Kaavilainen kulttuuripläjäys

0
Henry Räsänen alias Waikko Joe kertoili hersyviä tarinoita.

Teksti ja kuva Eija Komu

Outokumpulainen Henry Räsänen salakuljetti Aleksis Kiven päivänä Kiiruun taloon kaavilaisen sivupersoonansa Waikko Joen, kaikkien alojen asiantuntijan. Rempseä Waikko Joe kertoili reissumiehen tarinoita liki kaikesta taivaan ja maan väliltä riemastuttavan Monty Python -tyyppisen huumorin kera. ”Pidetään sellaiset kekkerit, että kattotuolet löytyvät huomenna Salon puolelta”, nostatti Waikko Joe heti aluksi muutenkin nousujohteista tunnelmaa.

Waikko Joen salaisuus on virtuoosimainen verbalistiikka ja välitön vuorovaikutus yleisön kanssa. Savolaismurre on Waikko Joen äidinkieli, mutta hänellä on silmää ja korvaa myös eri maakuntien ominaispiirteille. Osavastuun tästä kantaa myös pohjalaisohjaaja Juhani Joensuu.

Waikko Joe elää kahden maakunnan välissä niin kirjaimellisesti, että kun hän heittäytyy pitkäkseen omalle vuoteelleen, pää on Pohjois-Karjalassa ja jalat Pohjois-Savossa. ”Jos ei muuta niin kylähulluks Kuaville” kuuluu Kaavin slogan. Ei tarvitse mnnä merta edemmäs kalaan, sillä Waikko Joella on hersyviä tarinoita kaveristaan Rissasesta, ”kävelevästä katastrofista”. Kun tämä opettelee tanssimaan radiopuhelimesta tulvivien neuvojen avulla, lopussa seisoo kiitos ja hänet kannetaan talkoovoimin ulos tanssilavalta.

Waikko Joe on varsin kulturelli persoona. Kun kerran oli Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä, Waikko Joe polkaisi pystyyn tietokilpailun, jossa haettiin oikeita syntymävuosia ja lähdetekstejä. Pekka Salminen kunnostautui yleisön joukossa – hän olikin Waikko Joen mukaan vanha tuttava Jussin Baarista.

Waikko Joe lausui taitavasti ja tunteikkaasti Aleksis Kiveä, Eino Leinoa, Aaro Hellaakoskea, Pentti Saarikoskea ja vähän Uuno Kailastakin . Loppunousuksi oli valittu Aleksis Kiven Suomenmaa, jonka herkänylevässä maalailussa tunteet pääsivät oivallisesti esille. Encore löytyi puolestaan Aleksis Kiven Nummisuutareista.

Waikko Joe palasi Pohjois-Karjalaan, mutta jätti tuliaisiksi repullisen hyvää mieltä ja saavillisen kieljkiäreyleitä.