”Tull ku kotjas”, mutta minne?

0
Hansun kaupunki on saanut uuden tervetulotoivotuksen.

Hansun kaupunki Somerniemellä on saanut uuden kyltin, jossa toivotetaan somerniemen murteella: ”Tull ku kotjas”. Edellinen kyltti, jossa luki vain Hansun kaupunki, vaihdettiin, koska se oli huonokuntoinen. Maalit irtoilivat.

Kotiseutuneuvos Manu Kärki kertoo, että nykyinen kyltti on itse asiassa jo kolmas. Ensimmäisessä kyltissä luki ”Tulkka kun kotja”.

Teemu Lindgren pystytti sen ensimmäisen kyltin joskus 1980-luvun lopulla tai 1990-luvun alussa ja ryhtyi kertomaan turistibussillaan matkustaville tarinoita Hansun kaupungista, sen paikoista kuten Yliopistonmäki, Mustan Pannun kahvila, Laiskainketo ja Vilistealaisten kuja. Samoihin aikoihin myös kyläläiset huomasivat nimityksen markkina-arvon ja nimitystä alettiin enemmän käyttää.

– Nyt pystytettyyn kylttiin Anne Pentikäinen Somerniemi-Seurasta, joka uuden kyltin hankki, ehdotti tekstiä ”Tul ku kotja”. Hannu Timperi lisäsi s-kirjaimen eli kotjas ja minä toisen l-kirjaimen eli tull. Otamme vastuun tekstin oikeellisuudesta, Kärki toteaa.

Mihin sitten tullaan? Mikä on Hansun kaupunki?

– Hansu-nimen alkuperästä on monia tarinoita. Nimitys tuli käyttöön 1920–30-luvulla ja aluksi se oli pilkkanimi, josta Keltiäisten kylän asukkaat eivät siihen aikaan oikein tykänneet, kertoo Manu Kärki.

– Aika yleinen uskomus on, että Koskisen Kalle olisi Hansu-nimen alkuunpanija, mutta olen kuullut myös puolenkymmentä muuta selitystä.

Hansun kaupunki sijaitsee Keltiäisten kyläkeskuksessa. Tervetulotoivotus on lähellä risteystä, jossa on Jonten kaupan kierrätyspiste. Kun risteykseen saavutaan Ämyrin suunnasta, siitä johtaa tiet muun muassa Hiidenlinnaan, SoMuRan moottoriurheiluradalle ja Salkolan kylään.

Manu Kärjen kirjoittama kolumni Hansun kaupungista löytyy 30.3. 2012 ilmestyneestä Somero-lehdestä (Lehtiluukku.fi)