Sydänyhdistyksen perheliikuntapäivä

0
Sydänyhdistyksen perheliikuntapäivä koostui liikunnallisista rasteista. Nea Väyrynen antoi näytteen esteratsastuksesta keppihevosella.

Teksti Armas Töykkälä

Someron sydänyhdistys haluaa nuorentaa jäsenistöään ja saada mukaan toimintaan myös ihmisiä, joilla ei vielä sydänongelmia ole ilmennyt. Yhdistys järjesti urheilukentällä tapahtuman, jossa liikuntarastit suorittamalla sai pullakahvit ja ilmaisen uinnin uimahallilla.
Puheenjohtaja Sirkka Raikkonen kertoo, että yleensä ihmisillä on yhdistyksestä käsitys, että se on vain vanhempien ihmisten ja sydänvikaisten asialla. Kuvaa halutaan muuttaa ja edistää entistä nuorempien sydänterveyttä liikunta- ja ravintotietouden avulla.
– Toivomme mukaan kaikkia joilla on sydän, ei vain heitä joilla se on kipeä. Uutta tässä on se, että yritetään lähestyä nuoria.
Yhdistyksen hallituksen jäsen Pia Maavirta työskenteli aiemmin kiireellisessä sairaankuljetuksessa. Hän kertoo, että tehtävistä iso osa liittyi erilaisiin sydänoireisiin.
– Tarkoitus ei ole syyllistää ketään. Joku saattaa tietää, että ruokavaliota pitäisi muuttaa, mutta on tottunut tapohinsa. Ensimmäinen infarkti yleensä herättää ihmiset. Tärkeintä on, että annetaan valistusta ja että ihmiset liikkuvat. Ihan sama missä liikkuu.
Sydänyhdistys järjestää liikuntatilaisuuksia, kuten vesijumppaa, mutta pääasiasillinen tehtävä sillä on tietoisuuden lisääminen terveellisistä elämäntavoista. Jos sydänsairaudesta on jo tullut todellisuutta, saa yhdistyksestä apua matalalla kynnyksellä.
– Jos on vikoja, saa myös neuvoja. Ihminen on aika yksin, jos on tehty vaikka pallolaajennus. On paljon kysymyksiä siitä, mitä voi syödä ja mitä ei. Meillä on Somerolla vertaistukihenkilönä sairaanhoitaja Helena Kara , johon voi ottaa yhteyttä, Sirkka Raikkonen neuvoo.