Kaupungin talousnäkymät viime vuotta paremmat

0

Kaupungin talousnäkymät ovat tänä vuonna paremmat kuin talousarviossa ennustettiin, vaikka menot ovat huomattavassa kasvussa.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että vuosi on sujunut talouden osalta kokonaisuutena jonkun verran ennakoitua paremmin.

Vuosikate olisi ennusteen mukaan vuoden lopussa noin kolme miljoonaa euroa.

– Luvussa ei ole vielä mukana esimerkiksi tulevia koronakorvauksia. Siihen vaikuttaa myös se, miten sairaanhoitopiirin palvelujen käyttö edistyy. Nyt on menty huomattavasti alle arvioidun, palveluista maksettu sisään enemmän kuin on käytetty, eli noin 800 000 euroa, sanoo Suikkanen.

Osavuosikatsauksen mukaan vuosikate eli tulojen ja toimintamenojen erotus oli syyskuun lopussa vajaat 1,4 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin luku oli 2,7 miljoonaa euroa. Kunnat saivat viime vuonna koronan takia ylimääräisiä valtionosuuksia.

– Menopuolella suurimpia nousijoita ovat viime vuoteen verrattuna yleisesti sote-kuluihin liittyvät asiat, sosiaalipalvelut ja ikäihmisten palvelut. Osittain kyse on ennakoiduista nousuista, Suikkanen sanoo.

Tulopuolella verotulot ovat kasvussa viime vuoteen verrattuna. Syyskuun loppuun mennessä kaupunki oli saanut verotuloja 22,9 miljoonaa euroa, eli 1,6 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten. Tuloveroja on tilitetty 19,8, yhteisöveroja noin 1,7 ja kiinteistöveroja 1,4 miljoonaa euroa.

Viime vuonna verotuloja oli saatu 21,3 miljoonaa eli noin 1,6 miljoonaa vähemmän.

Valtionosuuksiin on budjetoitu 27,7 miljoonaa. Toteutuma oli syyskuun lopussa noin. 20,9 miljoonaa eli 75 prosenttia. Viime vuonna vastaavana ajankohtana valtionosuuksia oli kertynyt lähes saman verran eli noin 21 miljoonaa.

Toimintatuottoja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä noin 6 miljoonaa eli 68 prosenttia budjetoidusta. Viime vuonna vastaavan ajankohdan tuotot olivat noin 5,6 miljoonaa. Siitä on maksutuottoja noin 2,7 ja myyntituottoja on noin 1,6 miljoonaa. Tukia ja avustuksia on kertynyt noin 0,1 miljoonaa. Muiden toimintatuottojen osuus on noin 1,6 miljoonaa, ja ne ovat lähes kaikki erilaisia vuokratuottoja.

Sami Suikkanen