800 000 määräraha-aloite Salkolantien kunnostamiseksi

0
Osa Salkolantiestä sai viime kesänä uutta pintaa. Ämyri juuri ohitettu! Kuvan otti Marko Sirro.

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) teki eduskunnalle määräraha-aloitteen Salkolantien perusparannuksesta.

– Tein ensi vuoden talousarvioon määräraha-aloitteen vähän niin kuin tein vuosi sitten Oinasjärventien kohdalla. Ajatukseni on, että ei Roomaakaan rakennettu päivässä, vaan kivi kerrallaan. Samassa hengessä laitetaan Someron suuralueen tiet kuntoon, tie kerrallaan. Yksi kunnostettu tie on enemmän kuin ei yhtään kunnostettua tietä, Uudenmaan maakunnan kansanedustaja toteaa.

Eduskunta antoi viime vuonna niin kutsutuista joululahjarahoista 800 000 euroa Oinasjärventien (mt 12227) perusparannukseen. Uutta asvalttia laitettiin heinäkuussa 7,2 kilometrin matkalle.

Uusikin, Salkolantielle ehdotettu, määräraha on suuruudeltaan 800 000 euroa.

Aloitteessa todetaan, että Salkolantie (tienumero 13508) on valtion ylläpitämä, liikkumisen kannalta keskeinen, mutta erittäin huonokuntoinen tie, joka vaatii pikaista perusparannusta. Tie kulkee Somerniemeltä yhdystienä Helsinki–Poritielle, ja yhdistää tiet numero 280 ja Valtatie 2:n. Salkolantieltä kulkee yhdystie voimakkaasti kasvavaan elämys-, seikkailu- ja tapahtumakeskus Hiidenlinnaan, jonka toimintaa Salkolantien huono kunto vaikeuttaa.

Soratielle aikoinaan laitettu vain 2–3 senttiä paksu SOP-pinnoite, eli sirotepinnoite, on pahoin reikiintynyt, eikä sen paikkaaminen onnistu pinnoitteen ohuuden vuoksi. Paikat irtoavat ja tekevät tiestä entistä epätasaisemman. Tie ei ole turvallinen ajaa, ja on vain ajan kysymys, milloin sen heikko kunto aiheuttaa isomman onnettomuuden.

Tien peruskorjaus olisi alueen asukkaille merkittävä parannus turvallisempaan, nopeampaan ja ympäristöystävällisempään liikkumiseen. Peruskorjauksella olisi myös työllistävä ja taloutta elvyttävä vaikutus. Valtion tulee kantaa tien kunnosta vastuunsa ja myöntää rahoitus sen perusparannukseen.

– Ajattelin taas toimia Someron parhaaksi, kun mielestäni se on maailman paras paikka, hymyilee jo vuosikausia Somerniemellä mökkeillyt kansanedustaja.

Salkolantien länsiosa sai jo tänä kesänä 1,8 kilometrin verran uutta asvalttia, jota vedettiin Helsingintieltä Ämyrin tanssilavan ohi Keltiäisiin.