Päivät lyhenevät ja viilenevät, mutta pihaa voi edelleen kunnostaa. Taimia ei haittaa, vaikka maa olisikin kosteaa tai vettä sataisi. Juuri nämä olosuhteet varmistavat taimien keväisen kasvuunlähdön.

Tänä syksynä vettä on satanut paljon ja lopettanut pitkään kestäneen kuivuuden, joten maa on valmis vastaanottamaan uudet taimet. Jos kesähelteet eivät innostaneet istutustöihin, on nyt sopiva aika taimihankintoihin ja istuttamiseen.

Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia, sillä taimitarhojen sato on valmistunut. Nyt kannattaa kysyä myös sellaisia kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan.

Oikeilla kasvivalinnoilla omaan pihaan voi saada koko kesän kukkivan väriloiston. Osa perennoista kukkii vielä pitkään syksyllä, joten ne tuovat lisäväriä pihaan ja houkuttelevat myöhäiset perhoset luokseen. Joidenkin kasvien marjat koristavat oksia pitkälle talveen asti.