Nukkekodin asukkailla on oma elämä – näyttely Myötätuulessa

0
Nukkekotinäyttely on avoinna Majatalo Myötätuulessa Kaurakedossa.

Somerolainen Soile Kotilainen on hurahtanut nukkekoteihin. Hän luo pikku interiöörejä. Tapiseeraa ja maalaa nukkekotien seiniä, kattoja ja lattioita. Värkkää niihin mattoja, ikkunaverhoja, seinävaatteita, peittoja ja vaatteita. Tekee itse tai tuunaa huonekaluja, esineitä ja nukkeja, mutta hankkii niitä valmiinakin, sekä uusina että käytettyinä.
Hän myös keksii tarinat pienoismaailmojen asukkaille.
Nukeilla on esikuva oikeasta maailmasta.
– Mutta eivät ne mene yksi yhteen, vaan olen saattanut yhdistellä tarinoita useimmista henkilöistä ja lisännyt kaikenlaista mielikuvitushenkilöiden elämään, selvittää Kotilainen harrastustaan, joka imaisi hänet lopullisesti huomaansa pari vuotta sitten.
Sitä ennen hän oli askarrellut ATC-kortteja eli keräilykorttien taiteilijaversioita. Näitä 64 x 89 millimetrin kokoisia kortteja hän vaihteli netissä harrastajien kanssa kuin pikkupojat jääkiekkoilijoiden ja jalkapalloilijoiden kuvia konsanaan.
Kun Soile Kotilainen jäi leskeksi 2014, hän ei pystynyt enää tekemään keräilykortteja.
– Aina kun menin pöydän ääreen askartelemaan kortteja, niin ajatukset siirtyivät aviomieheen ja minua rupesi paruttamaan.
Ystävältä saatu lasivitriini muutti askartelun suunnan kohti nukkekoteja. Jonkin aikaa vitriini tönötti kotona hyllyillään astioita ja keräilyesineitä. Sitten Kotilainen muutti sen nukkekodiksi.
Soile Kotilainen laskee, että nyt hänellä on valmiina 25 nukkekotia. Eikä loppua näy. Materiaalien etsintä ja satumaailmojen ideointi on päällä.
Kotilainen sanoo varoituksen sanan.
– Tähän voi jäädä koukkuun. Mulla menee tähän kaikki ylimääräinen aika. Eikä se riitä, että kuluu oma aika, vaan myös miesystävän, kun annan hänelle tehtäviä. Hän on esimerkiksi hitsannut hetekoita ja grillin nukkekoteihin.
Miesystävän kotona Halikossa on myös ateljee ja nukkekoteja esillä.
Kotilaiselle askarteleminen ja ideoiminen ovat hermolepoa.
– Kaikki muu unohtuu. Saan irrotettua ajatukset työstä. Mieli lepää.
– Tämä on siitä hyvä harrastus, että tätä voi tehdä kotona milloin vain. Lähihoitajana en oikein voi ottaa säännöllistä harrastusta, jossa pitää sitoutua menemään tiettyyn kellonaikaan tiettyyn paikkaan, kertoo vanhusten perhekoti Vanamossa Salossa työskentelevä lähihoitaja.
Soile Kotilaisen nukkekodin perustat ovat pääasiassa Lundby-mallistoa. Täytettä nukkekoteihinsa hän hankkii milloin mistäkin, esimerkiksi tilaa nukkekotikirppikseltä, ostaa nettikaupasta, löytää omista nurkista materiaalia ja saa muilta.
Jo valmiiseen nukkekotiin voi lisätä astioita, kukkasia ja kaikenlaista tilpehööriä.
– Tässä on vain mielikuvitus rajana. Nurkat ovat täynnä kaiken maailman jätettä, jota hyödyntää. Ei uskalla heittää pois, jos vaikka joskus tarvitsee.
Kotilaisen nukkekodeista ja tarinoista on koottu ensimmäistä kertaa näyttely. Majatalo Myötätuulessa on tusina nukkekotia pramilla, esimerkiksi koulu, kahvila, lastenkoti ja kesämökki, mutta myös pintaliitäjien Art & Deco -asumus sekä Elviksen Graceland, jossa asuvat myös vaimo Priscilla ja tytär Lisa Marie sekä Priscillan poika Navarone.
Soile Kotilaisen nukkekotien rakentumista on voinut seurata myös Instagramissa.

  • Kotilaiskan nukkekotinäyttely, Soile Kotilaisen nukkekoteja esillä lokakuun 24. päivään saakka viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin Majatalo Myötätuulessa Kaurakedossa