Adeliina Frankbergille tankotanssin SM-hopeaa

0
Adeliina Frankbergin taitoa tankotanssin kilpaohjelmassaan.

Mitalilla aukesi MM-kisapaikka Italiaan

Somerolainen lukiolainen Adeliina Frankberg kuivaa pyyhkeellä tankoa. Sitten hän nappaa molemmilla käsillä otteen tangosta ja heilauttaa itsensä X-asentoon. Siinä Iron-X -asennossa hän viipyy ja viipyy. 18-vuotiaassa nuoressa on sekä voimaa että notkeutta.

Hän hurahti lajiin heti ensimmäisellä kerralla 13-vuotiaana.

– Näin Instagramissa videon tankotanssista. Lähdin tunnille Loimaalle tanssistudio Flow & Go:hon. Se oli aivan parasta. Lajissa yhdistyvät tanssi ja temppuilu. Tykkään todella paljon kummastakin. Aina voi oppia uusia juttuja, hehkuttaa Frankberg.

Hän pitää esiintymisestä ja lavalla olemisesta.

Frankberg kävi runsas vuosi sitten Oona Kivelän workshopissa Helsingissä. Kivelä on lajin ensimmäinen Suomen mestari.

Ei aikaakaan, kun guru soitti, tulisiko somerolainen hänen ryhmäänsä, OonaK Training Teamiin harjoittelemaan SM-kisoihin.

– Vastasin, että minähän tulen.

Frankberg kehuu Oona Kivelää inspiroivaksi ja kannustavaksi valmentajaksi.

– Hän keksii mielettömän paljon uusia harjoitteita. Treenaamme voimaa, notkeutta, erilaisia liikeyhdistelmiä, tanssillisuutta ja esiintymistä.

– Meillä on treeneissä superhauskaa. Olemme kuin yksi iso perhe. Yhteinen ihastus lajiin luo hyvää ilmapiiriä ja tsemppaamme toisiamme.

Yhteistyöstä on ollut hyötyä. Adeliina Frankberg saavutti SM-kisoissa Jyväskylässä hopeaa. Hän kilpaili ensimmäistä kertaa aikuisten sarjassa, jonka naisten sarjan karsinoissa oli 20 kilpailijaa ja finaaliin pääsi kahdeksan. Frankbergilla on nuorten sarjasta, junior B:stäkin SM-mitali, pronssinen.

SM-mitalistikolmikko: Adeliina Frankberg (vas.), Saara Portaankorva ja Jasmin Läspä.

Naisten sarjan voitti vantaalainen Saara Portaankorva. Hän saavutti finaalissa 127,800 pistettä. Semifinaalissa hän teki Suomen ennätyksen 128,100.

– Saaran taidot ja esiintyminen ovat vahvaa ja varmaa. Hän edustaa toista tiimiä, mutta käy myös treenaamassa meidän kanssa.

Hopeamitalistin pistesaalis oli 120,387 ja kolmanneksi tulleen Jasmin Läspän 109,833. Maksimipistemäärä on 160.

Trio sai samalla kisaliput MM-kisoihin, jotka pidetään joulukuun alussa Italiassa.

Frankberg ei lähde mittelöihin Bolognaan, sillä takki on melkoisen tyhjä.

– Syksy on ollut kiireinen. Harjoittelin intensiivisesti SM-kisoihin ja oli vielä syksyn ylioppilaskirjoitukset.

– Toivottavasti tulee uusi mahdollisuus, ja jo ensi vuonna, tuumaa kansainvälisiä kisoja tavoitteleva Adeliina Frankberg.

– Haluan löytää oman tyylini. Ehkä sen löytymiseen auttaa baletti tai nykytanssi.

Adeliina Frankberg käy harjoituksissa kolme kertaa viikossa Helsingissä. Hän treenaa myös MajuriMovessa.

Valmentaja teki somerolaiselle SM-kisoihin koreografian balettityyliin. Neliminuuttisen kilpaesityksen musiikki oli Prinsessa Ruususesta.

SM-kisoihin oli valittava 10 pakollista liikettä eri kategorioista, joita ovat muun muassa notkeus, voima ja dynaamiset temput. Neljän minuutin kilpailusuorituksen aikana tuli olla liikkeitä sekä staattisessa, paikallaan pysyvässä tangossa että pyörivässä tangossa.

Tuomarit arvostelevat suorituspuhtautta, temppuja, taiteellisuutta ja kokonaisuutta.

Baletti on toinen Adeliinan intohimo. Hän käy balettitunneilla Turussa kahdesti viikossa. Baletti tukee lajia.

Kolme kertaa viikossa hän hurauttaa Helsinkiin tankotanssitreeneihin. Lisäksi hän käy itsekseen harjoittelemassa MajuriMovessa.

Iron-X -asento.

Tankotanssi

– tanssi- ja liikuntamuoto, jossa käytetään lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa, joka pysyy paikallaan tai on pyörivä

– liikuntamuotona laji kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja koordinaatiota

– vaatii koko vartalon kattavaa lihasvoimaa: invertit ja olkanousut vaativat paljon vatsalihaksia ja lonkankoukistajia, sillä jalat tulee nostaa suorina kohti kattoa ja tangolle, hartianoston tulee olla pyörähdyksissä jatkuvaa, jotta liike on esteettisesti kaunis

– käsivarren lihaksilla nostetaan vartaloa moniin liikkeisiin, jalkojen lihaksia käytetään suoriin ojennuksiin ja tiukkaan puristukseen

– pyrkimys on näyttää jatkuvasti hyväryhtiseltä

– liikkeitä ja niiden variaatioita on satoja ja niitä tulee edelleen lisää, on nostoja, hitaita laskuja, nopeita vaihtoja ja staattisia pitoja

– liikkeet jaetaan kahteen pääluokkaan: kiipeily ja pyörähdykset, joissa on tarkoitus pyöriä tangon ympäri, pääasiassa käsillä kiinni pitäen erilaisissa asennoissa

– ensimmäiset kansainväliset kilpailut Amsterdamissa 2005

– Suomen ensimmäinen tankotanssikoulu, Rock the Pole, perustettiin 2007 Helsinkiin

– Suomen ensimmäinen tankotanssitapahtuma Artpole järjestettiin 2009, kilpailun voitti Oona Kivelä, kuten myös vuonna 2010 järjestetyt ensimmäiset tankotanssin SM-kilpailut

– kisa-asuna shortsit ja toppi

– valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Tankotanssiliitto

– alkoi kehittyä 800 vuotta sitten Mallakhamba-nimisestä intialaisesta urheilulajista, jossa hyödynnetään noin kolme metriä pitkää puutankoa

– myös sirkuksen kiinalaista tolppaa voidaan pitää osana tankotanssin historiaa (6–8 metriä korkea tolppa, jolla voidaan tehdä erilaisia voimaliikkeitä ja liukuja)

Lähteet Wikipedia ja Tankotanssin liikepankki