Otan koronapassin käyttöön, jos johonkin se tarvitaan

0
Kauppareissulla poikansa Väinön kanssa ollut Virve Vuorinen oli koronapassin kannalla ja piti myös hyvänä siitä yrityksille saatavaa hyötyä.

Teksti ja kuva Timo Kalenius

Koronapassia koskeva laki tuli voimaan lauantaina ja sen näyttämistä edellytetään paikoissa, joissa on voimassa rajoituksia – esimerkiksi monissa ravintoloissa.

Koronapassin edellytyksenä on joko täysi rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista. Koronapassin tietoja ei rekisteröidä, tallenneta tai käsitellä muussa käyttötarkoituksessa.

Jos rokotetodistus on ajan tasalla, näyttää koronatodistuksen lukija, sovellus ruudulla, merkiksi vihreää väriä. Jos todistus ei kelpaa, on lopputuloksena vastaavasti punainen väri.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

– Minulla on otettuna molemmat rokotukset ja otan toki passinkin käyttöön, jos se vaaditaan sellaisissa paikoissa, johon olisin menossa. En ole asian puolesta enkä vastaan vaan, mutta jos ajattelee vaikkapa yrittäjiä niin onhan tämä hyvä keino heille pitää yrityksensä auki. Vaikka voihan tässä ehkä tulla jonkin verran vastakkainasettelua passillisten ja passittomien kesken, toteaa Virve Vuorinen .