessaan ja jalkapallokauden päättyessä SoVo tulee saamaan roimasti lisää rutiinia ja tulivoimaa joukkueeseensa.
Futsalissa tärkeä maalivahtiosasto SoVolla on heti kauden alusta lähtien selvästi paremmalla tolalla kuin vuosi sitten.
Nuoret Niko Rikkilä ja Joel Salonen sekä viime kaudella liigan kärkivahtien joukkoon murtautunut Nevzat Mustafa ovat saaneet kauteen useimpia kenttäpelaajia paremman valmistautumisjakson Tommy Lundbergin ohjauksessa. Lundberg toimii liigajoukkueessa paitsi valmennusapuna, niin myös Ihalaisen tukena joukkueenjohtajan tehtävissä.

Miesten Futsal-Liiga kaudella 2021-22

Runkosarja pelataan kahdentoista joukkueen kaksinkertaisena sarjana (22 ottelua/joukkue). Viimeinen kierros on ohjelmassa huhtikuun 2. päivänä 2022.
Pudotuspelit kahdeksan parhaan joukkueen kesken käynnistyvät 9. huhtikuuta. Puolivälieristä selviää jatkoon kahdella voitolla, välierissä ja loppuottelusarjassa voittoon vaaditaan kolme otteluvoittoa ja pronssimitali ratkaistaan yhdessä ottelussa. Liigamestari on selvillä viimeistään toukokuun 22. päivänä.
Runkosarjassa 11:nneksi sijoittuva joukkue karsii liigapaikastaan Futsal-Ykkösessä toiseksi sijoittuvan joukkueen kanssa ja runkosarjan peränpitäjä putoaa seuraavaksi kaudeksi Ykköseen.

Miesten Futsal-Liigan joukkueet (viime kauden sijoitusjärjestyksessä):
Kampuksen Dynamo (Jyväskylä), FC Kemi, Akaa Futsal, Tornion Palloveikot, Golden Futsal Team (Espoo), Mad Max (Valkeakoski), Someron Voima Futsal, Liikunnan Riemu (Jyväskylä), Vieska Futsal (Ylivieska), Joutsan Seudun Pallo, Turun Pallokerho (Ykkönen/1.), Alastaron Urheilijat (Ykkönen/2.).

SoVo Futsal liigakausi

Mitä maksaa?

Manageri Jarkko Ihalainen arvioi SoVo Futsalin alkavan kauden kulubudjetin asettuvan 50 000–60 000 euron haarukkaan.
”Monilla muilla seuroilla summa nousee huomattavasti suuremmaksi jo senkin takia, että ne joutuvat maksamaan harjoituksissa ja pelitapahtumissa tarvitsemistaan salitiloista käyttömaksuja.”
Merkittävimmät kuluerät: Liigamaksut (Palloliitolle), matkakustannukset, varusteet, kulukorvaukset.

Kuka maksaa?

Sponsoritulot kokonaisuudessaan muodostavat merkittävän osan tuloista ja niistä valtaosa kertyy muutamalta suurimmalta tukijalta/yhteistyökumppanilta.
”Someron kaupungilta saamme niin sanottua markkinointitukea noin 2500 euroa vuodessa. Pääseura (Someron Voima) puolestaan saa kaupungilta toiminta-avustusta, kuten muutkin paikalliset seurat ja yhdistykset. Meitä pääseura tukee vuosittain vaihtelevalla summalla.”
Korvaukset talkootöistä, pääsylippu- ja kausikorttitulot sekä kannattajatuotteiden myynti tuottavat ”pieninä puroina” oman osuutensa kassavirtaan.

SoVo Futsal Kokoonpano (alkukauden)

Maalivahdit: Nevzat Mustafa, Niko Rikkilä, Joel Salonen
Kenttäpelaajat: Pyry-Ville Korhonen, Antti Korhonen, Vilho Ståhlström, Elmeri Andersson, Valdrin Seferi, Valmir Seferi, Arber Istrefi, Mergim Bushi, Eldar Mehinovic, Ruj Jovanovic-Hyvärinen, Jaakko Toivonen, Joonas Reijonen, Jasper Joosela, Rinor Karaqa, Guri Qerimi
Valmennus, joukkueenjohto ja huolto: Valdrin Seferi, Jarkko Ihalainen, Tommy Lundberg, Hannu Manninen