Harvinaisen tasokas kisakotiradalla

0
Pasi Piekkala valloitti jokamiesluokan seniorimestaruuden Somuralla.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikinen

Someron Urheiluautoilijoiden kokenut jokamiesluokan kuljettaja, Pasi Piekkala , nosti kotiyleisön tunnelmat korkealle heti kisapäivän aluksi Someron moottoriradalla.
Somuralla käytiin Someron UA:n isännyydessä järjestyksessään 36. Ässä JM -jokamiesluokan kilpailut, tällä kertaa Senioriässä -etuliitteellä varustettuna. Tapahtuma näet oli niin sanotun pappaluokan kauden pääkilpailu, eli käytännössä epävirallinen Suomen mestaruuskisa.
Päivän avanneisiin seniorilähtöihin osallistui 54 vuonna 1971 tai sitä ennen syntynyttä kaasunpolkijaa. Vuonna 1994 yleisön luokan SM-kultaa juhlinut Pasi Piekkala on tottunut menestymään Somuran syheröissä ja nytkin hän oli eräs kisan ennakkosuosikeista.
Alkuerän ja semifinaalin lähtövoitot toivat Piekkalalle paikan A-finaaliin. Samanlaisella kahden ”tolppasijoituksen” putkella kovimmiksi haastajaksi lähtöviivalle asettuivat lohjalaisen THU-Teamin Reijo Lauren ja Kyrön Seudun UA:n Mika Kaitonen.
Piekkala ja Lauren ampaisivat startista kärkipaikoille, eikä muista ollut A-finaalissa tämän kaksikon uhkaajiksi. Lopulta myös Laurenin oli taivuttava somerolaiskuskin vauhdissa, joten Piekkalasta kruunattiin tämän vuoden seniorimestari.
– Oli hyvä kisa. Ei ollut suurempia ongelmia missään vaiheessa, Piekkala totesi onnistuneen mestaruuskilpailun jälkeen.

Uunimäellä hyvä vauhti päällä

Finaalikierroksilla nähtiin toinenkin somerolaiskuljettaja, kun Risto Uunimäen hyvät esitykset alkuerässä ja semifinaalissa tuottivat hänelle B-finaalipaikan. Viimeisessä lähdössään Uunimäki sijoittui viidenneksi, joten hänen lopullinen sijoituksensa pappaluokan kisassa oli kymmenes.
Pappojen jälkeen lähtöviivalle asettuivat yleisen luokan kilpailijat. Osanottajia oli yli yhdeksänkymmentä ja heidän joukossaan useita lajin henkilökohtaisia Suomen mestareita ja muita mitalisteja. Luvassa oli eräs kaikkien aikojen kovatasoisimmista jokamiesluokan kilpailuista Somerolla.
Hienoja ratakamppailuja odotelleiden ei tarvinnut pettyä näkemäänsä. Kovilla saavutuksilla meritoidut jokamiesluokan ”ässät” osoittivat, etteivät he sattumalta ole keikkuneet tuloslistojen kärjessä vuodesta toiseen.
Somerolaisittain ilahduttavaa oli paikallisten kuljettajien erinomainen vauhti. Pisimmälle eteni seitsemän vuoden takainen SM-pronssimitalisti Miikka Tamminen ja hyvin lähelle huippumenestystä ylsivät myös Uunimäki ja Jere Piekkala.
Viime mainittu kiidätti Pasi-isänsä pappaluokassa hurjaan vauhtiin saanutta Fiatia. Harmi vain, että viimeisissä lähdöissä kakkosvaihde teki tenän, mikä jätti nuoremman Piekkalan B-finaalilähdössä liian kauas kärjestä.
Uunimäki sinnitteli B-finaalissa loppuun asti pari pykälää Piekkalan edellä, yltäen lopullisella tuloslistalla luokan kahdeksannelle sijalle.

Tamminen jämähti sumppuun

Tällä kaudella melko harvakseltaan kilpaillut Tamminen eteni A-finaaliin kolmen lähtövoiton tolppasuoralla. Yhtä vakuuttavaa jälkeä tekivät nelinkertainen Suomen mestari Joni-Pekka Rajala , hallitseva mestari Juha Perälä , toissa vuonna SM-tittelin saavuttanut Juha Timperi , kuten myös takavuosien nuorten Suomen mestari Jeri Kaitonen .
Varsinkin tasavahvojen kuljettajien välisissä väännöissä lähdön onnistumisella on Somuralla ratkaiseva merkitys. Startti oli tasainen ja porukka rynnisti etusuoran jälkeisiin mutkiin tiiviinä ryppäänä.
– Lähtö onnistui minultakin ihan hyvin, taisin hyökätä alakurviin kakkospaikalta. Sinne kuitenkin muodostui paha sumppu, josta muutama kaveri pääsi jatkamaan kisaa minun edelläni, Tamminen kertasi A-finaalin ratkaisuvaihetta.
Ensimmäisenä vapaalle baanalle puski Lappajärven UA:ta nykyisin edustava Kaitonen, kannoillaan Timperi, Perälä, Tamminen ja Rajala. Rutinoitunut viisikko ei loppukierroksilla sortunut sen enempää ajovirheisiin kuin tekniikkaongelmiinkaan, joten ruutulipulle edettiin mainitussa järjestyksessä.

Elina Virtanen naisten A-finaalissa

– Oli harvinaisen tasokas kilpailu ja niin kovia kuskeja vastassa, ettei sijoituksen parantamiseen ollut käytännössä mitään mahdollisuutta, Tamminen viittasi viereltään startanneisiin, yhteensä seitsemän (yleisen luokan) henkilökohtaisen Suomen mestaruuden kuljettajakaartiin.
Tässä joukossa Kaitonen oli kenties hienoinen yllätysvoittaja, jolle hyvät sijoitukset SomUA:n Ässä-kekkereissä ovat kuitenkin tuttuja: Viime vuonna Kaitonen oli Ässä JM:n A-finaalissa kuudes ja edellisenä vuonna kolmas.
Someron UA:n hienon päivän kotiradalla täydensi naisten luokassa A-finaaliin selviytynyt ja siinä viidenneksi sijoittunut Elina Virtanen.

Senioriässä JM XXXVI, tuloksia:

Pappaluokka: 1) Pasi Piekkala Someron UA, 2) Reijo Lauren THU-Team, 3) Marko Kettumäki OrSUA, 4) Arto Harju Päij-HUA, 5) Mika Kaitonen KySUA, 6) Jari Vanhapiha KoMoKe, 7) Ari Rantanen HämUA… 10) Risto Uunimäki SomUA. (54 osanottajaa).
Yleinen luokka: 1) Jeri Kaitonen LappajUA, 2) Juha Timperi NoorUA/MK, 3) Juha Perälä JaMoKe/UA, 4) Miikka Tamminen SomUA, 5) Joni-Pekka Rajala NoorUA/MK, 6) Santeri Pilpola V-SUA, 7) Mikko Kosonen RaisUA, 8) Risto Uunimäki SomUA… 10) Jere Piekkala SomUA… 20) Pasi Piekkala SomUA. (92 osanottajaa).
Naiset: 1) Anilla Perälä JaMoKe/UA, 2) Ada Akkanen KaUA, 3) Hanna Rekola V-SUA, 4) Päivi Korpela KarUA/MK, 5) Elina Virtanen SomUA. (24 osanottajaa).
Nuoret: 1) Santtu Timperi VihUA, 2) Kaapo Ahola LoPUA, 3) Ville Kettumäki OrSUA. (27 osanottajaa).
Etuveto-/kardaaniluokka: 1) Harri Laapotti LahUA, 2) Markus Latva E-TMK/UA, 3) Kari Sukanen SAU… 10) Ari-Pekka Lehtinen SomUA. (24 osanottajaa).