Someron omenapuu Ahvenanmaalla tuotti noin 10 kilon sadon

0
– Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, viljelijä Anna Alm kertoo Someron nimikkopuusta.

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset lahjoittivat jokaiselle Suomen kaupungille oman omenapuun. Someron puun satoa on nyt alettu korjata ja tarkoituksena on valmistaa nimikkopuun antimista tuorepuristettua omenamehua.
Somerolaisille lahjoitettu nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm.
– Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, noin 10 kiloa, viljelijä Anna Alm kertoo.
Öfvergårdsin maatila tunnetaan erityisesti laadukkaista omenamehuista, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.
– Meillä on käynyt paljon vieraita ihailemassa nimikkopuita eri puolilta Suomea ja siksi pidämme tilamme auki myös koulujen syyslomaan aikaan.
Someron nimikkopuun omenoista valmistettua mehua toimitetaan ensimmäinen kolmen litran erä kaupunginjohtajalle ennen joulua ja kaupunki saa päättää itse, mitä mehulla tekee. Toinen erä mehusta luovutetaan kaupunginjohtajalle Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlien yhteydessä 9.6.2022.