Kelattiin taksissa sotea

0
Juha Wiskari

Tilasin Kela-taksin: ”On tullut uusi määräys. Samalla taksilla ei saa palata takaisin, vaikka hoitokäynti olisi kuinka lyhyt tahansa.”

”Eihän tässä ole mitään järkeä, kun hoitokertani ei kestä kolmea varttia enempää – eikä ole sitä tehnyt yhtään kertaa parinkymmenen visiitin aikana. Nyt somerolainen taksi ajaa tyhjänä Turusta Somerolle ja turkulainen Somerolta Turkuun saamatta tyhjästä sivusta mitään korvausta?”

”Ei mahda mitään, näin on määräys.”

Kela-taksitiimin vetäjä Taxidatassa vastasi viestinsä alussa, että ”kyse on tasa-arvoisesta kohtelusta”. Somerolainen saa kuulemma mennä Turussa tolpalle odottamaan, jos saisi vaikka paluukyydin Somerolle ja päinvastoin. Mutta tuomaansa asiakasta hän ei saa odottaa ja ottaa. Saman viestin lopussa tiimin vetäjä kumosi perustelunsa: ”Kun nyt kuitenkin joutuu ajamaan heti tyhjänä takaisin, niin sehän parantaa Somerolla asiakaspalvelua, koska on nopeammin siellä käytettävissä.” Odotan mielenkiinnolla Taksi Helsingin ja Menevän vastausta kyselyyni käytännöstään, koska kelakyydit siirtyvät vuodenvaihteessa niiden välitykseen.

Paluumatkalla kommentoi turkulainen kuljettaja käytäntöä sillä, että taksilain vapauttamisen taksiautojen määrä on kasvanut Turussa 400:stä 700:än, mutta kyydit eivät. Kyytejä on saatava turkulaisille tyhjänäkin toisen puolen ajattaen. Kun kommentoin, että se ei ole kenellekään kannattavaa, niin hänen vastauksensa oli: ”No, yhdessäpä sitten, kiitos päättäjien ja lainsäätäjien tyhmyyden, köyhdytään, mutta aivan helevetin tasa-arvoisesti!”

Veroillaan kyydit maksavalle herää muutama epäloogisuuteen liittyvä kysymys.

Suurin on turhaan ajattamisen vaikutus yrittämiseen ja palveluun yleensäkin. Aikaa tuhraantuu ja palvelutaso tippuu, kun autot ajavat tyhjänä. ”Rengit”, jotka ovat provisiopalkalla, eivät saa palkkaa, koska yrittäjä ei saa tuloja mistä palkka maksetaan. ”Tasa-arvon oikeudella” vieraspaikkakuntalaisen tolpalle ilmestyttyä ilmenee jopa väkivaltaa, kun tapellaan asiakkaista. Kuljettajien osaamisen taso tippuu.

Entä ilmastovaikutukset? Kela-kyytejä ajetaan noin 452 miljoonaa kilometriä vuodessa. Auto tuottaa kilometriä kohden noin 150 grammaa hiilidioksidia. Tämä tarkoittaa yli 68 miljoonaa kiloa hiilidioksidia ilmaan vain turhasta ajattamisesta johtuen. Tämä nykykäytännön soveltama turhuus saastuttaa yhtä paljon kuin koko Suomen metalliteollisuus yhdessä viikossa.

Sote-valmisteluryhmää alueellamme vetävän, Huusin johtoon siirtyvän Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan Matti Bergendahlin mukaan: ”Pyrimme turvaamaan kaikki nykyiset palvelut ympäri maakuntaa”. Tämä ”pyrkiminen” ei riitä. Nykyinen taso on minimitaso, ja se on jo saavutettu. Pitää pyrkiä parempaan. Olipa kyse kuljetuksista, terveyskeskuksen päivystyksestä, erikoissairaanhoidosta, kouluterveydenhoidosta tai laboratoriopalveluista.

Somerollakin on oltava valmiina tutkittu ja mittaroitu tieto sote-palveluittensa nykytasosta. Perusturvan tekijöistä kuntatalouteen. Nimittäin sekin, että kun 60 prosenttia tuloista siirtyy pois kunnilta niin myös 60 prosenttia kuluista katoaisi ja verot eivät nousisi, ei ole todistettu yhdelläkään laskelmalla.

Näiden mittareiden yhteenlasketusta minimitason säilyttämisestä ja kehityksestä kohti parempaa vastaa korkeimpana päättävänä elimenä tammikuussa vaaleilla valittava hyvinvointialueen valtuusto. Jokainen valittu kantaa vastuuta kansalaisten hyväksi. Somerollakin täytyy säilyä valmius ottaa palvelut vastuulleen, jos hyvinvointialue ei niitä pysty tuottamaan. Tämän vuoksi minusta on huolestuttavaa ja vaalitaktiikalta haiskahtavaa kissanhännänveto siitä, minkä tasoisia terveyspaleluita kuntiin jää ja mitä ei.

Valtuutetun toiminnan ohjenuora on se, että tänne Someron hoidettavaksi pitää jäädä kaikki ne palvelut sen jälkeen, kun hyvinvointialueelle ovat siirtyvät ne, jotka uudistuksella todistettavasti pystytään paremmin hoitamaan.

Ja 2018 taksilakiinkin viitaten, aion tästä lähtien käyttää Kela-taksien suhteen lain suomaa oikeuttani valita välittäjäfirman taktikoinnin sijaan itse taksikseni juuri sen kuljettajan, yrittäjän ja auton minkä haluan.

Juha Wiskari
yrittäjä