Maskisuositus pysyy voimassa – suositus ei koske Somerolla alakouluikäisiä

0

Varsinais-Suomessa koronatilanne on edelleen vaikeutunut. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on sairaanhoitopiirissämme 145,8. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 126,6. Positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt yli seitsemän prosenttia. Ilmaantuvuus Somerolla oli 57,8. (5 tartuntaa)

Uusia koronapotilaita otetaan Tyksiin hoitoon koko ajan. Tällä hetkellä on 14 potilasta hoidossa, joista alle 5 on tehohoidossa. Vuodeosastohoitojaksot ovat yleensä lyhyitä, mutta tehohoitopotilaat tarvitsevat hoitoa pidempään.

Suurin osa tartunnan saaneista ovat iältään 20–34-vuotiaita. Vieraskieliset ovat edelleen yliedustettuna niin sairastuneiden kuin sairaalahoitoa tarvitsevien joukossa, mutta myös suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on joutunut sairaalahoitoon.

Kokonaan rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden 14 vuorokauden koronailmaantuvuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella noin 500. Yhden rokoteannoksen saaneiden vastaava ilmaantuvuus on noin 250 eli 50 prosenttia matalampi.

Kaksi rokoteannosta saaneiden ilmaantuvuus on noin 50 eli 90 prosenttia vähemmän kuin kokonaan rokottamattomilla.

Vakavan sairauden riskin osalta rokotuksen hyödyt ovat vielä selkeämmät.

Maskien käyttö on tehokas tapa estää tartuntoja. Tilanteen nyt vaikeutuessa suositellaan edelleen käyttämään maskia tunnollisesti.

Suunenäsuojusta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

n Julkinen liikenne, varsinkin ruuhka-aikoina.

Julkisissa sisätiloissa, ja yleisötilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Kouluissa ja oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien.

Someron kaupungin koronajohtoryhmä linjasi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjausryhmän linjauksesta poiketen, ettei maskisuositus koske alakouluikäisiä. Maskia suositellaan käytettäväksi seitsemännestä luokasta alkaen. Kun rokotekattavuus on parempi, voidaan maskisuositusta tarkastella uudestaan.

Lisäksi suunenäsuojusta käyttävät koronavirustestiin hakeutuvat matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Oman tilannekohtaisen harkinnan mukaan suunenäsuojusta voi edelleen käyttää muissakin tilanteissa.

Sairaaloissa potilaiden ja vierailijoiden tulee käyttää suunenäsuojusta sairaalan ohjeistuksen mukaisesti.