
Tsekkaa oman paikkakunnan tarjonta ensin
Naistenvaateliike Sapliini on kuulunut Someron katukuvaan 40 vuotta. Yrittäjä Leena Mäki on kiitollinen uskollisten asiakkaiden pitkäaikaisesta luottamuksesta; kun ovi käy, asiakkaat tsekkaavat oman paikkakunnan tarjonnan ja kulkevat kivijalkaliikkeissä.
– Tuttuja asiakkaita on ilo tavata, samoin uusia kasvoja. Olen haaveammatissani, kun saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja vastata heidän tarpeisiinsa. Kontaktit ovat parasta, kiittelee Mäki asiakkaitaan.
Yrityksen perustamista harkitsevia hän kehottaa hankkimaan samalta alalta työkokemusta ennen oman firman perustamista.
– Silloin tietää, mihin on ryhtymässä. Ja alkutaipaleella olisi hyvä olla tukihenkilöitä, joilta kysyä neuvoa ja opastusta. Silloin ei tee virheitä, yritys pääsee nopeasti alkuun ja on paremmat onnistumisen mahdollisuudet.
Leena Mäki oli myynyt miesten ja naisten vaatteita Kansan-Aitassa 1970-luvulla. Sen jälkeen hän työskenteli kahdeksan vuotta Someron Osuuskaupan tekstiiliosastolla, jossa oppi kangasmateriaaleista, ompelusta, somistamisesta, sisustamisesta ja kaupanteosta. Siellä oli myynnissä vaatteita vauvasta vaariin, mutta myös kodintekstiilejä, kuten verhoja ja lakanoita.
– Se oli hyvä oppi tälle alalle.
Leena Mäellä oli polte omasta naistenvaateliikkeestä. Kun Salme Virtanen ehdotti yrityksen perustamista huonekaluhallin yhteyteen, niin Mäki uskaltautui.
– Muistan, kun ajelin polkupyörällä Someron Osuuskaupasta kotia kohti. Tarakalla oli läksiäislahja, kahden hengen peitto. Kuin olisin laineilla ajanut. Olo oli yhtä aikaa kevyt, haikea ja odottavainen, jännitinkin varmaan, miten klaaraan yksin oman kaupan hoitamisen. Osuuskaupassa oli ollut niin mukavia työkavereitakin: Inga Kalin, Marjatta Saarinen, Seija Linja ja Eeva-Liisa Huovinen, kertoo Mäki elämänmuutoksestaan.

Toiminimi Leena Mäki oli vuokralla pienessä sopessa, noin 30 neliömetrin tiloissa. Salme Virtanen auttoi ensimmäisen lehti-ilmoituksen kanssa. Somero-lehdessä luki syksyllä 1981: ”Torstaina 15.10. klo 10.00 avataan T:mi Leena Mäki, sport-henkinen vauhdikas nuoriso- ja ulkoilupukinemyymälä Virtasen hallin tiloissa. Koululaisille MM-lätkäpusakka -82 irtohiha Toppis. S-Style muotia meiltä. Kilpailu: keksi liikkeelle nimi. Paras palkitaan”.
Riitta Pajun ehdotus oli Sapliini. Kirjaimet oli leikattu lehdestä ja laitettu eri tasoon sekaisin kilpailulipukkeeseen.
– Hyvä nimi se on ollut, mitä nyt joskus joku on luullut, että täällä myydään miesten vaatteita. Elokuvamies Chaplinista se varmaan johtuu.
Aluksi kaupassa myytiin lasten, nuorten ja aikuisten vaatteita. Sittemmin Mäki erikoistui naisten vaatteisiin ja asukokonaisuuksiin niin vapaa-aikaan, työhön, kouluun kuin pikku juhliin.
– Lokakuu ei ollut paras aika aloittaa vaatekauppaa. Edustajat kyselivät, miten uskallan aloittaa pikku paikkakunnalla.

Halli Havuharjun ahteessa tuntui olevan kaukana sieltä, missä ihmiset liikkuvat.
– Ajattelin, että pitää päästä keskustaan.
Muutto Rostinkulmaan tapahtui 1985.
– Joensuuntien varsi on ollut paras paikka Somerolla, kuin Mannerheimintie Helsingissä.
Tuli 1990-luvun lama.
– Se ei onneksi koskenut niin paljon meitä pieniä yrityksiä.
40 vuoteen on mahtunut kaikenlaista, ylä- ja alamäkiä, tasaista puurtamista. Useampi vaatekauppa on Somerolta lopettanut.
– Eteenpäin on menty. Eivät haaveenikaan ole olleet suuria.
Leena Mäki kehuu somerolaisten yrittäjien yhteistyötä.
– Me yrittäjät tuemme toinen toisiamme. Se ei ole meiltä vanhoilta pois, jos joukkoon tulee uusi yritys. Se on meille kaikille yrityksille ja asiakkaille hyvä, että on tarjolla erilaisia tuotteita, on valinnanvaraa ja palveluja.
– Asiakkaat ovat kiitollisia myös siitä, kun saavat Somerolla henkilökohtaista palvelua ja apua valintaan.
Monenlaista muotia on vuosiin mahtunut.
– Mutta hauska huomata, että kaikki tulee uudestaan muotiin, vähän ehkä vain uudistettuna. Esimerkiksi tänä syksynä vihreä on in, ja ruskea tekee taas tuloaan muutaman välivuoden jälkeen. Lila on tulossa, ja kuvioista ruudut ja kukat. Mekot ovat nykyään suosiossa.
Juuri kun on saatu asiakkaat taas tottumaan kapeneviin housunlahkeisiin, niin ensi kevääksi on tulossa leveneviä lahkeita.
– Toisaalta nykyään ei ole pelkästään muodin valtavirtaa, vaan tarjolla on rinnalle myös muita vaihtoehtoja. Se taas tarkoittaa sitä, että kauppiaalla pitää olla hyllyssä kerralla tarjolla laaja skaala tavaraa. Täytyy olla vaihtoehtoja ja tarjontaa.
Tavaramerkeistä Sapliinin hyllyillä ovat alusti asti säilyneet Fransa ja Very Nice -farkkumerkki. Tarjontaa on arjen huolettomasta pukeutumisesta, itsensä hemmotteluun ja pikkujuhliin. Kohderyhmänä ovat naiset nuorista aikuisista ikäihmisiin.
Sisäänostot ovat Mäestä edelleen haasteellisia.
– Vaikea tietää, mikä tulee menemään kaupaksi. Tarvittaisiin kyllä ennustajan lahjoja. Virheostoja tulee tehtyä edelleen.
Ennen vaatekauppaan hankittiin vuodessa kevät- ja syysmallistot. Nykyään sesonkeja on useita ja toimitukset ovat jatkuvia. Tulevan vuoden ennakoita on jo Sapliiniin ostettu.
Kymmenien työvuosien jälkeen Leena Mäki on edelleen innostunut työstään.
– Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä työtä. Olisihan se kiva, jos sille saisi jatkajan.
Leena Mäellä on ollut vuosia liikkeessä vakituinen ja luotettava apulainen.
– Hän on erittäin hyvä tuki, esimerkiksi kun käymme tekemässä sisäänostoja, markkinoinnissa ja lehti-ilmoitusten tekemisessä. Kun on tuttu ja turvallinen apuri, niin pääsen aina välillä hoitamaan asioita ja pitämään vapaata.

Kauppa on taas alkanut käydä aikaisempaan tapaan koronakurimuksen jälkeen.
– Ostotottumukset ja -tavat ovat muuttuneet vuosien mittaan.
Mäki jaksaa uskoa edelleen kivijalkaliikkeisiin.
– Toivon, että asiakkaat katsovat ensin oman paikkakunnan tarjonnan, ennen kuin lähtevät muualle ostoksille.