Kohti vaaleja

0

Suomen ensimmäiset aluevaalit ovat lähtökuopissaan. Isompi pöhinä alkanee ensi kuussa.
Jo nyt on kuitenkin levinnyt huoli siitä, että äänestysprosentti jäänee pieneksi. Tutkimuksen (Kantar TNS Oy) mukaan vain reilut 40 prosenttia äänioikeutetuista sanoo varmasti äänestävänsä, mutta toisaalta lähes 70 prosenttia uskoo äänestävänsä melko varmasti.
Huolestuttavaa on, että joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista ei edes tiedä, mistä aluevaaleissa äänestetään.
Somero-lehden tekemän gallupin mukaan osa paikkakunnan puolueväestä on lähdössä taistoon paikoista aluevaltuustoon, osa ei aseta omia ehdokkaita lainkaan. Kaikki ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että oman ehdokkaan tai mieluiten useammankin saaminen aluevaltuustoon olisi tärkeää.
Ensi vuonna perustettava aluevaltuusto on siis Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttävä elin, johon tammikuun vaaleilla valitaan 79 jäsentä. Hyvinvointialueita Suomessa on 21.
Henkilövalintansa jokainen tekee tietysti itse, mutta äänestämättä ei kannata jättää.