Talvi yllätti autoilijat. Lause on tuttu lehtijutuista, kun tiellä ovat olleet syystalven ensimmäiset liukkaat kelit tai lunta on pyryttänyt, ja kolareita ja tieltä suistumisia on tapahtunut.

Jos tänä vuonna toimittaisiin toisin. Laitettaisiin talvikelejä varten auto ajoissa kuntoon renkaineen, pyyhkijöineen, polttimoineen, öljyineen, nesteineen sun muineen. Otetaan lohko- tai sisälämmitin käyttöön, kun ilmat viilenevät. Sillä säästää moottoria ja bensaa.

On syytä varmistaa, että ajovalot ja takavalot ovat kunnossa ja puhtaat. Tärkeää on se, että tietää, miten oman auton valoautomatiikka toimii. Täytyy osata laittaa ajovalot päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten yllättäen heikkenee. Kunnollisilla valoilla näkee itse muut tielläliikkujat ja muut näkevät sinut.

Kaasujalkaa tulee höllentää, jotta on aikaa reagoida yllättäviin tilanteisiin. Ei pidä kouhottaa liikennemerkin osoittamaa kahdeksaakymppiä, jos keli on kehno eikä näe kunnolla, esimerkiksi kovan sateen vuoksi.

Ennakoimalla säästää aikaa ja rahaa ja voi lähteä liikenteeseen turvallisin mielin.