
Tiistaina vietettiin kansainvälistä maailman opettajien päivää. Sen kunniaksi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n paikallis- ja opettajayhdistykset järjestävät yli 70 kuntapäättäjälle mahdollisuuden päästä tutustumaan siihen, mitä opetuksen arki tänä päivänä on. Somerolla koulukierrokselle lähtivät Antti Kotti (sd.), Tero Pirttilä (kesk.), Minna Nikkanen (kesk.), Riitta Ryhtä (kesk.) ja Jutta Varjus (kok.).
Pitkäjärvellä joukon otti vastaan koulunjohtaja Päivi Isotalo , joka teki hyvin selväksi, että koulukäynnin pitää saada jatkua kyläkouluissa.
– Hirvittää ajatuskin siitä, että nämä nuorimmat koululaiset joutuisivat kulkemaan kouluun keskustaan saakka, hän totesi.
Koulun oppilaista suurin osa on koulukuljetuksessa, joten jo nyt voi jollakin olla pitkähkö koulumatka.
– Mutta kuljetukset ovat tänä syksynä sujuneet hyvin, Isotalo totesi.
Riitta Ryhtä halusi tietää, onko koulukyydeissä ollut tilaa myös niille, jotka eivät kuulu kuljetuksen piiriin, mutta ovat olleet valmiita maksamaan siitä.
– Kaikki halukkaat ovat päässeet kyytiin, vastasi Isotalo.
Sen sijaan käynnit keskustassa, esimerkiksi kirjastossa tai liikuntapaikoissa, ovat jääneet Pitkäjärven koululaisilta vähiin, koska koulun budjetti ei siihen taivu. Uimassa on tosin käyty, koska ne kuljetukset eivät mene koulun omasta budjetista.
– Vanhempainyhdistys on tosin auttanut ja kustantanut joitakin ylimääräisiä kuljetuksia, Isotalo kertoo.
Riitta Ryhtä pohtikin ääneen, että pitäisikö kunnan antaa keskustan ulkopuolisille kouluille enemmän rahaa kuljetuksiin, jotta oppilaat eivät olisi eriarvoisessa asemassa.
Oppilaiden kuljettaminen Pitkäjärveltä maksaa parisen sataa per kerta ja aikaa matkaan edestakaisin menee tunti. Pääsääntöisesti keskustassa käydään luokka kerrallaan taksilla, koska koko koulu ei mahtuisi edes linja-autoon.
Myös kouluruokailu kiinnosti valtuutettuja.
Pitkäjärven koulun keittiössä valmistetaan päivittäin 75 annosta, joista osa viedään Turuntien toisella puolella olevaan päiväkotiin.
– Eskarilaiset pääsivät ennen koronaa syömään tänne kouluun ja se olikin heistä tosi jännittävää. Nyt taas keväällä palaamme todennäköisesti siihen käytäntöön, kertoi Isotalo.
Sen sijaan sitä hän ei pidä varteenotettavana vaihtoehtona, että päiväkoti ja koulu yhdistettäisiin, koska koulun ja päiväkodin toimintakulttuurit ovat niin erilaiset. Hän muistutti päättäjiä, että päiväkotilaiset ottavat esimerkiksi päiväunet, mikä olisi todennäköisesti hankalaa, koska koulussa riittää ääntä.
Yhtä mieltä taidettiin ainakin pääosin olla siitä, että jonkinlaisia ratkaisuja olisi tehtävä Someron koulujen tulevaisuuden suhteen.
– Tilannehan on se, että koulujen on toimittava koko ajan pelko päällä, Ryhtä myönsi.
Kouluväen näkemys tuli Pitkäjärvellä selväksi: kaikkia Someron kouluja tarvitaan.
Antti Kotti halusi tietää, onko Pitkäjärvellä mitään korjaustarpeita.
– Tarpeelliset remontit on jo tehty, ainoastaan monitoimikenttä kaipaa pohjan pinnoituksen uusimista, mutta sekin taitaa olla jo teknisen lautakunnan listoilla, vastasi Isotalo.
Monitoimikenttä on ahkerassa käytössä liikuntatuntien lisäksi myös välituntisin.
– Entä jos saisi jotain pyytää, niin mitä se olisi, kysyi Kotti.
– Katto ”liikuntasalin” päälle.
Vaikka saman tien Isotalo lisäsi, että koulussa on kyllä totuttu liikkumaan ulkona. Pienessä yhteisössä tuntien paikkojen vaihtaminen sujuu suht helposti eli pakkasilla ja sateella liikuntatunnit voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Tunneilla hyödynnetään myös ahkerasti ympäröivää luontoa ja vieressä olevaa kuntorataa, jossa on talvisin hiihtolatu.
Sateisen koulukierroksen aikanakin iloinen, ulos halunnut joukko palasi välitunnilta hiukset sateen kastelemina luokkiin.
– Meillä opetus on painotettu luontoon ja ympäristöön. Ja näin syksyisin pyritään aikataulun puitteissa haravoimaan yhdessä lehdetkin pihapiiristä, kertoi Isotalo koulun arjesta ja elämästä kuntapäättäjille.
Valtuutetut kävivät kierroksellaan myös Kiiruun koulukeskuksessa sekä Joensuun, Kirkonmäen ja Oinasjärven kouluissa.