SoLussa riittää elämää

0
Musiikki- ja bänditila on käytössä 2-3 kertaa viikossa ja bassoon itsetkin tarttunut nuorisotyöntekijä Reima Luoma toivoisi tilalle useampia käyttäjiä.

Teksti ja kuvat Timo Kalenus

Nuorisotila SoLu löytyy urheilukentän vierestä ja tarjoaa monipuolista toimintaa kaikille somerolaisille nuorille ikäryhmässä 13–17 vuotta. Tila on avoinna arkipäivisin maanantaina, tiistaina ja torstaina kello 15–17 sekä perjantaina kello 15–20. Keskiviikkoisin tila on varattu alakoulun 5–6-luokkalaisille, joilla on mahdollisuus tutustua nuorisotilan sääntöihin, askarteluun, peleihin sekä halutessaan kokkailuun yhdessä nuorisotyöntekijä Reima Luoman kanssa.

Paikalla on aina kaksi kaupungin nuorisotoimen ohjaajaa, jotka neuvovat ja opastavat tilojen käytössä. Maanantaina paikalla olivat Maria Valta ja Reima Luoma.

– Tila on avoinna kaikille alle 17-vuotiaille somerolaisille nuorille ja kävijämäärät vaihtelevat melko paljon mutta päivittäin käy noin 15–20 nuorta. Suurin osa kävijöistä tulee viereisestä Kiiruun koulusta eli ovat 7–8-luokkalaisia. Nuokkarin suosituin päivä on perjantai, jolloin kävijämäärä helposti tuplaantuu, kertoo Maria Valta.

– Tässä tilassa toiminta on alkanut 2019 syksyllä ja tämän lisäksi meillä on pienempi tila koulukeskuksessa, joka on iltakäyttöön hieman liian pieni, jatkaa Reima Luoma.

SoLu:n tiloista löytyy useita erilaisia pelejä kuten Xbox, Playstation , biljardi, pöytätennis ja laaja valikoima lautapelejä sekä hyvä tila bänditoimintaan ja musiikin kuunteluun.

– Bänditila on käytössä normaalisti nuorisotilan aukioloaikaan ja tällä hetkellä tilaa käyttää kaksi eri bändiä sekä yksittäisiä nuoria, jotka haluavat kokeilla soittimia. Soiton perusteita ja alkeita pyritään opettamaan niille, jotka soittamisesta ovat kiinnostuneita, toteaa Reima Luoma.

– Tilalla on käyttökertoja 2–3 viikossa ja alakoululaisille keskiviikkoisin oma vuoro, joten tilaa olisi vielä useammallekin bändille tai soittajalle, lisää Maria Valta.

Starttipajan kautta töihin tai koulutukseen

SoLu:n tiloista löytyy myös starttipaja, joka on tarkoitettu alle 29-vuotiaille somerolaisille nuorille, jotka etsivät itselleen koulutuspaikkaa tai työpaikkaa. Nuorten starttipaja on matalan kynnyksen paja ja sen tarkoituksena on toimia ponnahduspaikkana koulutukseen, työkokeiluun, työhön tai työpajoille.

– Täältä nuorten starttipajasta löytyy asiakaskone, jolla voi hakea ja selata avoimia työ- ja koulutuspaikkoja. Aika paljon pajalla myös suoritetaan esimerkiksi lukion tutkintoja ja suunnitellaan tulevia koulutuksia. Tällä hetkellä mukana toiminnassa on seitsemän nuorta, kertoo starttipajan ohjaaja Mari Vasama.

Starttipajan toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijä Markku Koivistoon joko puhelimella, WhatsAppilla tai sähköpostilla. Nuori ja etsivä luovat yhdessä nuoren tarpeisiin vastaavan palvelupolun, johon voi kuulua jakso starttipajalla.

Näiden lisäksi väistötilassa on Somero-opiston musiikin sekä kudonnan opetusta.

Syyslomalla erikoisohjelmaa

Syyslomaa vietetään 18.–24. lokakuuta, jolloin myös nuorisotoimi järjestää erityistä ohjelmaa viikon jokaiselle päivälle. Koko ohjelma löytyy kaupungin sivulta, mutta ohessa muutama poiminta ohjelmasta.

Tiistaina on Adventures Guild -pelipäivä, keskiviikkona pääsee kokeilemaan keilaamista ilmaiseksi, torstaina on Havuharjun laavulla letunpaistoa ja SoLun tiloissa kauhumaskeerauskurssi, perjantaina viikon kruununa on retki Linnamäen valokarnevaaleille, johon pitää ennakkoilmoittautua kaupungin sivujen kautta.