Somerolla aloitettiin tämän viikon keskiviikkona rokottaa kolmannella koronarokotteella 12 vuotta täyttäneitä, joilla on vakava sairaus, hoito käynnissä ja sitä myötä puuttuu immuniteettia.

Tähän joukkoon kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto, kantasolusiirto tai joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos. Tai heillä on meneillään immunosupressiivinen eli puolustuskykyä lamaava syöpähoito tai autoimmuunisairauksien hoito immunosupressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä.

Kolmannen rokotteen saajiin kuuluvat myös dialyysipotilaat, vaikeaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavat, tai joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV tai lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosupressiivinen tila.

– Näillä kolmannen rokotteen saajilla on erittäin vakava sairaus, joka vähentää merkittävästi vastustuskykyä ja immuniteettia, korostaa vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.

Lisäksi kolmas rokote annetaan niille, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen ja toisen rokotteen 3–4 viikon annosvälillä ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

– Käytännössä tässä ryhmässä ovat he, jotka saivat ensimmäisen rokotteen etujoukoissa Somerolla, eli siihen kuuluu pääasiassa hoitohenkilökunta ja hoivakotien hauraat iäkkäät asukkaat. Heitä Somerolla on alle 300, laskee Tuomisto-Lundberg.

Hän ei lähde arvioimaan, onko kolmas rokote tulossa kaiken kansan otettavaksi lähitulevaisuudessa.

Ajan rokotteeseen voi varata sähköisesti osoitteessa somero.terveytesi.fi tai puhelimitse arkisin klo 12–13 numerosta 050 477 6155.

Ensimmäisen koronarokotteen on saanut 78,5 prosenttia yli 12-vuotiaista somerolaisista ja toisen 68,4 prosenttia.