Lasten yleisurheilukoulussa laaja lajikirjo

0

Teksti ja kuvat Timo  Kalenius

Someron Esa järjestää useamman vuoden tauon jälkeen ympärivuotista yleisurheilukoulutoimintaa lapsille. Yleisurheilukoulu on pyörinyt uudistuneena syyskuun alusta alkaen. Koulussa opitaan yleisurheilutekniikoita mukavasti ryhmässä liikkuen ja pelaten. Vetäjinä toimivat seuran entiset ja nykyiset urheilijat sekä valmentajat.

Säännöllisin väliajoin harjoituksissa nähdään vierailevia ohjaajia, joiden johdolla tutustutaan yksittäisten lajien suoritustekniikoihin. Lisäksi kehitetään muun muassa ketteryyttä, nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja liikkuvuutta. Yleisurheilukoulu sopii erinomaisesti myös muiden lajien oheisharjoitteluksi.

Harjoittelu tapahtuu kahdessa eri ryhmässä sunnuntai-iltapäivisin.

Lyhyen joulutauon jälkeen toiminta jatkuu keväällä huhtikuun loppuun asti.

Kesäkaudelle yleisurheilukoulun tarjontaa tullaan entisestään lisäämään eri ikäisille suunnattujen kerhojen, kurssien ja viikkoryhmien muodossa.

Yleisurheilukoulussa hyödynnetään monipuolisia harjoitusympäristöjä, kuten Joensuun koulun liikuntasalia ja urheilukenttää sekä Someron Esan vuokraamaa heittolajien harjoitushallia.

Urheilukoulun lajikirjossa mukana ovat heittolajit, pikajuoksut, seiväshyppy, korkeushyppy, pituushyppy sekä kuntopiirit.

– Tarkoitus on, että lapset pääsevät kokeilemaan mahdollisimman montaa eri urheilulajia, kertoo yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko .

– Talvikaudella harjoittelemme näin sunnuntaisin, koska useimmilla lapsista on myös muita harrastuksia ja tällöin jää aikaa muullekin toiminnalle. On tärkeää, että lapset pääsevät tutustumaan mahdollisimman moneen eri lajiin, koska tästä on apua, kun lopullisesti tehdään omaa valintaa, lisää seuran puheenjohtaja Veera Hälli.

Harjoitusryhmissä on ollut mukana noin 30 lasta ja eri lajien harjoitteita on ollut ohjaamassa kuhunkin lajiin erikoistuneita valmentajia. Harjoittelut aloitetaan aina alkulämmittelyillä ja venyttelyillä, jotka ohjaa seuran oma junioriurheilija Lotta Sariola.

Heittolajeihin tutustumista

Viime sunnuntaina oli ryhmille tarjolla tutustumista heittolajeihin. Ohjaajaksi oli saapunut Tero Lampinen , jolla on pitkä kokemus heittolajien valmennuksesta, lähinnä kiekon ja moukarin puolelta. Lampinen on valmentanut omia poikiaan pienestä asti. Mico ja Max Lampinen ovatkin menestyneet erittäin hyvin ja olleet oman ikäluokkansa parhaimmistoa Suomessa.

– Pojat ovat nyt edustaneet Someron Esaa kolmisen vuotta. Mico on 15-vuotiaiden sarjassa heittänyt kiekkoa ainoana Suomessa yli 70 metrin ja Max taas moukaria yli 80 metriä, kertoo Tero Lampinen.

– Olen täällä ohjaajana ensimmäistä kertaa ja tänään olisi tarkoitus käydä lasten kanssa läpi kiekonheiton perusteita ja alkeita. Useimmat mukana olevista eivät ole koskaan kiekkoa heittäneet tai edes kädessä pitäneet, joten lähdemme liikkeelle aivan alkeista ja katsomme kuinka pitkälle harjoitteissa voimme mennä, toteaa Lampinen.

Someron Esa on yleisseura, jossa jäseniä on noin 700. Yleisurheilun lisäksi lajivalikoimasta löytyy uinti, suunnistus, hiihto ja uutena lajina frisbeegolf.

Seuralla ei ole palkattuja työntekijöitä, vaan toiminta pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin.

Yhtenä isona tulonlähteenä on Esakallion tanssilava, joka myös omalta osaltaan liikuttaa niin somerolaisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin.