Someron Vuoden yritys vaalii historiaa

0

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Pitkän ja vaiheikkaan historian omaava Härkälän kartano on valittu Someron vuoden 2021 yritykseksi. Kartanon historia alkaa 1500-luvun lopulta ja alun alkaen maatilana toimineen kartanon osti 1920-luvulla Someron kunta kunnalliskodiksi, jona se toimi lähes 60 vuoden ajan. Tämän jälkeen kartanon omisti apteekkari taiteilija Keijo Mäkelän suku, joka käytti sitä ateljeena, kesäasuntona ja varastona vuoteen 2005 asti.

Kartanon nykyiset omistajat Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme ostivat jo huonoon kuntoon päässeen kartanon vuonna 2005 ja aloittivat sen vaativan perinteitä ja historiaa kunnioittavan peruskorjaustyön ja piha-alueiden kunnostamisen. Myös Museovirasto osallistui harvinaisten kaksiosaisten holvikellareiden kunnostukseen vuonna 2009.

Kartano on nykyisten omistajien koti mutta toimii myös taidenäyttelyiden tilana sekä juhla- ja matkailukäytössä. Kartano on myös vuodesta 2019 alkaen ollut Someron ensimmäinen Museokortti-kohde .

Olemme molemmat syntyperäisiä somerolaisia ja koulumme käyneet täällä. Ylioppilaaksi kirjoitin 1977 Someron lukiosta ja sen jälkeen tiet veivät muualla ja minä suuntasin ruotsiin missä opiskelin ja työskentelin lähes kymmenen vuotta, kunnes palasin takaisin Suomeen, kertoo Soili Suominen-Hurme.

Olen koulutukseltani Ekonomi ja Suomeen palattuani työskentelin pitkään Ryhmäteatterissa talouspäällikkönä. Meillähän on koti myös Helsingissä, mutta kyllä juuret ovat Somerolla, jatkaa Soili Suominen-Hurme.

Minun urani taas alkoi kesätoimittajana Somero Lehdessä ja silloisen toimitussihteerin neuvosta jätin lehtihommat ja lähdin opiskelemaan Tampereella, mutta hyvin pian siirryinkin sieltä Yleisradioon, jossa olin toimittajana 33 vuotta, kertoo Raino Hurme.

Toimin Yle:llä maa- ja metsätalouden erikoistoimittajana eli kyllä Somero Lehti sittenkin oli hyvä työpaikka, toteaa Raino Hurme.

Kartanon isäntäpari yhdessä kartanon useista hienoista huoneista, joihin on sijoiteltu heidän Japanin ja Kiinan keräilyharrastuksen aarteitaan vuosien varrelta.

Kartanon myynti-ilmoitus bongattiin Somero-lehdestä

Myynnissä olevia vanhoja maatiloja ja kartanoita oli katseltu pidemmän aikaa, mutta ei ostoaikeet mielessä vaan yleisen mielenkiinnon vuoksi. Tarkoituksena ei ollut ostaa mitään, kunnes Härkälän kartanon myynti-ilmoitus tuli vastaan Somero-lehdessä.

Vanhemmat aina joululahjaksi ostivat Somero Lehden ja sitä selaillessaan Raino huomasi tämän kartanon myynti-ilmoituksen ja ehdotti sitten, että käytäisiinkö katsomassa paikkaa. Katsomassa käytiin ja olin ensin hieman vastaan koko ajatusta koska rakennukset olivat tosi huonossa kunnossa ja heti näki, että remontin tarve olisi valtava, kertoo Soili Suominen-Hurme.

Ostopäätös kuitenkin tehtiin ja 2005 ostimme kartanon ja heti seuraavana kesänä uusimme huonokuntoisen katon ja aloimme suunnittelemaan sisäremonttia, jatkaa Soili Suominen-Hurme.

Olimme huomanneet, että Somerolta puuttui laadukas juhla- ja kokouspaikka ja tuon idean pohjalta aloitimme sisätilojen remontoimisen niin, että voisimme kartanolla myöhemmin aloittaa liiketoiminnan juhlapaikkana ja matkailukohteena, lisää Raino Hurme.

Minä jäin osittain päivätöistä pois, kun kartano ostettiin ja Raino vuosia myöhemmin, kun liiketoiminta oli jo käynnissä. Koska mitään koulutusta matkailualalle meillä ei ollut niin minä kävin Helsingissä Haaga-Heliassa matkailualan koulutuksen ja viime vuonna aloitimme yhdessä Salon Ammattiopiston somerolaisille räätälöimän matkailualan ammattitutkinnon opiskelun, kertoo Soili Suominen-Hurme.

Liiketoiminnan aloitimme 2008, mutta suuren juhlasalin avasimme vasta 2010, koska siellä oli seinä- ja kattomaalauksia, jotka halusimme entisöidä ja siihen piti pyytää neuvoja Museovirastolta, muistelee Soili Suominen-Hurme.

Majoitustiloja meiltä löytyy pihamökin lisäksi kartanosta, jossa on kolme huonetta ja näitä vuokraamme, kuten myös juhlatiloja keväästä syksyyn. Käytännössä olemme kiinni joulu- maaliskuun välisen ajan ihan senkin vuoksi, että täällä on sähkölämmitys ja talvella siitä tulisi nykyisillä sähkön hinnoilla aikamoinen lasku, toteaa Raino Hurme.

Museokortilla kartanokierrokselle

Soilin kulttuuri- ja teatteritaustan sekä Rainon toimittajan ammatin kautta kiinnostus taiteeseen ja keräilyyn näkyy kartanolla upeina esineinä, joita he ovat vuosien varrella keränneet matkoillaan Kiinaan ja Japaniin ja koonneet näyttelyksi kartanon toisen kerroksen huoneisiin. Lisäksi huoneissa on nähtävillä barbikokoelma, vanhoja leluja, miniatyyrimaalauksia sekä Suomen ainoa hattuneulakokoelma.

Kartano toimiikin museokorttikohteena ja vaihtuvia taidenäyttelyitä ja opastettuja kierroksia ryhmille järjestetään yleensä kesäisin mutta myös tilauksesta muihinkin vuodenaikoihin.

Aina ollaan oltu kiinnostuneita taiteesta ja kulttuurista, joten tuntui luontevalta juhla- ja majoitustoiminnan lisäksi aloittaa myös taidenäyttelyt ja opastetut kartanokierrokset varsinkin, kun saimme kartanon museokorttikohteeksi, kertoo Soili Suominen-Hurme

Museokortti tuo meille tosi paljon uusia asiakkaita ja erilaisia ryhmiä, joista myös välillisesti Someron kaupunki hyötyy, koska usein opastamme heitä tutustumaan myös alueen muihin nähtävyyksin ja matkailualan yrityksiin, joista he eivät välttämättä ole tietoisia, lisää Raino Hurme.

Tarkoitus on jatkaa toimintaa niin kauan, kun terveys antaa myöden ja onhan tämä näin eläkkeellä ihan mukavaakin ja olisihan tämä hieman iso talo kahdelle ihmiselle, jos täällä ei mitään toimintaa olisi, toteaa Soili Suominen-Hurme.

Niin ja jotain tulojakin on hyvä olla, koska sähkö- ja vakuutuslaskut ovat kuitenkin aika isoja tämänkokoisessa paikassa vaikkakin meillä on katolle rakennettu aurinkovoimala, josta kesäaikaan saamme jopa hieman tuloja, jatkaa Raino Hurme.