Koti on terveyden ja ihmissuhteiden rinnalla tärkein suomalaisten onnellisuuteen vaikuttava tekijä, kertoo Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus. Koti nostetaan terveyden ja läheisten rinnalla tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi.

Tutkimuksen mukaan kotionnellisuutta lisäävät eniten kodin turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha.

Asumismuodolla tai talotyypillä ei ole merkitystä onnellisuuden kokemukselle, onnellisia löytyy yhtä paljon kaikenlaisista kodeista.

Tutkimuksessa tunnistettiin kolme ryhmää, joiden onnellisuus kumpuaa samankaltaisista asioista. Iloa ihmisistä ympärillä -ryhmän (43 %) kotionnellisuus syntyy puolisosta, lapsista ja muista läheisistä. Onnea omasta rauhasta -ryhmälle (39 %) kodin sijainti ja ominaisuudet ovat erityisen merkityksellisiä. Läheisyyttä lemmikeistä -ryhmään (19 %) kuuluvat nauttivat paitsi lemmikeistään, myös luonnonläheisyydestä.

Tutkimuksesta selvisi, että lauantai on suomalaisten ylivoimainen suosikkiviikonpäivä.

Kotona ei haluta suorittaa, vaan mieluiten levätä ja rentoutua. Television katselu tai sosiaalinen media, eivät näytä lisäävän onnellisuutta.